Hirdetés
Elvesztette a bankbiztonságban betöltött vezető szerepét Magyarország PDF Nyomtatás
2018. október 17. szerda, 09:15

bankkartyaVisszacsúszott Magyarország a bankbiztonsági ranglistán. Az európai országok közül hazánk 5 évvel ezelőtt a legbiztonságosabb bankkártyás rendszerrel rendelkezett, ma azonban már csak az ötödik helyen szerepelünk.

A kártyás tranzakciók értékére jutó csalások aránya 70 százalékkal emelkedett – írja a Portfolio az EKB friss tanulmányára hivatkozva. A portál hozzáteszi: pánikra semmi ok, hiszen nagyon alacsony bázisról indulunk, és még így is nagyon jó pozícióban vagyunk.

Az egységes euróövezetben (SEPA) kibocsátott bankkártyákkal történt csaló tranzakciók értéke 2016-ban 1,8 milliárd eurót tett ki, vagyis 2015-höz képest 0,4 százalékkal csökkent, vagyis a fizetések 41 ezreléke volt csaló tranzakció 2016-ban. A csalások mintegy 73 százaléka a "card not present" (CNP) típusba tartozott érték szerint, vagyis a csaláshoz a fizikai kártyát nem használták fel, csak a bankkártya adatait. A csaló tranzakciók 19 százaléka POS-terminálos vásárlás volt, 8 százalékuk pedig ATM-en keresztül zajlott.

A kártya jelenléte nélküli (CNP) csalások tehát 1,32 milliárd eurót tettek ki 2016-ban, ez volt az egyetlen olyan kategória, ahol a visszaélések értéke nőtt (2,1%-kal). Kártyapiaci szakértők egyöntetű véleménye szerint a csalók egyértelműen a kártya jelenléte nélküli csalások felé mozdultak el az utóbbi években.

A tranzakciók értékére vetített csalások arányát tekintve – mely a bankkártyás csalások mértékét legjobban leíró arányszám –, 5 évvel ezelőtt még Magyarország vezetett Európában, most azonban már az ötödik, amely még mindig előkelő helynek minősül. Románia, Görögország, Litvánia és Lengyelország előzte meg hazánkat.

Az 5 évvel ezelőtti állapothoz képest itthon durván 70 százalékkal nőtt a csalások aránya, ami a negyedik legnagyobb arányú növekedés egész Európában.

Magyarországon a kártyás csalások 74 százaléka a plasztik jelenléte nélkül zajlik, 22 százalék volt a POS-terminálos visszaélések aránya, 4 százalék az ATM-eké.

A kártyás csalások alacsony aránya a gazdasági portál szerint annak is köszönhető, hogy a kisebb kártyás forgalmú országok kevésbé nyereséges és csábító célpontok a csalók számára. Azért nőhetett mégis ez a szám, mivel a forgalom gyors ütemben bővül az utóbbi években, így egyre vonzóbb lesz magyar kártyákkal visszaélni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...