Hirdetés
Nagy vidéki centralizációt jelentett be Lázár János PDF Nyomtatás
2015. február 02. hétfő, 09:00

kormabAz ágazati minisztériumok a jövőben egy kormányhivatalon keresztül fogják a szakmai politikájukat érvényesíteni a megyében – jelentette be Lázár János egy kormányablak átadásán. A kormány és az államreform-bizottság központosító ötletét heteken belül megszavazhatja a parlament. Lázár szerint 1870 óta nem volt ekkora átalakítás a magyar közigazgatásban – írja a hvg.hu.

kormabAz ágazati minisztériumok a jövőben egy kormányhivatalon keresztül fogják a szakmai politikájukat érvényesíteni a megyében – jelentette be Lázár János egy kormányablak átadásán. A kormány és az államreform-bizottság központosító ötletét heteken belül megszavazhatja a parlament. Lázár szerint 1870 óta nem volt ekkora átalakítás a magyar közigazgatásban – írja a hvg.hu.

Az államnak az a dolga, hogy gyorsan, olcsón és hatékonyan segítse az állampolgárokat ügyeik intézésében – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken. Lázár Kaposváron, a Somogy Megyei Kormányhivatalban megnyíló új kormányablakot adta át.

Lázár János célként jelölte meg, hogy az év végéig az összes magyar járásban 280 kormányablak segítségével megfelelő minőségűvé, ügyfélbaráttá tegyék a szolgáltatást. Szeretnének több mint ezer ügyet "behozni" a kormányablakba, és azt elérni, hogy a 197 járásban az ügysegédek közreműködésével, akár személyesen, akár az elektronikus ügyintézést igénybe véve kapják meg az állami szolgáltatásokat az állampolgárok.

Heteken belül megszavazza a parlament a közigazgatás nagy centralizációját

A miniszter „új típusú területi integrációnak" nevezte az átszervezést, és azt mondta, hogy az 1870-es évek óta ez a legnagyobb átalakítás a magyar közigazgatásban. Szervezeti, szerkezeti és filozófiai változást is jelent, ami komoly felelősséget ró a területi és országos közigazgatásban dolgozó 27 ezer emberre. Átalakulnak a kormányhivatalok, új szakigazgatási szervek is csatlakoznak hozzájuk.

„Az Államreform Bizottság és a kormány közös döntése, valamint a parlament várható döntése – ami néhány héten belül megszületik –, azt fogja eredményezni, hogy az ágazati minisztériumok egy kormányhivatalon keresztül fogják a szakmai politikájukat érvényesíteni a megyében. Ami lassan egy százéves irányítási kultúrának a megváltozása" – mondta Lázár János. Hozzátette: a területi közigazgatási szerveket integrálják a kormányhivatalokba, és a kormányhivatal vezetője, a járáshivatal vezetője lesz az állami feladatok, hatáskörök címzettje és illetékese.

„Ez egy történelmi léptékű változás lesz, amitől azt reméljük, hogy egy egységes, világos irányítási rendszer megkönnyíti az emberek életét, egyértelmű lesz a felelősség, egyértelmű lesz a munkavégzés, és egyértelmű lesz az is, hogy kinek kell biztosítani a szolgáltatásokat" – fogalmazott a miniszter.

A helyi gazdasági szereplőket próbálják kiszolgálni

Lázár János a területi közigazgatás átszervezésének szükségességét egyrészt azzal indokolta, hogy „a magyar adófizetők többet várnak a befizetett adóért cserébe", másrészt azzal, hogy egy olyan versenyképes, szolgáltató típusú közigazgatás jöjjön létre, amelynek „alapvető célja az, hogy a választópolgárokon túl a helyi gazdasági szereplőket megpróbálja kiszolgálni".

Kitért arra is, hogy 2016 júniusától egy közigazgatási, közszolgálati, kormányzati életpályamodellt nyitnak, ami reményeik szerint a „frontvonalban" dolgozók számára minimum 30-40 százalékos béremelést jelent.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...