Hirdetés
Egyesülnek a gyermekjóléti és a családsegítő központok PDF Nyomtatás
2015. június 18. csütörtök, 06:00

czibere karoly01A párhuzamosságok megszüntetése érdekében az a döntés született, hogy egyesítik a gyermekjóléti és a családsegítő központokat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

2016. január 1-jétől egyesítik a családsegítő központokat és a gyermekjóléti szolgáltatókat annak érdekében, hogy ne épüljenek ki párhuzamos kapacitások, valamint hogy „összeérjenek az információk, és együtt hasznosuljanak a család számára” – közölte Czibere Károly a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központban tartott sajtótájékoztatón. Az intézmények új neve család- és gyermekjóléti szolgálat lesz.

A kormány több intézkedéssel is meg kívánja erősíteni a szolgálatokat. Szintén 2016-tól növelik a szolgálatok támogatását 10 százalékkal, tehát a jelenlegi 4,5-5 milliárd forinthoz jön még évi 460 millió forint. Emellett az idén július elsejétől évi 15,3 milliárd forinttal nő az ágazatban dolgozók bérére fordítható összeg, főként a magasabb végzettségű szakemberek kapnak majd belőle, bérkiegészítésként. Mivel a gyermekjóléti szolgálatoknál főleg magasabb végzettségűek dolgoznak, azt remélik, hogy a szolgálatoknál dolgozók anyagi megbecsülése jelentősen tud javulni júliustól - mondta az államtitkár.

Kitért arra, hogy az átalakítás keretében 2016. január 1-jétől megbontják a gyermekjóléti szolgálat eddigi „homogén jellegét”. Mivel eddig rendkívüli energiákat kötött le a szolgálatoknál, hogy egyszerre kellett családgondozási és hatósági feladatokat ellátni, az utóbbiakat elkülönítik.

Járásonként létrehozzák a járásközponti önkormányzati fenntartású család- és gyermekjóléti központokat, amelyek száma ezzel országos szinten 48-ról 198-ra fog emelkedni. Ezek feladata lesz a gyermekek védelembevételével kapcsolatos hatósági munka tervezése, a kapcsolattartás a gyámhivatallal, továbbá olyan speciális szolgáltatások, amilyenekkel nem rendelkezik minden szolgálat - mint például a pszichológus. A szolgálatoknak pedig a jövőben kizárólag szolgáltatási feladataik lesznek – mondta az államtitkár.

Mindennek a finanszírozása is megváltozik. A jövőben a hátrányos helyzetű települések több forrást kapnak, hogy az ellátandó családok számához igazodva a térség több családgondozót tudjon foglalkoztatni. A finanszírozásnak fontos eleme az is, amely megelőzi a töredékstátuszok kialakítását, a korábban kényszerből létrehozott, mindössze 2-3 órás állások ugyanis nem hatékonyak. Mindenhol, ahol az állam előírja a magasabb családgondozói létszámot, a teljes álláshoz szükséges teljes finanszírozást is biztosítja.

Az államtitkár elmondta: azt szeretnék, ha a jövőben a szakemberek sokkal több figyelmet tudnának szentelni a családoknak. A kormány elkötelezett a gyermekvédelmi rendszer megerősítésében, hiszen rendkívül fontos, hogy a szolgáltatók hatékony védelmet nyújtsanak minden családnak, és minél hamarabb jelezzék az esetleges problémákat. Az a cél, hogy „egyetlen gyermek se kallódjon el”, és Magyarországon ne történhessen meg, hogy egy családból anyagi nehézségek miatt kelljen kiemelni egy gyermeket.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...