Hirdetés
A rövid ellátási láncok megerősítését segíti a hajdú-bihari önkormányzat PDF Nyomtatás
2021. június 14. hétfő, 09:00

konyhakertA konyhák alapanyagai, az asztalra kerülő ételek, megszokott vagy épp az újonnan születő ízek nem csupán egészséggel, de az éghajlatváltozással és a társadalmat érintő kihívásokkal is szoros kapcsolatban vannak. Azok az emberek, akik megismerik, honnan is származik az általuk fogyasztott élelmiszer, jóval felelősségteljesebben, természeti és társadalmi környezetük iránt elkötelezettebb módon tudják és kívánják fenntartani az ökológiai értelemben is megfelelő élelmiszer-előállítási rendszert.

Az elmúlt év során az Európai Bizottság COSME Programjának keretében meghirdetett felhívásra a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat két, már évek óta együttműködő partnerintézményével, az írországi Északi és Nyugati Regionális Közgyűléssel, valamint a romániai Szeben Megyei Tanáccsal  karöltve nyújtott be pályázatot a „Szociális Gazdaság Misszió” égisze alatt. 

E kezdeményezés a hasonló szociális gazdaságpolitikai prioritásokkal rendelkező regionális és helyi önkormányzatok és a regionális és helyi szociális gazdaságban érdekelt felek (társadalmi vállalkozások, szövetkezetek, kisvállalkozások, termelők és egyéni gazdálkodók, stb.) közti kapcsolatrendszert és együttműködést hivatott erősíteni. 

A felhívás keretében a három partner sikerrel pályázott és 2021-ben megkezdhette a „Local Food Chains/Helyi Élelmiszerláncok” című projekt megvalósítását. 

A „Helyi Élelmiszerláncok” együttműködés célja a fenntartható és ellenálló, rövid agrár-élelmiszeripari ellátási láncok megerősítése a kölcsönös tapasztalatcsere révén. A nemzetközi tapasztalatok megismerése egyben lehetővé teszi a „Termőföldtől az Asztalig” stratégia hatékonyabb helyi megvalósítását is. 

A projekt során a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat munkáját számos, a társadalmi vállalkozások és az agrár-élelmiszeripari ágazat terén aktív megyei szereplő segíti. Többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft., a Gazdapakk, a Hajdúság Éléskamrája, a Balmaz Tészta, a hajdúszoboszlói Kovács Tanya, a Bárándi Tej szakemberei működnek együtt a megyei szakértői fókuszcsoport keretében. 

A projekt során a partnerek kidolgoznak egy olyan hatékony módszereket bemutató eszközrendszert, amely a térségünkben működő, társadalmi feladatokat és célokat is felvállaló termelők, gazdálkodók, szövetkezetek, vállalkozások munkája sikeresebb, tevékenységeik hatása pedig még erősebb lehessen.

A „Helyi Élelmiszerláncok” projekt első nemzetközi workshopjára június 8-án került sor az ír partner szervezésében. Az online videokonferencia keretében zajló találkozó több mint 50 résztvevőt tömörített a három partner képviseletében. 

A workshop célja az ír partner régióban megvalósult kezdeményezések, esettanulmányok részletes bemutatása volt. Az ír partnerek előadásai kiemelték a szociális mezőgazdaság jelentőségét, valamint azt a tényt, hogy a helyi gazdaságok és a helyi közösség közötti partnerség kölcsönösen előnyös és hatékony a rövid ellátási láncok kialakításában, támogatásában és megerősítésében.

A megyei együttműködést segítő fókuszcsoport debreceni ülésére várhatóan a következő hetekben kerül sor.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ez diszkrimináció, egyben alkotmány ellenes is! Az egyik településen élő állampo... Tovább...
 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...