Hirdetés
21 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset PDF Nyomtatás
2022. augusztus 18. csütörtök, 06:00

ksh02Az első negyedévben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 508.300 forint volt, 21%-al nőtt éves összevetésben, ilyen mértékű növekedésre az elmúlt 15 évben nem volt példa - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A Munkaerőpiaci folyamatok I. negyedév című tájékoztatója szerint a keresetek növekedéséhez nagyban kínálják a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állomány hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatását (felhasználó fegyverpénz), amely 6 százalékpontot magyarázott az emelkedésből.

Ezen felül fontos tényező volt még egyebek mellett a minimálbér 19,5 és a garantált bérminimum 18,7 százalékos emelése, hatására előbbi havi bruttó 200 ezer forintra, utóbbi pedig havi bruttó 260 ezer forintra nőtt.

A legjobban fizető nemzetgazdasági ág az első negyedévben a fegyverpénz jelentős keresetemelő hatása miatt a közigazgatás volt, a havi bruttó átlagkereset itt meghaladta a 823 ezer forintot. 810.032 forint volt az információ és a kommunikáció, illetve 807.452 a pénzügyi szolgáltatás területén.

A legrosszabbul fizetett nemzetgazdasági ág – 309 ezer forinttal – a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás volt, de a mezőgazdaságban, az építőiparban és a szociális ellátásban dolgozó teljes munkaidősök átlagkeresete is kisebb volt 380 ezer forintnál.

2022. január-márciusban minden nemzetgazdasági ágban nőtt a bruttó átlagkereset az előző év azonos időszakához, az energiaipar kivételével mindenütt 10 százalék felett.

A KSH adatai az első negyedévben a férfiak havi bruttó átlagkeresete 24 magasabb volt szerint a nőkénél. A két nem közötti rés a fegyveresek magas szolgálati juttatása miatt nőtt.

Arra is ráttak, hogy az első negyedévben változatlanul a fővárosi székhelyű szervezeteknél dolgozó bruttó átlagkeresete volt a pontos, meghaladta a 639 ezer forintot. A megyék között a rangsor végén Szabolcs-Szatmár, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megye állt, ahol az átlagkereset a bruttó 400.000 forintot sem érte el.

Az adatok megállapításánál a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozások, a költségvetési intézmények és foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetek vették alapul.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+8 #2 Vidéki 2022-08-19 07:01
Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a keresete - persze, ha beszámítjuk a miniszterelnök meg a miniszterek bődületes béremelését (válsághelyzetb en milliókat emelnek saját maguknak, milyen vezetők ezek?)akkor kijön a 21%.
Idézet
 
 
+9 #1 közSZOLGA1 2022-08-18 06:11
Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta semmi. Ha elmennék a multikhoz pakolni akkor is többet keresnék. Lehet ez is a cél?!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...
 • Mese a köbön! Tovább...
 • Késő, már megtörtént! A kis falvakban nincs munkahely, bolt,posta, orv... Tovább...
 • A köztisztviselők "bérmegállapodá sa" hol van??? Azzal történt valami? Tovább...
 • Magyarországon - ha kormányközeli vagy - lophatsz milliárdokat, mert n... Tovább...
 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...