Hirdetés
Ősszel kezdődhet az uniós pályázatok kiírása PDF Nyomtatás
2014. március 13. csütörtök, 08:30

moeuMagyarország benyújtotta a 2014-2020 között érkező uniós források felhasználásának keretét jelentő partnerségi megállapodást az Európai Bizottságnak múlt pénteken, várhatóan ősztől kezdődhet a pályázatok kiírása - jelentette be Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A 2014-2020-as fejlesztési időszak főtárgyalója elmondta: az egyes területek támogatási céljait, prioritásait, forrásait részletesen meghatározó operatív programokat is benyújtják a tervek szerint március végén. A dokumentumok véglegesítése most folyik.

Magyarország az új uniós költségvetési időszakban a strukturális alapokból és a kohéziós alapból a hazai társfinanszírozással együtt 7480 milliárd forintot használhat majd fel - ismertette Cséfalvay Zoltán.

Az államtitkár elmondta, hogy az előzetes megbeszéléseken három nagyon fontos területen sikerült érvényesíteni a magyar érdekeket, szempontokat. Így a rendelkezésre álló források 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordíthatja Magyarország.

Elfogadta az Európai Bizottság azt is, hogy a foglalkoztatás erősítése akkor lehet sikeres, ha a gazdaságfejlesztés része, míg a korábbi időszakban szociális, társadalmi problémaként kezelték.

Sikerült meggyőzni a Bizottságot arról is, hogy a Magyarországon végbement területi decentralizáció miatt a megyei szinten történő tervezés és fejlesztés felel meg az itteni viszonyoknak - közölte.

A hét program közül a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forráskerete a legnagyobb, mintegy 2720 milliárd forint. Közvetlen gazdaságfejlesztésre összesen 4430 miliárd forint fordítható, mert más operatív programokból is megy majd támogatás erre a célra - közölte Cséfalvai Zoltán.

A második legnagyobb a Terület- és Településfejlesztési Operatív program (TOP) mintegy 1160 milliárd forintos kerettel, aminek több mint kétharmada szolgál majd közvetlenül vállakozásfejlesztési célokat.

Az államtitkár kiemelte: a teljes pénzügyi keret minimum 15 százaléka közvetlenül a kis- és középvállalkozások erősítését szolgálja majd. Cséfalvay Zoltán szerint fontos változás, hogy az eddigi általános vállalkozásfejlesztés helyett a támogatások a vállalkozói célcsoportok, valamint területi és ágazati szempontok szerint is sokkal célzottabbak lesznek.

Az összes forrás 15 százaléka jut munkahelyteremtésre, másfélszer több, mint 2007-2013 között. A teljes keret 11 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre és innovációra, háromszor annyit, mint az előző uniós költségvetési időszakban. Energiahatékonyságra a keret 9 százaléka megy, kétszerese az eddiginek, és szintén a korábbi duplája, az összes forrás mintegy 4 százaléka jut közvetlenül az infokommunikációs szektor fejlesztésére - ismertette Cséfalvay Zoltán.

Az államtitkár a jelentős változások közül kiemelte: összesen 736 milliárd forint, a teljes keret csaknem 10 százaléka pénzügyi eszközökön keresztül lesz elérhető. Ez a visszatérítendő támogatásokat, egyebek mellett a kedvezményes hiteleket és a garanciát jelenti.

Az Integrált Közlekedésfejlesztés Operatív Program (KOP) kerete 1034 milliárd forint, a Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Programé (KEHOP) mintegy 1120 milliárd, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programé (EFOP) 885 milliárd, a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Programé (KÖFOP) csaknem 300 milliárd forint, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programé (VEKOP) pedig mintegy 270 milliárd forint, sorolta az államtitkár.

(MTI)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...
 • A hatóság a döntését éven belül visszavonhatja, és hozhat helyette új... Tovább...
 • Bocsi, de tavasz óta szinte minden kőzműv.int.stb. zárva van, vagy kor... Tovább...
 • A mélyszegénység Magyarországon nem szűnt meg - javasolnám a KSH stati... Tovább...
 • A kutya se jön már ide dolgozni! Innen csak elmennek/felmon danak az e... Tovább...
 • Az én fizetésem közelében sincs! Tovább...