Hirdetés
Változás várható a közszféra belső ellenőrzésében? PDF Nyomtatás
2019. december 31. kedd, 08:00

allami szamvevoszekA közszféra belső ellenőrzése jelenlegi formájában nem tölti be funkcióját, ezért indokolt a teljes rendszer felülvizsgálata – ez áll az Állami Számvevőszék elemzésében, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez. A dokumentum az ÁSZ 2015 és 2018 közötti ellenőrzései alapján készült el.

A tájékoztatás szerint az elemzés feltárta, hogy a belső ellenőrzés meghatározó arányban (az intézmények 90,7 százalékánál és az önkormányzatok 96,7 százalékánál) nem működött hatékonyan, így nem teremtett világos döntési helyzetet az elsőszámú vezetők számára. Emlékeztetnek arra, hogy a belső ellenőrzés kiemelt feladata elősegíteni a belső kontrollrendszer minőségének és hatékonyságának javítását, ezáltal biztosítani a szabályszerű közpénzfelhasználást és a közvagyon védelmét.

Ugyanakkor az elemzés szerint a belső ellenőrzés nem látta el feladatát a csalás megelőzése, feltárása és a korrupciós kockázatok kezelése terén. Így nem teremtett világos döntési helyzetet az elsőszámú vezetők számára és nem támogatta a felelős vezetést a felelős gazdálkodásban a közpénzzel, közvagyonnal. Mivel a közszféra belső ellenőrzése jelenlegi formájában nem tölti be funkcióját, ezért indokolt teljes rendszerének felülvizsgálata.

Az elemzés azt is alátámasztotta, hogy „a belső ellenőrzés nem megfelelő működése hatással volt a belső kontrollrendszer egészének” működésére. Így az ÁSZ által ellenőrzött szervezeteknél kivétel nélkül a gazdálkodásban is hiányosságok fordultak elő. Mindez többletfeladatokat ró „az államháztartás védelmi vonalainak második és harmadik szereplőire”, így a kormányzati, önkormányzati ellenőrzésre, valamint az ÁSZ által végrehajtott külső számvevőszéki ellenőrzésre is – tartalmazza a dokumentum.

Az ÁSZ elemzése rámutat arra is: a rendszer átalakításának kezdeményezése az államháztartásért felelős miniszter feladata. Az irányító szerveknek pedig indokolt rendszeresen ellenőrizniük a belső ellenőrzési tevékenység minőségét.

A belső ellenőrzési tevékenység hatékonyságát olyan intézkedésekkel célszerű megerősíteni és fejleszteni, amelyek révén egyrészt javulhat az államháztartás védelmi vonalainak egymást erősítő működése, másrészt hatékonyabban hozzá tud járulni a szervezetek belső kontrollrendszere szabályszerű kialakításához, egyidejűleg hatékonyan feltárja a csalást és a korrupciós kockázatot – áll az ÁSZ közleményében.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 Ellenőt 2020-01-07 13:54
Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne a feladat! Az nem javaslat, hogy "vizsgálja felül"! Talán ha valóban független lenne a belső ellenőrzés! De amíg a munkáltató járt ellenőrzi és semmi anyagi elismerés, addig....
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...