Hirdetés
Gémesi lassítaná az átszervezést PDF Nyomtatás
2012. augusztus 23. csütörtök, 08:00

gemesi_gyA magyar önkormányzatok szövetségének elnöke szerint minimum öt-tíz esztendőre lenne szükség a közigazgatás átalakításához. Politikai célzatúnak tartja és ezért elégedetlen az önkormányzati rendszer átalakításával Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere, aki az egészségügyi intézmények állami kézbe vételével egyetért, az iskolákéval nem - írja a Magyar Hírlap.

– Miképp érinti majd a helyhatóságokat az új önkormányzati törvény?

– A legnagyobb bajom az átalakítással, hogy az egész csupán politikai akció, a szakmai érvek a háttérbe szorultak. A jogszabály teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az önkormányzatiságot, a helyi autonómiát, de az európai önkormányzati chartát is. Az új szabályozás iránya szerint a kistelepülések új, ám az eddiginél sokkal rosszabb pozícióba kerülnek.

– A kormány épp az ellenkezőjét mondja, hogy erősítik a kistelepüléseket.

– A valóság ezzel szemben az, hogy a kétezer fő alatti települések háttér-infrastruktúrája, hivatalai gyakorlatilag megszűnnek. Ez a tény súlyos aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy a jövőben, közép-, és hosszú távon, életképesek maradnak-e ezek a falvak. Az itt élő emberek helyben ugyanis nem jutnak majd hozzá azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyekhez eddig a Polgármesteri Hivatalokban igen. A kormány elengedte a kistelepülések kezét. Ez azért nagy baj, mert a Fidesz ellenzékben valóban kiállt a kistelepülések mellett, politikusai azt vallották, hogy az itt élők ugyanolyan állampolgároknak számítanak, mint a városiak. Amit az új önkormányzati törvény eredményez, az a kistelepülési rendszernek mint a magyar kulturális örökség részének leépítése.

– A 2013-tól életbe lépő járási rendszerben azonban a kisebb településeken élők is mindent elintézhetnek majd a tőlük nem messze létrehozandó járási központokban. Nem lesz ez a rendszer ésszerűbb és költséghatékonyabb a mostaninál?

– Idáig a kétezer fős falvakban élő emberek sok mindent el tudtak intézni a saját településükön is. Ezután utazniuk kell majd a járási központokba. Egyébként nem tartom elfogadhatatlannak, hogy az állam a feladatait a saját intézményrendszerén belül kívánja megoldani. Az önkormányzatok korábban nem kérték ezeket a feladatokat, hanem megkapták az államtól. Nagyon sok pénzt költöttünk például okmányirodákra is, pedig a felújítási költségek húsz százalékát sem finanszírozta az állam. A szolgáltatásaink immár nagyon jól működnek, ezért érthetetlen, miért kell hirtelen, egy csapásra végigvinni az állami kézbe vételt. Minimum öt-tíz év kellene az átálláshoz, ahogy például Dániában is több éven keresztül zajlott az átalakítás, amely jelentős informatikai változtatással is jár. Az okmányirodákban dolgozók azonban még most sem tudják, hogy januártól milyen konkrét faladatuk lesz, vagy egyáltalán, számítanak-e majd a munkájukra.

– Szabó Erika, a közigazgatásért felelős államtitkár úgy nyilatkozott, senkinek nem szűnik meg az állása, csak átkerül a járási központokhoz.

– Szeretnék hinni az államtitkár asszonynak. Csakhogy a törvényben az áll, hogy a megyei kormányhivatalok vezetői, akik pártpolitikusok, álláshelyeket, nem pedig embereket vesznek át. Ezért kérdéses, hogy ők, a pártpolitikusok, miképp szólhatnak bele a közigazgatás működésébe. Ez is elfogadhatatlan, ahogy az is, hogy jelenlegi országgyűlési képviselők, gyakran szakmai képzettség nélkül vezethetik majd a járási hivatalokat. 

A közigazgatás nem lehet pártkérdés.

– Mi a véleménye az iskolák és az egészségügyi intézmények állami kézbe vételéről?

– Hogy az egészségügyi intézmények egy, állami kézben legyenek, az elfogadható lépés. Az oktatás államosítása azonban teljesen felesleges. Eddig sem az volt a probléma, hogy az önkormányzatok nem törődtek az intézményeikkel, hanem az, hogy a finanszírozásukra nem kaptak elég pénzt. Ezentúl továbbra is a helyhatóság működteti majd az intézményt, de most már normatíva, vagyis forrás nélkül, úgy, hogy az iskolaigazgatók kinevezésébe sem lesz beleszólása. Ez így nincs rendben. Akkor inkább vegye át az állam az egész iskolát, a teljes felelősséggel együtt. Természetesen tudom, hogy az igazgatók kinevezése is politikai kérdés. Sajnos, úgy látom, az egész játék erre ment ki, így a kormánypárt – bárki is lesz hatalmon – tudja majd irányítani az iskolákat

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #6 Számvitel-pénzügy 2012-09-08 19:56
Egy új szervezet kialakítása nem úgy történik, hogy megalkotom a törvényt,aztán minden meg mind a karikacsapás.Ak i kigondolta ezen változásokat részt vett-e már az életében egy új szervezeti feladatellátás lépésről-lépésr e történő kialakításával. Szerintem nem!Azért nem jut eszében,hogy sok szakmát értő munkatársra van szükség! Azonkívül olyan vezérmunkatársa kra,akik irányítani tudják kollegáikat, vagyis összefogják,lépésről-lépésr e tudják,hogy egyáltalán ismerik a folyamatok kapcsolódási pontjait.A szakmai feladatokat természetesen alá kell támasztani a számviteli-pénz ügyi feladatok tökéletes ellátásának.Eze n feladatok nem látszanak!!!Tes sék csak belegondolni a 2013-as év éves számviteli beszámolójának "valódiságára", majd országos szintű összesítésének belső tartalmára? Ott aztán az Állami Számvevőszéknek fájhat a feje!(Gyakorlat ból ismerem az új szervezet kialakításának minden problémait.)
Idézet
 
 
0 #5 . 2012-08-29 08:22
Az, hogy Gémesi mivel ért egyet, meg mivel nem, a kutyát nem érdekli.
Idézet
 
 
-4 #4 szakember2 2012-08-27 17:36
A fokozatos bevezetés mindig elakad, az eredmények sok év múlva jelentkeznek, a problémák azonnal (amitől vis***iadva le is áll a változás). A gyors bevezetés, átalakítás híve vagyok. Essünk túl rajta!
Idézet
 
 
+7 #3 régi szakember 2012-08-27 17:21
Hosszú évtizedeket töltöttem a közigazgatásban , életem úgy alakult, hogy sokirányú tapasztalatra tehettem szert. Tökéletesen egyetértek azzal, hogy a folyamatot lassítani kellene, a közigazgatási munka önmagában is sokirányú ismeretet igényel, ennyi szakember nem áll rendelkezésre. Óriási veszteségek lesznek, a jó szakember időben lép, az új betanítása pedig időt és pénzt igényel.
Ez ami most történik, több mint felháborító!,
Idézet
 
 
-8 #2 vissza 2012-08-27 12:53
Milyen fokozatos bevezetés? Az MDF örökséget fel kell végre számolni, mert a jelenlegi önkormányzati rendszer a haladás béklyója.
Idézet
 
 
+3 #1 J. Nándor 2012-08-27 12:34
Egyetértek a polgármester úrral! Fokozatos bevezetés = kiszámíthatóbb kockázat és korrekciós lehetőség. Így minden probléma egyszerre, egymást felnagyítva fog jelentkezni. Politikailag hiába irányítható egy rendszer, ha pénzügyileg és szakmailag nem előkészített.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...
 • A kör bezárult az önkormányzatok részére. A kormányzat elvonja a teljes gépjármű... Tovább...
 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...
 • A magyar önkormányzatisá g végét jelenti a még megmaradt néhány bevételi forrás ... Tovább...