Hirdetés
21 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset PDF Nyomtatás
2022. augusztus 18. csütörtök, 07:00

ksh02Az első negyedévben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 508.300 forint volt, 21%-al nőtt éves összevetésben, ilyen mértékű növekedésre az elmúlt 15 évben nem volt példa - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A Munkaerőpiaci folyamatok I. negyedév című tájékoztatója szerint a keresetek növekedéséhez nagyban kínálják a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állomány hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatását (felhasználó fegyverpénz), amely 6 százalékpontot magyarázott az emelkedésből.

Ezen felül fontos tényező volt még egyebek mellett a minimálbér 19,5 és a garantált bérminimum 18,7 százalékos emelése, hatására előbbi havi bruttó 200 ezer forintra, utóbbi pedig havi bruttó 260 ezer forintra nőtt.

A legjobban fizető nemzetgazdasági ág az első negyedévben a fegyverpénz jelentős keresetemelő hatása miatt a közigazgatás volt, a havi bruttó átlagkereset itt meghaladta a 823 ezer forintot. 810.032 forint volt az információ és a kommunikáció, illetve 807.452 a pénzügyi szolgáltatás területén.

A legrosszabbul fizetett nemzetgazdasági ág – 309 ezer forinttal – a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás volt, de a mezőgazdaságban, az építőiparban és a szociális ellátásban dolgozó teljes munkaidősök átlagkeresete is kisebb volt 380 ezer forintnál.

2022. január-márciusban minden nemzetgazdasági ágban nőtt a bruttó átlagkereset az előző év azonos időszakához, az energiaipar kivételével mindenütt 10 százalék felett.

A KSH adatai az első negyedévben a férfiak havi bruttó átlagkeresete 24 magasabb volt szerint a nőkénél. A két nem közötti rés a fegyveresek magas szolgálati juttatása miatt nőtt.

Arra is ráttak, hogy az első negyedévben változatlanul a fővárosi székhelyű szervezeteknél dolgozó bruttó átlagkeresete volt a pontos, meghaladta a 639 ezer forintot. A megyék között a rangsor végén Szabolcs-Szatmár, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megye állt, ahol az átlagkereset a bruttó 400.000 forintot sem érte el.

Az adatok megállapításánál a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozások, a költségvetési intézmények és foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetek vették alapul.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+8 #2 Vidéki 2022-08-19 08:01
Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a keresete - persze, ha beszámítjuk a miniszterelnök meg a miniszterek bődületes béremelését (válsághelyzetb en milliókat emelnek saját maguknak, milyen vezetők ezek?)akkor kijön a 21%.
Idézet
 
 
+8 #1 közSZOLGA1 2022-08-18 07:11
Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta semmi. Ha elmennék a multikhoz pakolni akkor is többet keresnék. Lehet ez is a cél?!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...