Hirdetés
Navracsics a körzetekről: „befeszíthetnek " a polgármesterek PDF Nyomtatás
2012. február 29. szerda, 10:30
budapA közigazgatási tárca vezetője racionalitási szempontból nem ért egyet a 23 kerületi hivatallal, de a fővárosiak akarata legyűrheti.

 

Még folynak az egyeztetések a Fidesz-frakción belül a járások kialakításáról; a fővárosi körzetek számáról vita van, de a közigazgatási és igazságügyi miniszter bízik a megállapodásban, szerinte a tárca és a kerületi polgármesterek is hajlanak a kompromisszumra.  Navracsics Tibor minderről az m1 Ma reggel című műsorában beszélt.

Amint megegyezésre jutunk a frakción belül, és a politikai jóváhagyás is megvan, azaz a párt támogatását lehet biztosítani, akkor ez bekerül a parlament elé. Ez a jövő héten is megtörténhet, vagy akár egy hónap múlva is lehet - fogalmazott Navracsics Tibor. Hozzátette: nincsenek késésben, még "bőven" van idejük, ugyanis a járások jövő év "január elsejétől indulnak". Navracsics Tibor elmondta, Budapesten a "körzet" szót használnánk, azért, mert a kerületi polgármesterek azt mondták, hogy "számukra egy kicsit bántó a járás" megnevezés.

A kerületi polgármesterek és a közigazgatási tárca közötti, a járások fővárosi számával kapcsolatos vitája kapcsán kifejtette: szerinte a járások által végzett tevékenységeknek a jelentős része nagyobb egységbe is szervezethető, ahogyan például az adóhatóság, vagy a bíróságok esetében, amelyeknél nem egy kerület alkot egy egységet. Esetleg megpróbálhatnánk itt is, hogy a körzetek több kerületet fognának össze - jegyezte meg Navracsics Tibor.

Erről folyik egy vita, de - mint mondta - bízik benne, hogy megállapodnak. Hétfőn beszélt a polgármesterekkel - közölte Navracsics Tibor, hozzátéve: a minisztérium és a polgármesterek is hajlanak a kompromisszumra. Ugyanakkor, ha a 23 kerületi polgármester "befeszít", és azt mondják, hogy "márpedig 23 kerületi hivatalnak kell lenni, akkor nem tudok mit csinálni, a frakcióban engem leszavaznak". Racionalitási szempontból nem ért egyet azzal, hogy 23 kerületi hivatal legyen - tette hozzá Navracsics Tibor.

Kósa Lajos Fidesz-alelnök, aki a járások kialakításáról méri fel a vidéki észrevételeket, Navracsics Tibort megelőzően, ugyancsak az m1-en elmondta: ő a fővárosban a járások kerületi felosztásával ért egyet, tehát szerinte 23 kerületi hivatal lenne racionális. Szerinte a nem kerületi felosztás és elrendezés azt okozná, hogy a budapesti lakosoknak hosszasan kellene "silabizálni" azt, hogy bizonyos ügyekben hova kell menniük.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+4 #2 pocok7 2012-02-29 11:01
Ahhoz, hogy a Kormányablak közel legyen a lakossághoz, nem kell minden kerületbe járás, vagy körzet. Egyébként az egész járás cirkusz -főleg a költsége- nem kell. Kormányablakoka t enélkül is lehetne nyitni minden kerületben, sőt bevásárló központokban (ilyenek vannak már, és jól működnek) és kis települések jelenlegi jó közlekedésű központjaiban.A z járások vezetőit ki nevezi ki? Ez itt a kulcs, miért is kell ez az egész.
Idézet
 
 
+10 #1 nem jó 2012-02-29 10:37
Szóval Tibi azt mondod, hogy maradnak a vízfejek. A vidéki "parasztok" meg utazzanak 40-50 km-t, ha ügyet akarnak intézni. Szomorú.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...
 • A magyar önkormányzatisá g végét jelenti a még megmaradt néhány bevételi forrás ... Tovább...
 • Én azt hallottam, hogy akik már megkapták egész évre (számfejtés), azoknak az em... Tovább...
 • Ez a keret emelés kb. olyan segítség az önkormányzatokn ak, mint amikor azt mond... Tovább...
 • Az elmúlt években megkezdődött - egyébként teljesen elhibázott és értelmetlen - ... Tovább...
 • Miért nem hallani panaszt a kis falvakból? Na vajon miért? Aki ismeri a rendszer... Tovább...
 • A cafeteria keret felemelése nagyon jó ötlet, de az önkormányzatok a 200 ezret s... Tovább...
 • Na akkor magos képviselő hölgyek és urak, akik tegnap még zöldségesek, fodrászok... Tovább...
 • Miért jó az, hogy csődbe mennek önkormányzatok? Kinek jó ez - persze senkinek, d... Tovább...
 • A szegénység és a kosz nem kötelezően együtt járó dolog. ha valaki nem dolgozik,... Tovább...
 • Nem tájékoztatást kell kérni, hanem pénzt, mert - különösen a kicsi, szegény - ö... Tovább...
 • Mint évek óta. Úgy gondolják, majd kigazdálkodjuk azt a pár %-os eltérítést, nek... Tovább...
 • Ez érdekes egyeztetés lesz a kormány és az önkormányzatok között. A kormány el a... Tovább...
 • Az ügyfelek részére nem lesz egyszerűbb a közigazgatási eljárás, sőt sokkal nehe... Tovább...