Hirdetés
A járások az államigazgatás szervezeti egységei PDF Nyomtatás
2012. február 02. csütörtök, 08:30

szabo_eA járások a kormányhivatalok kirendeltségeként végzik feladataikat, a rendszer 2013. január 1-jétől indul, a kormányablakokat pedig 2013 végéig fogják kiépíteni. 2012-ben kemény szakmai előkészítő munka zajlik, 1000-1500 jogszabályt kell módosítani, épületeket kell találni a járási hivataloknak. Személyi átcsoportosításokra is szükség lesz, miután az önkormányzati hivataloktól számos államigazgatási feladat kerül át a járásokhoz.

Lezárult három hét után a kormányhivatalok járási egységeinek kialakításáról folytatott társadalmi egyeztetés. A beérkezett javaslatok több mint a fele azt indítványozta, hogy egy adott település másik járáshoz tartozzon – közölte a Kossuth Rádióban Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. A megkeresések harminc százaléka arról szólt, hogy a kijelölt helyett más település legyen a járási székhely. A javaslatok húsz százaléka pedig vegyes, például jogszabály-módosítást kér, de olyan is van, amely szerint egyáltalán nincs szükség járásokra.

A járások államigazgatási, nem pedig közigazgatási, illetve önkormányzati szervezeti egységek. Vidéken 168 járást Budapesten pedig hét körzetet terveznek, ezeken a számokon a kormányzat nem kíván változtatni. Ha valaki azt indítványozza, hogy más területen alakuljon új járás új székhellyel, akkor annak azt is javasolnia kell, hogy hol szűnjön meg egy másik – jelentette ki a területi közigazgatásért felelős államtitkár. Az országgyűlés elé várhatóan februárban kerül a törvényjavaslat.

A járások kialakítása hozzájárul a mai közigazgatásnál alacsonyabb társadalmi költséggel, hatékonyabban és ügyfélközpontúan működő területi közigazgatás létrejöttéhez – emlékeztetett Szabó Erika. Az állampolgárok számára egyszerűbb ügyintézést lehetővé tevő, járásokhoz kapcsolódó kormányablakok száma körülbelül háromszáz lesz. Ez lehetővé teszi, hogy az emberek egy helyen intézhessék ügyeiket, ne kelljen egyik ügyfélszolgálatról a másikra járni például annak, akinek a földhivatallal és a munkaügyi szolgálattal is dolga van.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #4 Cs. Kovács 2012-04-23 08:41
Mi lenne, ha a túlköltekezett, vagy szélsőségesen alulfinanszíroz ott önkormányzatok problémáit kezelnék, a többieket pedig jól békén hagynák, hadd működjenek továbbra is közmegelégedésr e?
Idézet
 
 
0 #3 volt köztisztviselő 2012-04-22 16:55
Teljes mértékben egyetértek "Polgár" hozzászólásával . Húsz évig dolgoztam a közigazgatásban , szerintem a rendszert jól működött. Mint minden hivatalban természetesen a közigazgatásban is voltak és lesznek olyan ügyek, melynek elintézése problémás és több időt vesz igényben és ez ezután is így lesz. Ne legyen igazam!
Idézet
 
 
+11 #2 aki keres talál 2012-02-10 09:23
"...épületeket kell találni a járási hivataloknak. Személyi átcsoportosítás okra is szükség lesz, miután az önkormányzati hivataloktól számos államigazgatási feladat kerül át a járásokhoz."
Épületeket találni??? A járások koncepciója erről nem rendelkezett???
És tessék mondani az önkormányzatokt ól lapátra tett köztisztviselők addig is miből fizessék be a villanyszámlát, amíg felállnak a járások és esetleg reményük lesz, hogy újra munkába tudnak állni?
Idézet
 
 
+4 #1 Polgár 2012-02-09 08:10
Soha nem kellett egyszerre két ügyet intéznem. A földhivatalba utoljára 14 éve voltam ügyet intézni, a munkaügyi szolgálattal 16 éve nem volt dolgom, a nyugdíj igazgatósághoz akkor fogok menni, ha nyugdíjba megyek. Mindig tudtam, hogy mikor hová kell mennem. Nem hiszem el, hogy ez a központosítás nem fog káoszt okozni. Nem igaz az, hogy egy ügyintéző valamennyi jogszabályt (több százat) precízen fog tudni alkalmazni).
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...
 • Ezt már az államcsőd vagy csak a szele? Tovább...
 • Az MVM állami cég, tehát az állam egyetértésével - sőt lehet, hogy az utasításár... Tovább...
 • Ez egy nagy ordas hazugság. Dehogy ígér partnerséget. Pont le***ja, hogy mi van ... Tovább...