Hirdetés


Az Önkormányzati Klubról - Rólunk


 

Hirdetés
Ma 2022. máj. 18., szerda, Erik és Alexandra napja van. Holnap Ivó és Milán napja lesz.

Folytatódik a Népi Építészeti Program PDF Nyomtatás
2020. június 12. péntek, 07:00

nepi-epiteszeti-program-logoA Népi Építészeti Program idén nyáron két újabb lehetőséget ír ki támogatás igénylésére, júniusban a tájházak, júliusban pedig magánszemélyek, civil szervezetek, önkormányzatok, egyházak nyújthatnak be kérelmet szakmai előkészítésre és felújításra.

Június közepén a tájházak számára nyílik lehetőség arra, hogy dokumentálják múzeumi rendeltetésű népi építészeti emlékeiket – közölte a Teleki László Alapítvány –, valamint megújítást előkészítő dokumentációkat és kutatási anyagokat készítsenek, támogatást kérelmezhessenek részleges vagy teljes helyreállító épületfelújításra.

Július közepén többek között azok a magánszemélyek, civil szervezetek, önkormányzatok, egyházak nyújthatnak be támogatási kérelmet, amelyek műemléki védettségű, nyilvántartott műemléki érték besorolású, vagy helyi védelem alatt álló népi építészeti ingatlannal rendelkeznek. A támogatási kérelem későbbi felújítást megalapozó szakmai előkészítésre és épületfelújításra nyújtható be.

Az érdeklődők további információkat az alapítvány honlapján olvashatnak. A magyar kormány 2018-ban hozta létre a Népi Építészeti Programot népi építészeti értékeink megmentésére. Az évente 1,5 milliárd forintból működő programot 2019 óta a Teleki László Alapítvány koordinálja. A programban országos vagy helyi védettségű épületek tulajdonosai (magánszemélyek, önkormányzatok, szervezetek, egyházak) nyújthatnak be igényt támogatási kérelemre a részlegestől a teljes felújításig. Korábban csak építési támogatásra lehetett kérelmet benyújtani, ez év januárjában azonban már az ingatlanok szakmai előkészítésére is. Az új kiírásban egyaránt kérelmezhető támogatás szakmai előkészítésre és felújításra.

2019 óta 137 tulajdonos felújítási kérelmét bírálták el pozitívan, míg szakmai előkészítésre 114-en kaptak támogatást. A korábban megítélt támogatásoknak köszönhetően a járványhelyzet enyhülésével számos helyen már megindultak a részleges vagy teljes felújítási munkálatok. Idén várhatóan 70 épület újulhat meg, közülük 14-et teljes körűen helyreállítanak.

Ossza meg a bejegyzést

 

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Pályázati tanácsadónk

semperger_uj2

Pályázati tanácsadó kollégánk válaszol kérdéseire a semperger.kinga@etk-rt.hu címen.

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?