Hirdetés
A várakozásoknak megfelelően nőttek a bérek PDF Nyomtatás
2014. január 22. szerda, 07:00

fizetes01A bruttó átlagkereset 4,1, a nettó 5,7 százalékkal volt magasabb tavaly novemberben, mint egy évvel azelőtt – a Központi Statisztikai Hivatal keddi közleménye szerint a. A közfoglalkoztatottakat nem számítva a bruttó bérek éves emelkedése 6,0, a nettó kereseteké 7,7 százalékos volt.

Az MTI által kedden megkérdezett elemzők szerint a bérek a várakozásoknak megfelelően nőttek.

A várakozáshoz közeli mértékben nőttek a bruttó bérek novemberben az egy évvel ezelőttihez képest – mondta Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. senior elemzője. A költségvetési szférában a közcélú foglalkoztatás hatását kiszűrve igen dinamikus, 8 százalékos bérnövekedés valósult meg, ami a pedagógus és egészségügyi bérek emelésének hatását tükrözi.

Az elemző szerint az is nagyon kedvező, hogy a nemzetgazdaságban a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, költségvetési intézményeknél és nonprofit szervezeteknél alkalmazásban állók létszáma egy év alatt 3,5 százalékkal bővült, a növekedés a közfoglalkoztatottak nélkül is 1,3 százalékos volt, ezen belül a vállalkozásoknál 1,1 százalékra gyorsult az alkalmazottak létszámának növekedése az előző havi 0,2 százalékról.

A nettó bérnövekedés tavaly meghaladta a bruttó bérekét a "szuperbruttó" kivezetésének köszönhetően, míg a minimálbérek növekedése jóval meghaladta az inflációt. Az év második felében pedig a pedagógus- és egészségügyi béremelések gyorsították a bérkiáramlást, miközben az infláció az év végére négy évtizedes mélypontra esett.

Mindezek hatására tavaly a bruttó bérek átlagosan 3,9 százalékkal, a nettó bérek 5,3 százalékkal, a reálbérek pedig az 1,7 százalékos infláció mellett mintegy 3,5 százalékkal nőhettek - mondta. A közfoglalkoztatás felfutása miatti torzító hatásokat kiszűrve a valós bérkiáramlás, így a reálbér-növekedés is ennél mintegy 0,5-0,6 százalékponttal nagyobb lehetett.

A TakarékBank az idén 4 százalékos bruttó és ugyanekkora nettó bérnövekedésre számít, ami a várakozásuk szerinti 1,5 százalékos, vagy az alatti infláció mellett 2,5 százalékos reálbér-növekedést eredményezhet. Az elemző a reálbérek növekedése, valamint a munkaerőpiacon várható lassú javulás miatt idén a háztartások fogyasztásának mérsékelt, 1,5-2 százalékos növekedésére számít.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint a gazdasági növekedés beindulása fokozatosan gyűrűzik be a munkaerőpiac folyamataiba. A gazdasági növekedésben beállt fordulat már a tavalyi év elején megkezdődött, azonban az alkalmazásban állók létszámának bővülése inkább csak a harmadik negyedévtől indult be a vállalkozói szférában. Az elemző rámutatott: a 2012-es recessziós gazdaság konszolidációja a munkaerőpiacon csak a múlt év második felében kezdődött meg, a munkakereslet felfutása általában lassan követi a kibocsátás megugrását, ennek az elnyújtott és mérsékelt reakciónak lehetünk jelenleg tanúi. A felmérésekben valamennyi ágazat a foglalkoztatás emelkedését jelzi előre, így az ING Bank a lassú fordulat további folytatódására számít.

Kitért Balatoni András arra is, hogy a nemzetgazdasági szintű statisztikákat továbbra is érdemben torzítja a közfoglalkoztatottság szintje és időbeli lefutása: novemberben csaknem 180 ezer főt regisztráltak a programban, a növekmény jelentős, meghaladja az ötvenezer főt havi és éves összevetésben egyaránt.

A nemzetgazdaságban a bruttó bérek 6 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, amennyiben kiszűrjük a közfoglalkoztatottak torzító hatását. Jelentősen, 12,3 százalékkal nőttek a bónuszok 2012 novemberéhez képest, mind a vállalkozásoknál (10,6 százalék), mind a költségvetési intézményekben (17,1 százalék) – sorolta a számokat Balatoni András. A rendszeres béreket tekintve a vállalkozások egyelőre óvatosan növelik a munkaköltségeket (4,6 százalék), míg a költségvetési intézményekben jelentős a növekedés (6,8 százalék), elsősorban a tanári életpálya-modell bevezetése miatt. A nettó bérek emelkedése meghaladja a bruttó bérek dinamikáját a tavalyi szja-változások révén, így a reálbérek nemzetgazdasági szinten közel 7, míg a versenyszférában 6,2 százalékkal emelkedtek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: novemberben 4,8 százalékkal nőttek a reálkeresetek, ezzel folytatódott a bérek vásárlóértékének folyamatos emelkedése. Hozzátették, hogy egy év alatt több mint 20 ezer fővel nőtt az alkalmazásban állók száma a versenyszférában, és a reálbérek a közszférában és a versenyszférában egyaránt emelkedtek. A munkahelyek számának növekedése és a reálkeresetek folyamatos emelkedése kedvezően hat a lakosság jövedelmi helyzetének stabilizálására, ezen kívül hozzájárul a belső fogyasztási kereslet növekedéséhez is. "A korábban megjelent, várakozásokon felüli ipari és foglalkoztatási adatok alapján reális a kormány azon célja, hogy a magyar gazdaságot tartós növekedési pályára állítsa" - olvasható a tárca közleményében.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+7 #1 NemMondomMeg 2014-01-28 13:48
Ennek őszintén örülök. Vagyis annyira nem felhőtlen a boldogságom - a közszférában 2008 óta még mindig ugyanannyit keresünk. Közben ha évi 5 %-os növekedéssel számolunk az árak/bérek tekintetében, akkor az kumuláltan már 34%-os reálbér-csökken ésnek felel meg. Hát remek...
Pontosabban a keresetünk még ennél is kevesebb, mert eltűnt a ruhapénz, ugyan adták a Cafeteriát de azt meg jelentősen lecsökkentették , nincs 13. havi sem már az 5. éve.
Köszi!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...
 • Mese a köbön! Tovább...
 • Késő, már megtörtént! A kis falvakban nincs munkahely, bolt,posta, orv... Tovább...
 • A köztisztviselők "bérmegállapodá sa" hol van??? Azzal történt valami? Tovább...
 • Magyarországon - ha kormányközeli vagy - lophatsz milliárdokat, mert n... Tovább...
 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...