Hirdetés
Adóváltozások: 300 ezret nyertek a gazdagok PDF Nyomtatás
2011. december 09. péntek, 10:00
malacpersA 2010-es adóváltozások az alacsony jövedelműeknek tovább csökkentette, míg a magas jövedelműeknek tovább növelte a bevételét. A háztartások egy főre jutó nettó jövedelmét tekintve az alsó kategóriába tartozók 9 ezret buktak, míg a felsőbe tartozók 314 ezret nyertek 2010-ben - derül ki a KSH adataiból, amelyeket a Napi Gazdaság idéz.

 

Magyarországon az egy főre jutó nettó jövedelmek 2005-ig tartó növekvő tendenciája az évtized közepén megfordult, 2007-ben még csak reálértéken, 2008-tól pedig már nominálértéken is csökkent a lakosság átlagos jövedelme. Ez a kedvezőtlen helyzet 2010-ben az adóváltozásoknak köszönhetően valamelyest javult: a háztartások 2009-hez képest éves szinten már több mint 72 ezer forinttal magasabb nettó nominális jövedelemmel rendelkeztek, amely a fogyasztói árak 4,9 százalékos növekedése mellett 3,2 százalékos reáljövedelem-emelkedést jelentett - állapította meg a KSH a Statisztikai Tükör című kiadványában.

Ez tételesen azt jelenti, hogy 2010-ben a háztartások egy főre jutó bruttó jövedelme 1,145 millió forintot, a nettó jövedelem pedig 939 ezer forintot tett ki. A nettó jövedelem aránya (2000-2010 között) a bruttó összeghez viszonyítva 2001-ben volt a legmagasabb (83,2 százalék), ezt követően szinte évről évre romlott a nettó jövedelmi pozíció. 2010-ben az adóváltozásoknak - a szuperbruttó bevezetése, a csökkenő adókulcsok és kitolódó alsó sávhatár, a kedvezőbb adójóváírás - köszönhetően jelentős javulás következett be, a nettó bér ekkor az összes jövedelem 82 százalékát tette ki. Bár az adózók zömének emelkedett a jövedelme az előző évhez képest, elsősorban a magasabb jövedelműek jártak jobban.

Az alsó jövedelmi decilisben élők (a lakosság alsó tizede) jövedelmi helyzete romlott 2010-ben, egy főre jutó éves nettó jövedelmük mintegy 9 ezer forinttal volt kevesebb az előző évinél. A felső kategóriákba tartozók helyzete ugyanakkor látványosan javult, leginkább a tizedik decilisbe tartozók nettó jövedelme emelkedett (314 ezer forinttal). A lakosság jövedelmi egyenlőtlenségeit tükröző mutató alapján a két szélső tizedbe tartozók jövedelmi különbsége 2010-ben 7,2-szeres volt.

A bruttó jövedelmek szerkezetében a munkajövedelmek képviselik a legnagyobb arányt, amelyet a társadalmi jövedelmek követnek. A munkajövedelmek részesedése 2005-től (71 százalék) 2010-ig (66 százalék) folyamatosan csökkent, ugyanezen időszak alatt az egyéb jövedelmeké 1 százalékponttal, a társadalmi jövedelmeké pedig közel 3 százalékponttal nőtt. Ez utóbbiban a nyugdíjasok számának emelkedése mellett a gazdasági válság generálta munkanélküliség növekedése játszott szerepet. A válság hatására a munkavégzéshez kötődő jövedelmek már nemcsak az alsóbb jövedelmi kategóriákban élőknél estek vissza, hanem a középső és a magasabb decilisekbe tartozóknál is.

2010-ben a háztartási jövedelmek negyedét a társadalmi jövedelmek legnagyobb (és évről évre növekvő súlyú) tétele, a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások tették ki, amelynek egy főre jutó összege mintegy 2,9 százalékkal haladta meg az előző évit. A gazdasági válságból adódó bizonytalanság következtében továbbra is a nyugdíjasok jövedelmi helyzete a legstabilabb, a nyugdíj rendszeressége és kiszámíthatósága miatt.

Tavaly a gyermekes háztartások évi átlagos egy főre jutó nettó jövedelme 752 ezer forintot tett ki, ami az országos átlag négyötöde. A két felnőttből és két gyermekből álló családok az országos átlagos jövedelem 83 százalékából gazdálkodhattak.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • ...ezt a hírportált egyébként kormányunk is olvassa, vagy csak az aláb... Tovább...
 • ...jah! Azt hittem már nekünk (köztisztviselő knek) emelnek már valami... Tovább...
 • És a támogatás felélése, meg a választások után újra BEZÁR a bolt ! Tovább...
 • Tehát pl. egy 15 milliárd Ft közpénzből megépített stadiont odaadunk v... Tovább...
 • ...szokás szerint, semmi nem lesz!Jahde. Munka, munka, munka... Tovább...
 • 2023-ban pedig 2 százalékkal nő" - ez most vicc akart lenni ugye? Közt... Tovább...
 • A jelenlegi kormány semmibe veszi a pedagógusokat - akik a jövő nemzed... Tovább...
 • Kistelepülés: Családsegítők megkapták a 10 nap pótszabadságot a covid ... Tovább...
 • És az önkormányzati köztisztviselők kel mi lesz???!!! A költségvetési ... Tovább...
 • Olyan bruttó/nettó (átlag) keresetekről beszélünk ami egy vicc.....nek... Tovább...
 • Kérdés - miért csak a munkáltatók adóterheit csökkenti a kormány??? A ... Tovább...
 • A MÁV, mint állami vasúttársaság jelenlegi állapotában működésképtelen... Tovább...
 • A kis falvakból már eltűnt az iskola, az óvoda, a háziorvos, a takarék... Tovább...
 • Ha 200.000.-Ft lesz a minimálbérez a köztisztviselők nél, közalkalmazo... Tovább...
 • Köztisztviselő voltam, még mindig tudok röhögni ezen a témán. Tovább...