Hirdetés
Újabb lehangoló adat a magyar fizetésekről PDF Nyomtatás
2018. február 26. hétfő, 10:00

fizeteseÖsszehasonlították az uniós minimálbéreket, az eredmények pedig sokatmondóak. Ezekből szemezgettünk – írja a napi.hu.

Az unió 28 tagállamából 22-ben van minimálbér, Dániában, Olaszországban, Cipruson, Ausztriában, Finnországban, illetve Svédországban nem alkalmazzák ezt a módszert.

Az EU statisztikai hivatala friss elemzésében a 2018 január elsejei állapotokat hasonlította össze és állította sorrendbe. Az adatok bruttóban értendők, az adózás előtti állapotot mutatják.

A lista legrosszabb szereplője Bulgária, ahol 261 euró, azaz mai árfolyamon valami több mint 81 600 forint a bruttó minimálbér. Nem meglepő módon a sereghajtók mindegyike a keleti térségből kerül ki, így Litvánia (400 euró), Románia (408 euró), Lettország (430 euró), majd pedig Magyarország következik. Hazánkra 445 eurót, azaz mai árfolyamon 139 240 forintot írnak, ami nagyjából megfelel a hivatalos 138 ezres adatnak, a különbséget a napi árfolyammozgás adja.

A keleti blokk legjobb szereplője Lengyelország a maga 503 eurójával (157 388 forint), utána déli országok, mint Görögország (684 euró), Málta (748 euró), Szlovénia (843 euró) és Spanyolország (859 euró) jönnek.

uniosber1

Az valószínűleg senkit sem lep meg, hogy a nyugati és északi országok állnak a lista élén, belőlük is kiemelkedik Luxemburg a maga havi 1999 eurójával, azaz 625 487 forintjával. Ez egyébként nagyjából kétszer annyi, mint amennyi az USA-ban volt a minimálbér idén januárban (1 048 euró/327 919 forint).

Érdekesség, hogy 2008-hoz viszonyítva - Görögország kivételével, ahol 14 százalékkal csökkent az összege - minden tagállamban nőtt a minimálbér, a leginkább Romániában (11,4 százalék), Bulgáriában (8,8 százalék), ám a fenti ábrán láthatjuk, hogy ezzel is alig, vagy egyáltalán nem tudták csökkenteni a különbséget.

Mennyit ér a minimálbér?

Van egy másik statisztika is, amiben az Eurostat összeméri a tagállamokat, ez pedig a vásárlóerő. Ezt azt méri, hogy az adott minimálbérből mennyi mindent tud vásárolni a lakosság.

A statisztikai hivatal három csoportra osztotta a tagállamokat, Magyarország a vásárlóerő-paritást is figyelembe véve 750 euró alatti országok sorát gyarapítja, ugyanúgy, mint Bulgária, Lettország, Litvánia, Csehország, Észtország, Horvátország és Szlovákia. A jó hír ugyanakkor, hogy ennek a listának az élén állunk, innentől már csak egy ugrás a következő csoportban szereplő Portugália.

Az, hogy a magyar minimálbér 445 euró, míg vásárlóerő-paritáson 750 euró közeli értéket kapunk, annak köszönhető, hogy itthon uniós átlaghoz viszonyítva még mindig alacsonyak az árak. Ezért van az is, hogy Luxemburgban, ami európai szinten is kifejezetten drága ország a névleges érték alatti számot hozott ki az Eurostat.

Talán valamennyire meglepő, hogy Románia ebben a statisztikában előttünk jár, magyarán a román minimálbér többet ér a magyarnál, míg a horvát és a cseh értékben hiába nagyobb az itthoninál, a vásárlásoknál már kevesebbet ér. Mindez azt is jelenti, hogy amíg összességében nominális értéken akár 7,7-szeres különbség is található a tagállamok között, vásárlóerőben kifejezve ez már csak 2,9-szeres szorzó.

uniorsber2

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...