Hirdetés
Ötszáztízezer forint fölött az átlagbér PDF Nyomtatás
2023. január 09. hétfő, 07:00

szamologepA Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint októberben a bruttó és a kedvezmények nélkül számolt nettó bérek is 18,4 százalékkal nőttek az előző évhez képest – közölte az MTI-vel Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A magyar gazdaság jó teljesítményének köszönhetően 2022 októberében is tovább nőttek a bérek, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó bére októberben 510.500 forintot tett ki. Így 2010-hez képest már több mint két és félszeresére emelkedett az átlagkereset. Habár a szankciós infláció hatása jelentős, 2022 első tíz hónapjában, azaz a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is nőttek a reálbérek az előző évhez képest, összességében 4,3 százalékkal. Ez is rámutat arra, hogy a korábbiakhoz hasonló, dinamikus reálbéremelkedéshez békére van szükség, és meg kell szüntetni a káros szankciókat – véli a gazdaságfejlesztési miniszter.

A kormány addig is mindent megtesz a szankciók ellensúlyozása, a vállalkozások talpon maradása és megerősödése, valamint a bérek töretlen növekedése érdekében – folytatta Nagy Márton, jelezve, hogy már több mint kétezermilliárd forintos védvonalat hoztak létre többek közt a rendkívül kedvező hitelek biztosításával és a kamatstop kiterjesztésével.

Emellett megegyezés született a minimálbérről is, ami a legalacsonyabb bérek emelkedéséhez járul hozzá; a partnerekkel történt megállapodás szerint idén 16 százalékkal, 232 ezer forintra emelkedik a minimálbér, illetve 14 százalékkal, 296.400 forintra a garantált bérminimum összege. A miniszter szerint ez közvetlen és közvetett módon 1,5-2 millió munkavállaló bérének növekedéséhez járul hozzá.

A KSH vonatkozó közleménye szerint az átlagkereset növekedéséhez főként a minimálbér és a garantált bérminimum tavaly végrehajtott emelése, valamint a már előre ütemezett és a pótlólagos béremelések járultak hozzá. A reálkereset 2,2 százalékkal csökkent, a fogyasztói árak előző évhez mért 21,1 százalékos növekedése mellett, míg az év első tíz hónapjában 4,3 százalékkal nőtt, a fogyasztói árak 12,7 százalékos növekedését figyelembe véve.

A KSH a rendszeres – prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli – bruttó átlagkeresetet 486.400 forintra becsülte. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 335.400, a kedvezményeket is figyelembe véve 347.500 forintot tett ki az első tíz hónapban. A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 17,6 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset pedig 18,3 százalékkal nőtt tíz hónap alatt az előző évi azonos időszakhoz képest. A bővülést a KSH szerint elsősorban az egyes előmeneteli rendszerekben előre ütemezett béremelések, valamint a 2022-ben végrehajtott minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés magyarázza.

A bruttó átlagkereset január-októberben a pénzügyi, biztosítási ágazatban volt a legmagasabb (844.100 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (316.700 forint). A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 552.500, a nők esetében 457.700 forint volt, ez a férfiaknál 18,1, a nőknél 16,6 százalékos növekedés egy év alatt.

A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 468.500, a költségvetésben 445.500, a nonprofit szektorban 493.800 forintot ért el, ez 14,3, 16,2, illetve 28,5 százalékos emelkedés az előző évhez viszonyítva. A hivatal magyarázata szerint a nonprofit szektor átlagot meghaladó kereset-növekedéséhez hozzájárult, hogy 2021. augusztus elejétől számos oktatási intézmény a költségvetési szektorból ebbe a szektorba került.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+4 #2 38.650.- 2023-01-10 15:50
Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!!
Idézet
 
 
+3 #1 Vidéki 2023-01-10 10:45
Mese a köbön!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...
 • Mese a köbön! Tovább...
 • Késő, már megtörtént! A kis falvakban nincs munkahely, bolt,posta, orv... Tovább...
 • A köztisztviselők "bérmegállapodá sa" hol van??? Azzal történt valami? Tovább...
 • Magyarországon - ha kormányközeli vagy - lophatsz milliárdokat, mert n... Tovább...
 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...