Hirdetés
Változás várható a közszféra belső ellenőrzésében? PDF Nyomtatás
2019. december 31. kedd, 08:00

allami szamvevoszekA közszféra belső ellenőrzése jelenlegi formájában nem tölti be funkcióját, ezért indokolt a teljes rendszer felülvizsgálata – ez áll az Állami Számvevőszék elemzésében, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez. A dokumentum az ÁSZ 2015 és 2018 közötti ellenőrzései alapján készült el.

A tájékoztatás szerint az elemzés feltárta, hogy a belső ellenőrzés meghatározó arányban (az intézmények 90,7 százalékánál és az önkormányzatok 96,7 százalékánál) nem működött hatékonyan, így nem teremtett világos döntési helyzetet az elsőszámú vezetők számára. Emlékeztetnek arra, hogy a belső ellenőrzés kiemelt feladata elősegíteni a belső kontrollrendszer minőségének és hatékonyságának javítását, ezáltal biztosítani a szabályszerű közpénzfelhasználást és a közvagyon védelmét.

Ugyanakkor az elemzés szerint a belső ellenőrzés nem látta el feladatát a csalás megelőzése, feltárása és a korrupciós kockázatok kezelése terén. Így nem teremtett világos döntési helyzetet az elsőszámú vezetők számára és nem támogatta a felelős vezetést a felelős gazdálkodásban a közpénzzel, közvagyonnal. Mivel a közszféra belső ellenőrzése jelenlegi formájában nem tölti be funkcióját, ezért indokolt teljes rendszerének felülvizsgálata.

Az elemzés azt is alátámasztotta, hogy „a belső ellenőrzés nem megfelelő működése hatással volt a belső kontrollrendszer egészének” működésére. Így az ÁSZ által ellenőrzött szervezeteknél kivétel nélkül a gazdálkodásban is hiányosságok fordultak elő. Mindez többletfeladatokat ró „az államháztartás védelmi vonalainak második és harmadik szereplőire”, így a kormányzati, önkormányzati ellenőrzésre, valamint az ÁSZ által végrehajtott külső számvevőszéki ellenőrzésre is – tartalmazza a dokumentum.

Az ÁSZ elemzése rámutat arra is: a rendszer átalakításának kezdeményezése az államháztartásért felelős miniszter feladata. Az irányító szerveknek pedig indokolt rendszeresen ellenőrizniük a belső ellenőrzési tevékenység minőségét.

A belső ellenőrzési tevékenység hatékonyságát olyan intézkedésekkel célszerű megerősíteni és fejleszteni, amelyek révén egyrészt javulhat az államháztartás védelmi vonalainak egymást erősítő működése, másrészt hatékonyabban hozzá tud járulni a szervezetek belső kontrollrendszere szabályszerű kialakításához, egyidejűleg hatékonyan feltárja a csalást és a korrupciós kockázatot – áll az ÁSZ közleményében.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 Ellenőt 2020-01-07 13:54
Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne a feladat! Az nem javaslat, hogy "vizsgálja felül"! Talán ha valóban független lenne a belső ellenőrzés! De amíg a munkáltató járt ellenőrzi és semmi anyagi elismerés, addig....
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...