Hirdetés
Folyamatosan nő a reálbér PDF Nyomtatás
2018. február 21. szerda, 07:00

cseresnyes peter01Öt éve folyamatosan nő a reálbér Magyarországon, a múlt év egészében a reálbér-emelkedés elérte a 10,3 százalékot; tavaly decemberben a bruttó átlagkereset már meghaladta a 300 ezer, míg a nettó átlagbér a 200 ezer forintot.

Tavaly csökkentek a munkabért terhelő adók, és ez a folyamat a szociális partnerek és a kormány megállapodásának nyomán a következő években is folytatódik – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, Cseresnyés Péter kedden az M1 aktuális csatornán. Emellett a reálbér-emelkedést számos további kormányzati intézkedés is segítette, így a foglalkoztatás- és a bérpolitikai intézkedések, valamint a gazdaság élénkítését segítő kormányzati tevékenységek.

Az államtitkár szerint az előrejelzések azt mutatják, hogy Magyarországon a reálbér-emelkedés a következő időszakban is folytatódik, jelentős mértékben. A családok így nemcsak megtakarítani tudnak, hanem fogyasztani is. Ez támasztják alá az emelkedő kiskereskedelmi forgalomról szóló adatok.

Az NGM az MTI-hez eljuttatott közleményében mindehhez hozzáfűzte: a kétszámjegyű reálbér-emelkedésnek köszönhetően tavaly a megelőző évhez képest átlagosan több mint egy havi keresettel többet vittek haza a munkából élő emberek. A családi kedvezmény figyelembevételével 2010 óta 36 százalékkal emelkedtek az átlagos reálkeresetek, több mint kétszer akkora mértékben, mint 2002 és 2010 között.

A kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodásnak és a közszféra béremeléseinek köszönhetően 2017-ben nemzetgazdasági szinten 12,9 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó bérek egyaránt, erre 2002 óta nem volt példa. A közszférában a keresetek reálértéke - a közfoglalkoztatás hatását kiszűrve - tavaly átlagosan 10,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, tehát folytatódott a közszférának a versenyszférához történő bérfelzárkózása. A versenyszférában is érdemi, 9 százalékos reálbér-növekedés volt tavaly.

A 2018. január elsejétől 8 százalékkal emelkedő minimálbér, a 12 százalékkal növekvő garantált bérminimum és a munkáltatói adók folytatódó érdemi csökkentése tovább segíti a magyar bérek régiós felzárkózását – olvasható az NGM tájékoztatásában.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #2 kicsi 2018-02-27 10:05
Meg kivéve a köztisztviselőb ől avanzsált dolgozó! kormánytisztvis előket! Az én bérem reálértéke folyamatosan csökken! Jó sok béremelést kaphattak a vezetők, ha 10%-os növekedés jött ki az én (a mi)20%-os csökkenésem mellett!
Idézet
 
 
+5 #1 Vidéki 2018-02-21 07:10
Kivéve a köztisztviselők et, mert itt 10 éve nem emelkedett a munkabér!!!!! A 2008. évi keresetünket kapjuk, ami most 2018-ban a felét éri, mint 2008-ban. Na ebből éljen meg egy köztisztviselő.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...
 • Mese a köbön! Tovább...
 • Késő, már megtörtént! A kis falvakban nincs munkahely, bolt,posta, orv... Tovább...
 • A köztisztviselők "bérmegállapodá sa" hol van??? Azzal történt valami? Tovább...
 • Magyarországon - ha kormányközeli vagy - lophatsz milliárdokat, mert n... Tovább...
 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...