Hirdetés
A területi közigazgatás átalakítása kivezet a bürokrácia útvesztőjéből PDF Nyomtatás
2012. április 06. péntek, 07:45

aktaA járásokról szóló törvényt március 30-án nyújtotta be az Országgyűlésnek Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. Ennek részleteiről Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár beszélt sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az államtitkár felidézte, hogy 2010-ben egy bürokratikus, széttagolt és átláthatatlan rendszert örökölt meg a Nemzeti Ügyek Kormánya, mely programjában vállalta, hogy változtatni fog ezen. Első lépcső volt a regionális államigazgatási hivatalok „megyésítése”, melyek alkotmánysértő módon működtek. Az újonnan kinevezett hivatalvezetők segítettek abban a munkában, aminek az eredményeként létrejöttek a fővárosi és megyei kormányhivatalok, melyek a területükön működő szakigazgatási szervekből tizennégyet integráltak - mondta.

Szabó Erika úgy fogalmazott, hogy a járás lesz a legkisebb területi államigazgatási szint, amely a kormányhivatal részét képezi, és a legközelebb helyezkedik el az állampolgárokhoz. Hiszen - mint mondta - a végső cél az egyablakos ügyintézés biztosítása az ügyfelek számára, ami lehetővé teszi, hogy az ügyfeleknek csak egy helyet, a kormányablakot kelljen ismernie hatósági ügyeik intézésekor. Ezt a rendszert országosan 2013 végéig építik ki - húzta alá.

A járásokról szóló törvény részleteiről szólva elmondta: a járási hivatalok olyan államigazgatási feladatokat vesznek át a jegyzőktől, melyeket az elmúlt húsz évben az állam pusztán kényelmi szempontok miatt telepített a jegyzőkre. Hangsúlyozta, hogy nem önkormányzati feladatokról van szó, hiszen a kormány az államot szervezi és szeretné azt területi szinten is hatékonyabbá tenni.

A benyújtott javaslat nyolcvanegy államigazgatási feladatot (pl.: helyi adózás, birtokvédelem, hagyatéki leltározás) hagy a jegyzőnél és nyolcvanat (személyi adat és lakcím-nyilvántartás, útlevél-igazgatás, gyámügy, gyermek és ifjúságvédelem) telepít át a járási hivatalokhoz. Megjegyezte, hogy a szabálysértési ügyeket már április 15-től átveszi a kormányhivatal, valamint az okmányirodák és a járás területén működő szakigazgatási szervek is a járási hivatalok részét fogják képezni. Emlékeztetett, hogy a feladat súlya miatt széleskörű egyeztetések zajlottak, ahol óriási érdeklődést tapasztaltak, a jegyzők pedig megértéssel fogadták a feladatok átcsoportosítását.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a járási hivatalokban az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők - már kormánytisztviselőként - fogják ellátni a feladatukat 2013. január elsejétől, valamint a feladatvégzéshez szükséges ingó és ingatlan vagyontárgyak is átkerülnek. Ezzel tehát - tette hozzá - sem beruházás, sem a bürokrácia méretének növelése nem szükséges az új rendszer kialakításához.

Hangsúlyozta: amit eddig egy kistelepülés polgármesteri hivatalában el lehetett intézni, azokat ezután is lehet majd helyben kezdeményezni, hiszen a járási hivatalból ügysegédek érkeznek. Hozzátette: több településen működik majd kormányablak, ahol helyben lesznek elérhetőek a szakigazgatási szervek ügyfélszolgálatai.

(kormany.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #6 bikisi 2012-04-10 14:08
Én az egészet nem értem. Milyen felfordulás lesz itt? Eddig milyen ügyet nem lehetett elintézni,hogy most "kavarnak" az egész Önkormányzat-P. Hivatalon egyet?
Valaki magyarázza már el nekem, mit miért tesznek és mi lesz a vége?
Idézet
 
 
+8 #5 Passai László 2012-04-06 20:12
Átvétel ... Leltár ... Láttak már ilyet az illetékesek? Lesznek meglepetések. Meg keresgélések.
Idézet
 
 
+15 #4 járás 2012-04-06 19:07
Mindenkit átvesznek? Mi lesz a részmunkaidős ügykezelőkkel, akik például az iktatást végzik jelenleg? Mi lesz a kistelepülések ügyintézőivel? Milyen végzettség kell majd? ???????
Idézet
 
 
+9 #3 Tulamor 2012-04-06 12:15
Közmunkás ügysegédek?
Idézet
 
 
+16 #2 Falusi nótárius 2012-04-06 09:33
"a járási hivatalból ügysegédek érkeznek" - ez számomra azt sugallja, hogy a most helyben dolgozó köztisztviselők közül többeknek viszont távozniuk kell. 5-10 évvel nyugdíj előtt ez különösen kínos lehet.
Idézet
 
 
+7 #1 Jegyző K. 2012-04-06 08:26
Végre csöpögnek az információk a részletekről. Nincs sok idő január 1-ig!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak úgy mellékesen - a magyar adófizetői pénzekből a kormány támogatja a határo... Tovább...
 • Igen! velünk senki sem foglalkozik.A tanárok, orvosok, ..stb többszörösét keresi... Tovább...
 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...