Hirdetés
Meg lehet állítani a falvak elnéptelenedését? PDF Nyomtatás
2021. január 21. csütörtök, 08:00

schmidt jenoTöbbek között egyedi, munkahelyteremtő támogatások kellenek ahhoz, hogy a kistelepülésekről ne külföldre menjenek dolgozni és élni a magyarok, vélekedik a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő tabi polgármester.

A Magyar Falu Program jó, de önmagában még nem képes megállítani a kistelepülések elnéptelenedését, mondta az InfoRádiónak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő. Szerinte négy tényező szükséges ahhoz, hogy valaki ne vándoroljon el szülőfalujából:

 • az első a lakhatás kérdésköre,
 • melyhez szorosan kapcsolódik a jövedelemé,
 • és ezekhez pedig szorosan kötődik a szolgáltatások elérhetősége
 • és a közösség megléte.

„Jelenleg leginkább a jövedelem kérdésköre és a szolgáltatások elérhetősége hibádzik. Az utóbbiban a közösségi közlekedésnek van nagy szerepe, de kistelepüléseken is elég szépen vásárolják az autókat, így az ennek való kitettség változik, inkább az idősebb lakosságot érinti. Azzal ugyanis, hogy kevesebben veszik igénybe a közösségi közlekedést, az üzemeltető cégek leépítenek. A jövedelem a leghangsúlyosabb: attól, ha egy faluban van orvosi rendelő, felújítanak egy utat vagy elvezetik a belvizet, a megélhetés még nincs biztosítva. Ez az egész alfája és ómegája. A megélhetést, a jövedelmet kell biztosítani ahhoz, hogy ne legyen elvándorlás" - mondja Schmidt Jenő.

Úgy véli, járásonként kell megvizsgálni, hogyan lehet biztosítani az elvándorlás leállítását. Ez nagy munka, 2700 ötezer fő alatti település van Magyarországon, ami területileg 75-80 százalékot jelent az országban. A munka egyszerre nem, csak módszeresen mehet, ezért örülnek, hogy a Magyar Falu Program fejlesztései elindultak és fennmaradnak legalább 10 évig, de most kellene belevágni a bonyolultabb feladatba, és együtt kezelni a közszolgáltatásokat és a jövedelemszerző képességet.

A kistelepüléseken a nyugati országokba történő kivándorlás is komoly probléma: sok faluból költöznek nyugatabbra fekvő országba a családfők, hogy később minden szerettüket is magukkal vigyék. Schmidt Jenő szerint ez ellen muszáj tenni valamit. „Az európai minimálbér gondolatán mindig mosolygunk: a gazdaságból kell a pénznek jönnie, mert a mesterségesen kapott jövedelmek mindig hamar elinflálódnak.” Ránézésre valóban nem lehet versenyezni azzal, hogy Németországban vagy Ausztriában 1800-2000 eurót lehet keresni, és a lakhatás is biztosítva van. Ez 700 ezer forintot jelent, amint Magyarországon egy nagyobb városban sem lehet megkeresni.

Nem is ez a cél, hanem hogy valaki ennek a hatvan százalékát megkereshesse itthon. Abból meg tud élni. Ennek is van egy origója: a nagyobb iparterületekhez kénytelenek lesznek lakhatási lehetőséget építeni, bejárást könnyebbé tenni úgy, hogy az ember utána haza tudjon menni. A falvak 30 kilométeres körzetében kellene munkalehetőséget nyújtani, és ezt jelenleg csak a kormány tudja megcsinálni” – mondja a TÖOSZ elnöke.

Schmidt Jenő szerint jelenleg azért is mennek sokan külföldre, mert hiába kereshetnek 300-400 ezer forintot egy nagyvárosban, ha albérletre kell utána a pénz jelentős részét költeniük: inkább külföldre indulnak ehelyett. A nyugati öregedő társadalmakban a kétkezi munkára van igazán nagy igény, a hazatérésre pedig nem nagyon várható hajlandóság addig, amíg a falvakba visszatérve továbbra sincsen munkalehetőség. Schmidt Jenő szerint a sztenderd programok ezért nem tudnak megoldást adni, nagyobb ívű beruházásokra való hajlandóság szükséges.

Forrás: TÖOSZ

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+7 #2 Vidéki 2021-01-22 09:19
Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a településen vagy a közelben, rossz a tömegközlekedés (emiatt nehezebb vagy lehetetlen eljutni más településre dolgozni, tanulni), nincs iskola, háziorvos, bolt, posta. Nos ezekre a problémákra a kormány semmiféle megoldást nem talált - a templom, a járda, a közösségi ház felújítása a gondokat nem orvosolja, csak szépségtapasz.
Idézet
 
 
+10 #1 Gyenes Zoltán 2021-01-21 18:19
Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magyar vidéken. Nem rész sikerekre gondolok , hanem stratégiai tervezésre és irányváltásra. A válasz nem, azóta folyamatosan szűkítik a helyi döntéshozatalt , folyamatos az önrendelkezés nyirbálása és senkinek lövése sincs arról, hogy hogyan kellene helyi működő gazdaságot kialakítani a széles tömegek részére. Attól nem lettünk előrébb, hogy lett "nemzeti tőkés osztályunk", legfeljebb nekik is van repülőjük, focicsapatuk meg hozzájutnak az "extra" földi javakhoz.Lesz "k...jó" hadseregük, de ettől még a magyar vidék egy jottányit sem jut előre. Nyilván még a vidéki erőforrások intenzív elrablása folyik, addig nem is lesz helyi gazdasági kibontakozás, csak lassú agónia és félázsiai rabszolgaság.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ha 200.000.-Ft lesz a minimálbérez a köztisztviselők nél, közalkalmazo... Tovább...
 • Köztisztviselő voltam, még mindig tudok röhögni ezen a témán. Tovább...
 • Ez most komoly? Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek! Szóval: diplomás... Tovább...
 • FELHÁBORÍTÓ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezen a felületen ilyet leírni, gyomo... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • Ezt a bértáblát honnan vették? A 2011. évi CXCIX. törvény [ Kttv. ] 1.... Tovább...
 • Most leírja és megmagyarázza" a cikk írója, hogy ki és mennyit kereshe... Tovább...
 • A mindenkori tárgyév költségvetési törvényében meghatározott köztisztv... Tovább...
 • Aha, nem lesz posta bezárás, csak nem nyitnak ki! 10 községnek lesz 1 ... Tovább...
 • Igen a választásokig. Szakmai berkekből származó vélemény szerint lega... Tovább...
 • De miért nem nyilvános - hiszen az ország érdekét szolgálja, vagy nem?... Tovább...
 • Lassan minden területen ez lesz - orvosi végzettség nélkül a háziorvos... Tovább...
 • Igen, meg 32.000. önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselő! A... Tovább...
 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...