Hirdetés
Minden nyolcadik magyar lakóingatlan üres, mégis lakhatási válság van PDF Nyomtatás
2021. október 26. kedd, 08:00

lakohazMagyarországon van arányaiban a világon az egyik legtöbb kihasználatlan lakás vagy ház egy friss kutatás szerint. Több mint 550 ezer lakóingatlan üres, ami a teljes állomány nyolcada. Csak Japánban és Cipruson rosszabb a helyzet. Dacára ennek mégis súlyos lakhatási válság van.

Egy új kutatás szerint Magyarország a 3. helyen áll a világon az üres lakások arányát tekintve. Miközben itthon súlyos lakhatási válság van: ha csak a hivatalos adatokban szereplő hajléktalanok számát vizsgáljuk, akkor is 10 068 ember keres magának otthont, de ha mellévesszük a saját ingatlan nélkül élő fiatalokat, családokat, akkor a helyzet még rosszabbnak tűnik. Magyarországon a bérlők mintegy 46 százaléka rendelkezésre álló jövedelmének több mint 40 százalékát elviszik a lakhatási költségek. A hazai piaci szereplőket a most formálódó állami programot megelőzően nem ösztönözték arra, hogy alacsonyabb bérleti díjú, megfizethető lakóingatlanokat építsenek.

A money.co.uk jelzáloghitel-szakértői az OECD adatait elemezve jutottak arra, hogy a lakhatási válság fő kiváltója nem az ingatlanok hiánya lehet: még a fejlett világ legtöbb országában is 5-10 százalék között van a kihasználatlan lakóingatlanok aránya. Magyarország ebből a szempontból kirívó helyet tölt be: 12,3 százalékban nem állandóan lakottak az ingatlanok. A statisztika ebből a szempontból kicsit megtévesztő, mivel az AirBnB-re kiadott lakások és házak is szerepelnek benne, valamint a KSH adataival összevetve a nyaralókat sem vonták le a kutatók, de az arány így is 8-9 százalék körül maradna.

A világon a legtöbb - statisztikai szempontból - üres lakás Japában van: az összes 62,4 millió lakóingatlan 13,6 százaléka, vagyis 8,46 millió lakás üres. Az országban a  népesség elöregedése és a születések számának csökkenése azt jelenti, hogy a populáció is zsugorodik, vele pedig sorra maradnak üresen az ingatlanok. Jelenleg kevesebb mint nyolc és fél millió ingatlan áll üresen. Az ország sok üres ingatlanának másik lehetséges oka a második lakásra kivetett adó, amely a magas díjak miatt visszatartja az embereket attól, hogy rokonok ingatlanát örököljék.

A világon a második legtöbb üres lakáscélra hasznosítható hely Cipruson van, ahol ugyan csak 455 410 darab ilyen van, de abból 56 851 üresen áll, ami pont az állomány egynyolcadát, 12,5 százalékát teszi ki. Itt az torzítja az adatokat, hogy sok a „szellemvárosban", Varoshában található, ami Famagusta városának egy olyan területén, amely korábban a turisták egyik fő célpontja volt, de azóta teljesen elhagyatottá vált, miután az országot 1974-ben megszállta a török hadsereg. A határmesgyén lévő övezetben az ingatlanok még látszanak a statisztikában, de a valóságban ezek lakhatatlanok.

Magyarország esetében viszont ilyen körülmények nincsenek: az összes 4,46 millió otthonból 550 113 darab üres a kutatók szerint, ami 12,3 százalékot jelent. Japánhoz hasonlóan Magyarországon is elöregedő és csökkenő a népesség, viszont a dinamika más: sokan költöznek a kisebb vidéki városokból a nagyvárosokba, például Budapestre. Az ország legtöbb üres ingatlana kisebb településeken található.

lakhatas

(Napi.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • 2008 óta nem változott az illetményalap, ilyen szakszervezette l nem i... Tovább...
 • Az önkormányzati dolgozókra vonatkozó illetmény szó szerint gyalázatos... Tovább...
 • Szeretném tudatni országunk vezetésével, hogy ezt a rendkívül bonyolul... Tovább...
 • Tisztelt Önkormányzati Klub. Volna egy kérdésem a vállalkozó háziorvos... Tovább...
 • Nehéz higgadnak maradni elnök úr szavai után, van annak egy diszkrét b... Tovább...
 • 1990-ben létrejött demokratikus államrendszer és közigazgatás célként ... Tovább...
 • Nem működik a kalkulátor...má snál esetleg?:D Tovább...
 • Látványos gesztusra készül a kormányzat, jövőre jelentősen emelni terv... Tovább...
 • Ebből is látszik mennyit hazudik kormányunk! Tovább...
 • Kistelepülésen a béremelés most már több mint 10 éve ÁLOM! Hol vagyunk... Tovább...
 • Az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők bruttó átlagkere... Tovább...
 • ...ezt a hírportált egyébként kormányunk is olvassa, vagy csak az aláb... Tovább...
 • ...jah! Azt hittem már nekünk (köztisztviselő knek) emelnek már valami... Tovább...
 • És a támogatás felélése, meg a választások után újra BEZÁR a bolt ! Tovább...
 • Tehát pl. egy 15 milliárd Ft közpénzből megépített stadiont odaadunk v... Tovább...