Hirdetés
98 ezren jelentkeztek idén középiskolába PDF Nyomtatás
2022. május 06. péntek, 07:00

iskola01Idén 85.286 nyolcadik, 7.829 hatodik és 5.299 negyedik évfolyamos diák felvételizett középfokú nevelési-oktatási intézménybe – tájékoztatta az Oktatási Hivatal az MTI-t. Az ITM szerint sikeres a megerősített szakképzés, egyre népszerűbbek a technikumok.

Az általános középfokú felvételi eljárásban a nyolcadikosok 96,91 százaléka (82.650 diák) nyert felvételt valamely középfokú iskolába. A felvettek 76,06 százaléka (62.867 diák) az első helyen, 93,12 százaléka (76.967 diák) pedig az első három helyen megjelölt területek egyikén folytathatja tanulmányait.

A tanulók 34,51 százaléka (28.526 diák) gimnáziumi, 2,43 százaléka (2.009 diák) szakgimnáziumi, 42,14 százaléka (34.831 diák) technikumi, 19,29 százaléka (15.941 diák) szakképző iskolai, 1,27 százaléka (1.050 diák) szakiskolai, 0,35 százaléka (293 diák) pedig készségfejlesztő iskolai tanulmányi területre jutott be.

A 6 évfolyamos gimnáziumba felvett tanulók száma 4.742, közülük 4.012 diákot (84,61 százalék) az általa elsőnek megjelölt helyre vettek fel. 8 évfolyamos gimnáziumba 3.105 diák jutott be, közülük 2.737 diák (88,15 százalék) tanulhat tovább az elsőnek megjelölt helyen.

A középiskolák péntekig értesítették a tanulókat jelentkezésük elfogadásáról vagy elutasításáról, ezzel véget ért a középfokú felvételi eljárás általános szakasza. Azoknak, akik az általános felvételi eljárásban esetleg nem jutottak be középfokú iskolába, hétfőn rendkívüli felvételi kezdődik. Az Oktatási Hivatal honlapján már elérhető a rendkívül felvételi eljárásban az intézmények által meghirdetett üres helyek közötti tájékozódást biztosító keresőprogram. Az érintett 2.636 diák (az általános eljárásban részt vevők 3,09 százaléka) a rendkívüli felvételire közvetlenül a középiskolákban jelentkezhet.

A nyolcadik után a középfokú oktatásba továbblépők közül a legtöbben a technikumok mellett döntöttek 2022-ben is. A jelentkezési adatok alapján a szakmát és érettségit egyszerre adó intézményeket bármilyen más iskolatípust magasan előzve a felvételizők több mint 42 százaléka választotta – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel.

A tartalmában megújult, rugalmasabb szakképzési rendszerben a nyolcadikosok már az egyetemekre való továbblépést is kínáló végzettséget biztosító technikumok vagy a mélyebb szakmai tudást nyújtó szakképző iskolák közül válogathatnak. A diákoknak először elegendő csak az érdeklődési körük szerinti ágazatot kiszemelniük. Az ötéves technikumokban két, a hároméves szakképzőkben pedig egy évig tartó alapozó képzés után, átgondoltabban dönthetnek arról, melyik szakma felel meg leginkább a terveiknek és képességeiknek.

A szakképzésbe újonnan belépők havonta 8-16 ezer forintos általános ösztöndíjat kapnak. Akinek duális formában, vállalati együttműködésben folytatódik a képzése, annál ezt csaknem 100 ezer forintos munkabér váltja fel. Fontos újdonság a pályakezdési támogatás, amelyet először tavaly fizettek ki a szakmai vizsgát sikeresen teljesítőknek. Az elmúlt tanév végén mintegy nyolcszázan kaptak átlagosan 230 ezer forintot, miután döntő többségben jó vizsgaeredményt értek el.

A szakképző iskolákban három év alatt minden szükséges ismeret megszerezhető a biztos elhelyezkedést és tisztességes bért garantáló pályakezdéshez. Szakirányú továbbtanulás esetén előnyt jelent a felsőoktatási felvételin, ha valaki technikumból érkezik. A kormány célja, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért igazította az igényekhez, korszerűsítette a szakképzés kínálatát – olvasható az ITM közleményében. Az intézményekből a gazdasági szereplők elvárásai szerinti tudással, gyakorlati tapasztalattal felvértezve kikerülő fiatalok hozzájárulnak a vállalkozások jobb teljesítményéhez, hatékonyabb működéséhez. A képzések eredményes megújításának legfontosabb jele, hogy ma már tíz, általános iskolát elvégző diákközül hatan a szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...
 • Ezt mondjuk kizártnak tartom, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak/t... Tovább...
 • Semmi másra nem "használja" a kormányzat az önkormányzati köztisztvise... Tovább...
 • Ez bizony a kormány sara, ha elveszi a bevételeket az önkormányzat(ok ... Tovább...
 • Nógrád megye, azon belül is Kelet-Nógrád a sor végén kuksol, olyan kic... Tovább...
 • Ezt Mészárossal, Garancsival meg a többi oligarchával is megbeszélte a... Tovább...
 • Szeretem ezt a türelemre intő szavakat, meg az "áldozat" hibáztatást. ... Tovább...
 • Az Orbán kormánynak az elmúlt 12 évben sikerült teljesen szétverni a 2... Tovább...
 • Talán a mai kormány tagjai elfelejtették, hogy Magyarországon is szeku... Tovább...
 • Legfőképpen az ÁSZ elnök életminőségét - 2022. január 1-től a havi jöv... Tovább...
 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...
 • 2008 óta nem változott az illetményalap, ilyen szakszervezette l nem i... Tovább...
 • Az önkormányzati dolgozókra vonatkozó illetmény szó szerint gyalázatos... Tovább...
 • Szeretném tudatni országunk vezetésével, hogy ezt a rendkívül bonyolul... Tovább...