Hirdetés
A járások az államigazgatás szervezeti egységei PDF Nyomtatás
2012. február 02. csütörtök, 08:30

szabo_eA járások a kormányhivatalok kirendeltségeként végzik feladataikat, a rendszer 2013. január 1-jétől indul, a kormányablakokat pedig 2013 végéig fogják kiépíteni. 2012-ben kemény szakmai előkészítő munka zajlik, 1000-1500 jogszabályt kell módosítani, épületeket kell találni a járási hivataloknak. Személyi átcsoportosításokra is szükség lesz, miután az önkormányzati hivataloktól számos államigazgatási feladat kerül át a járásokhoz.

Lezárult három hét után a kormányhivatalok járási egységeinek kialakításáról folytatott társadalmi egyeztetés. A beérkezett javaslatok több mint a fele azt indítványozta, hogy egy adott település másik járáshoz tartozzon – közölte a Kossuth Rádióban Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. A megkeresések harminc százaléka arról szólt, hogy a kijelölt helyett más település legyen a járási székhely. A javaslatok húsz százaléka pedig vegyes, például jogszabály-módosítást kér, de olyan is van, amely szerint egyáltalán nincs szükség járásokra.

A járások államigazgatási, nem pedig közigazgatási, illetve önkormányzati szervezeti egységek. Vidéken 168 járást Budapesten pedig hét körzetet terveznek, ezeken a számokon a kormányzat nem kíván változtatni. Ha valaki azt indítványozza, hogy más területen alakuljon új járás új székhellyel, akkor annak azt is javasolnia kell, hogy hol szűnjön meg egy másik – jelentette ki a területi közigazgatásért felelős államtitkár. Az országgyűlés elé várhatóan februárban kerül a törvényjavaslat.

A járások kialakítása hozzájárul a mai közigazgatásnál alacsonyabb társadalmi költséggel, hatékonyabban és ügyfélközpontúan működő területi közigazgatás létrejöttéhez – emlékeztetett Szabó Erika. Az állampolgárok számára egyszerűbb ügyintézést lehetővé tevő, járásokhoz kapcsolódó kormányablakok száma körülbelül háromszáz lesz. Ez lehetővé teszi, hogy az emberek egy helyen intézhessék ügyeiket, ne kelljen egyik ügyfélszolgálatról a másikra járni például annak, akinek a földhivatallal és a munkaügyi szolgálattal is dolga van.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #4 Cs. Kovács 2012-04-23 08:41
Mi lenne, ha a túlköltekezett, vagy szélsőségesen alulfinanszíroz ott önkormányzatok problémáit kezelnék, a többieket pedig jól békén hagynák, hadd működjenek továbbra is közmegelégedésr e?
Idézet
 
 
0 #3 volt köztisztviselő 2012-04-22 16:55
Teljes mértékben egyetértek "Polgár" hozzászólásával . Húsz évig dolgoztam a közigazgatásban , szerintem a rendszert jól működött. Mint minden hivatalban természetesen a közigazgatásban is voltak és lesznek olyan ügyek, melynek elintézése problémás és több időt vesz igényben és ez ezután is így lesz. Ne legyen igazam!
Idézet
 
 
+11 #2 aki keres talál 2012-02-10 09:23
"...épületeket kell találni a járási hivataloknak. Személyi átcsoportosítás okra is szükség lesz, miután az önkormányzati hivataloktól számos államigazgatási feladat kerül át a járásokhoz."
Épületeket találni??? A járások koncepciója erről nem rendelkezett???
És tessék mondani az önkormányzatokt ól lapátra tett köztisztviselők addig is miből fizessék be a villanyszámlát, amíg felállnak a járások és esetleg reményük lesz, hogy újra munkába tudnak állni?
Idézet
 
 
+4 #1 Polgár 2012-02-09 08:10
Soha nem kellett egyszerre két ügyet intéznem. A földhivatalba utoljára 14 éve voltam ügyet intézni, a munkaügyi szolgálattal 16 éve nem volt dolgom, a nyugdíj igazgatósághoz akkor fogok menni, ha nyugdíjba megyek. Mindig tudtam, hogy mikor hová kell mennem. Nem hiszem el, hogy ez a központosítás nem fog káoszt okozni. Nem igaz az, hogy egy ügyintéző valamennyi jogszabályt (több százat) precízen fog tudni alkalmazni).
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Van más választásuk? Tovább...
 • Azért az érdekes, hogy ugyanazok a kollegák dolgoznak a kormányablakban , mint a... Tovább...
 • ..érdekes, hogy senkit nem köteleznek a védőoltásra, janem"... Tovább...
 • ..és mi van a hivatali dolgozókkal?? Tovább...
 • Ez jó - elveszem a pénzedet, aztán tárgyaljunk, hogy mennyit adok vissza belőle?... Tovább...
 • ez a cikk jó nagy katyvasz... Tovább...
 • Megbecsülve és elismerve az áldozatos munkájukat, nem ellenük irányulóan jegyzem... Tovább...
 • Hol van ehhez képest a jegyzők bére? Az elmúlt években a jegyzői munka,hatás és ... Tovább...
 • Ja persze! Ez nagyon szép, DE!! Mi van a hivatalban dolgozó köztisztviselők kel?... Tovább...
 • ...a hivatali dolgozóknak meg marad a Probono és az ASP (ami Szent estén zárva l... Tovább...
 • Bezzeg a hivatali dolgozókról egy szó sincs megint. Mi pusztuljunk éhen! Tovább...
 • Egyetértek az átlátható önkormányzat programmal. Esetleg átlátható állam program... Tovább...
 • Ez nyíltan az önkormányzatok kivégzése, pénzügyi tönkretétele. Csak mellékesen m... Tovább...
 • SIRALMAS!!!! Eljutottunk oda, hogy egy utcáról bekerülő fiatal középfokú végzett... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál megint nem lesz béremelés!!! A bevételeket elveszik,így a ... Tovább...