Hirdetés
Változik egyes szociális támogatások kifizetésének rendje PDF Nyomtatás
2012. december 12. szerda, 09:00

tuz2013 februárjától a települési jegyzők, illetve a városi gyámhivatalok helyett a fővárosi és megyei kormányhivatalok folyósítják az alanyi jogú és a fokozott ápolási szükségletre tekintettel megállapított ápolási díjat, az időskorúak járadékát, a hajléktalan személyek részére kifizetett időskorúak járadékát, az otthonteremtési támogatást és a gyermektartásdíjak megelőlegezését is.

A kifizetés módja is változik: a házi pénzárból történő kifizetés a továbbiakban nem lehetséges, ezt felváltja a postai kézbesítéssel történő kifizetés vagy a folyószámlára történő utalás, azaz a jogosultaknak már nem kell a polgármesteri hivatalok házipénztárába személyesen bemenni. 

A 65 ezer érintett ezekben napokban kap értesítést a jegyzőtől, és legkésőbb 2012. december 31–ig nyilatkozniuk kell arról, hogy postai úton vagy banki átutalással kérik az ellátás kifizetését. A jogosultak maguk dönthetnek arról, hogy postai úton vagy banki átutalással kívánják-e a támogatásokat megkapni 2013 februárjától. 

A januárban esedékes kifizetéseket még a települési önkormányzatok az eddig megszokott rendben folyósítják, viszont február hónaptól kezdődően az utalásról a fővárosi és megyei kormányhivatalok gondoskodnak majd. A települési jegyzők ezekben a napokban nyilatkozatokat küldenek mindazon érintettnek, akik házipénztárból vették fel eddig a támogatásokat. Ez ügyben arról kell nyilatkozniuk, hogy 2013 februárjától megváltozó jogszabályi szabályok között melyik folyósítást választják, a postai utalást vagy a folyószámlára utalást. 

A változás 65 ezer ellátottat - közel 42 ezer ápolási díjra, 11 ezer gyermektartási díj megelőlegezésére, 6000 időskorúak járadékára, valamint néhány száz otthonteremtési támogatásra és hajléktalan személyek részére kifizetett időskorúak járadékára jogosultat érint. Mint ismert a 2013 január 1-jétől a jegyzőktől az újonnan felálló járási hivatalokhoz kerül számos szociális és gyermekvédelmi feladat, valamint a járási hivatalok szakigazgatási szerveiként fognak tovább működni a gyámhivatalok is. 

A járási hivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok kirendeltségeként látják majd el a megyei szintnél alacsonyabb szintű államigazgatási feladatokat. A hatáskörrel együtt azonban változik a különféle szociális és gyermekvédelmi juttatások folyósításának módja is, erről a kormányhivatalok gondoskodnak majd.  

(KIM Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, Sajtó Főosztály)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+4 #1 homeless 2012-12-13 15:02
"A kifizetés módja is változik: a házi pénzárból történő kifizetés a továbbiakban nem lehetséges, ezt felváltja a postai kézbesítéssel történő kifizetés vagy a folyószámlára történő utalás, azaz a jogosultaknak már nem kell a polgármesteri hivatalok házipénztárába személyesen bemenni."

És tessék mondani: én, mint hajléktalan személy az időskorúak járadékát akkor most hova kérjem? A településszintű lakcímemre, vagy a lakcím hiányában meg nem nyitható folyószámlára?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...