Hirdetés
Csökken a népesség, nem kell annyi önkormányzati képviselő PDF Nyomtatás
2019. március 28. csütörtök, 10:00

valaNem Csepel az egyetlen hely az országban, ahol 2014-hez képest annyival csökkent a lakosság létszáma, hogy amiatt a 2019-es önkormányzati választások után kevesebben lesznek majd a képviselő-testületben, mint jelenleg.

Az erzsébetvárosi ügyekkel foglalkozó Hetedhétker blog hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Helyi Választási Iroda február 1-i határozata szerint 2019. január 1-én 49.666 fő lakott a kerületben, míg 2014-ben 53.288-en laktak hivatalosan Erzsébetvárosban. Öt év alatt 3622 fővel csökkent a kerület bejelentett lakosainak a száma. 

A népesség csökkenésének politikai jelentősége, hogy míg 2014-ben 12 képviselő jutott be egyéni választókörzetből és 5 kompenzációs listáról, addig 2019-ben a választási iroda határozata szerint már csak 10 egyéni és 4 kompenzációs hely lesz. Ezzel együtt módosulni fognak az egyéni választókörzetek határai is, erről a jegyzőnek március 31-ig kell döntenie.

2014-hez képest Győrben is eggyel kevesebb képviselői mandátumot lehet majd megszerezni idén ősszel. A Helyi Választási Iroda adatai szerint 2019. január 1-én 123.562 fő lakott hivatalosan a megyeszékhelyen, emiatt a jelenlegi 23 helyett 22 helyért indulhatnak majd a képviselők.

A csepeli lakosságcsökkenés miatt ott ősztől három képviselővel jut be kevesebb az önkormányzatba, mint öt évvel ezelőtt. A helyzet azonban nem egészen az, mint amit tegnapi sajtótájékoztatóján – amelyről mi is beszámoltunk – Bangóné Borbély Ildikó felvázolt. A szocialista politikus azt mondta, hogy míg 2018. januárban a KSH adatai szerint 76 182 fő lakott a kerületben, addig 2019. januárban a csepeli választási iroda már csak 72.759 főt talált. Vagyis szerinte egy év alatt eltűnt közel 3500 választó. 

A Helyi Választási Iroda ugyanis sem most, sem 2014-ben nem a KSH adataiból dolgozott, hanem az önkormányzatok adatbázisából, hiszen utóbbiak tartják nyilván, kik rendelkeznek bejelentett lakcímmel az adott településen. (Ezzel szemben a KSH azokat veszi számba, akik ténylegesen az adott helyen laknak, nem számít, hogy van-e lakcímkártyájuk, vagy sem.) 

A 2014-es csepeli választási iroda adatai alapján 75.053 fő lakott a kerületben, míg 2019. január 1-én 72.759 ember rendelkezett lakcímkártyával. Vagyis Csepelen öt év alatt 2294 fővel csökkent a bejelentett lakosok száma, nem pedig egy év alatt 3423-mal, ahogy azt Bangóné állította. 

A lakosság számának csökkenése ettől még valószínűleg nemcsak az említett településeken érinti az önkormányzati választásokon megszerezhető mandátumok számát, és az is igaz, hogy ahol kevesebb egyéni körzet lesz, ott a jegyzőnek módosítania kell a választókerületek határait. Hogy kiderüljön, hány ilyen településről van szó, Bangóné írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, és közérdekű adatkérést is benyújtott a Nemzeti Választási Irodához.

(Index.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...
 • A magyar önkormányzatisá g végét jelenti a még megmaradt néhány bevételi forrás ... Tovább...
 • Én azt hallottam, hogy akik már megkapták egész évre (számfejtés), azoknak az em... Tovább...
 • Ez a keret emelés kb. olyan segítség az önkormányzatokn ak, mint amikor azt mond... Tovább...
 • Az elmúlt években megkezdődött - egyébként teljesen elhibázott és értelmetlen - ... Tovább...
 • Miért nem hallani panaszt a kis falvakból? Na vajon miért? Aki ismeri a rendszer... Tovább...
 • A cafeteria keret felemelése nagyon jó ötlet, de az önkormányzatok a 200 ezret s... Tovább...
 • Na akkor magos képviselő hölgyek és urak, akik tegnap még zöldségesek, fodrászok... Tovább...
 • Miért jó az, hogy csődbe mennek önkormányzatok? Kinek jó ez - persze senkinek, d... Tovább...
 • A szegénység és a kosz nem kötelezően együtt járó dolog. ha valaki nem dolgozik,... Tovább...
 • Nem tájékoztatást kell kérni, hanem pénzt, mert - különösen a kicsi, szegény - ö... Tovább...
 • Mint évek óta. Úgy gondolják, majd kigazdálkodjuk azt a pár %-os eltérítést, nek... Tovább...
 • Ez érdekes egyeztetés lesz a kormány és az önkormányzatok között. A kormány el a... Tovább...