Hirdetés
Több hazai város is elbukott a csatában PDF Nyomtatás
2012. augusztus 24. péntek, 08:00
egyezt járások kialakítását, még inkább a székhelyek meghatározását erős lobbitevékenység kísérte − még ha társadalmi egyeztetésnek hívták is −, vegyes eredményekkel. Az illetékes államtitkár szerint azok se járnak rosszul, akik nem járási székhelyen laknak – írja a napi.hu.

 

Társadalmi egyeztetések nélkül, "pusztán" szakértői anyagok benyújtása után húzták meg a járások határait és döntöttek a járási székhelyekről − állítják a Napi Gazdaság által megkérdezett polgármesterek. Wittinghoff Tamás, Budaörs első embere például elmondta: mindössze egy, a HÉTFA által összeállított anyag készült (HÉTFA Kutatóintézet − gazdaság- és társadalomkutatással foglalkozó magánalapítású intézmény), amelyből azonban Wittinghoff szerint a "törvény lényegi rendelkezései nem derültek ki". Erre a dokumentumra támaszkodva azonban már áprilisban tisztában volt a Pest megyei városvezetés azzal a kormányzati szándékkal, hogy a térségben kialakítandó járásszékhelynek nem Budaörsöt, hanem a feleannyi lakosú Budakeszit szánják. A budaörsiek tiltakoztak ugyan az akkor még körvonalazódó döntés ellen, de ez válasz nélkül maradt.

A járásokról szóló törvény elfogadása után az eredeti tervekhez képest késve bár, de megjelentek a kapcsolódó kormányrendeletek is. Ezek egyike az, amely a járások lehatárolását és a járási székhelyek megnevezését tartalmazta. Ezt − ellentétben a törvénytervezettel − már valóban társadalmi egyeztetésre bocsátották, de a budaörsiek megismételt észrevételeit ismét ignorálták. A kormányrendelet némiképp módosult a korábbi koncepcióhoz képest, így például kikerült belőle Törökbálint (amely az érdi járáshoz került), de új "belépőként" szerepelt Perbál és Tök község. A csaknem 30 ezres Budaörsöt viszont továbbra is a 14 ezres lélekszámú Budakeszi székhelyű járáshoz sorolták − emelte ki Wittinghoff. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelettel szemben már nem lobbizhat a város − summázta a budaörsi polgármester, hozzátéve: a városban élőknek is érthetetlen és indokolatlan a mostani döntés. Ezt az álláspontot több környékbeli település (Törökbálint, Biatorbágy, Herceghalom) képviselő-testülete is osztja, és olyanok is vannak, amelyek nem kívánnának a Budakeszi járásközponthoz tartozni, inkább Budaörssel szeretnének a jövőben együttműködni.

Azt, hogy a városok erős lobbitevékenységet folytattak a nyilvánosságra hozott kormányrendelettel szemben, jól illusztrálja az is, hogy a korábban tervezettnél hárommal több, összesen 18 járásközpont jön létre a jövő évtől az egymillió-kétszázezret meghaladó lélekszámú Pest megyében − lényegében az utolsó utáni pillanatban. (Az utólag a listára kerülő három település Aszód, Nagykőrös és Vecsés.) Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár cáfolta, hogy rosszul járnak azok, akik nem valamelyik járási székhelyen laknak − nem igaz, hogy jövőre akár többórás utazással is járhat bizonyos ügyek elintézése, a területi közigazgatás 2013 végére befejeződő teljes átalakításának célja, hogy egyablakos ügyintézéssel egy helyszínen lehet majd intézni minden, az állammal kapcsolatos hatósági ügyet. A járásokhoz a polgármesteri hivatal élén dolgozó jegyző bizonyos államigazgatási hatáskörei kerülnek − magyarázta Szabó Erika −, amelyek esetében eddig is célszerűbb lett volna, ha azokat az állam a saját szervezetrendszerén keresztül látja el.  

Korábban már több község, így például a Balaton-felvidéken Balatoncsicsó, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa és Tagyon is kifogásolta a járási beosztást. Ezek a községek a balatonfüredi járáshoz kerültek volna, ám a polgármesterek egyöntetűen jelezték, hogy a tapolcaihoz szeretnének tartozni. Ezért átkerültek oda − számolt be Szabó Erika államtitkár −, de végül megváltoztatták álláspontjukat és mégis Balatonfüredhez kérték magukat.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...
 • A magyar önkormányzatisá g végét jelenti a még megmaradt néhány bevételi forrás ... Tovább...