Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. febr. 05., vasárnap, Ágota és Ingrid napja van. Holnap Dorottya és Dóra napja lesz.

Tart a menzaháború Pest megyében PDF Nyomtatás
2011. március 09. szerda, 07:00

ebedloTovábbra sem született megállapodás Pest megye és az önkormányzat tulajdonában lévő tizennyolc középiskola étkeztetéséért felelős HunGast között. A tárgyalások folytatódnak, megegyezés nincs. A közétkeztetési szolgáltatást az elmúlt héten függesztette fel a cég, miután az önkormányzat nem tudott határidőre fizetni neki.

 

Az önkormányzat a helyzet rendeződéséig biztosítaná a melegétel-ellátáshoz szükséges összeget, de több iskolában még mindig hideg kosztot kaptak a diákok. Az önkormányzat tartozása 450 millió forint, a két fél korábban megállapodott arról, milyen ütemben zajlik ennek törlesztése augusztusig. Csakhogy Pest megye nem tudta időben kifizetni az újabb, januári költségeket: 154 millió forintot – mondta el az orientpress.hu-nak Ambrus András, Pest Megye Önkormányzatának sajtófőnöke.

A tulajdonában lévő 70 intézmény ellátásáért Pest megye felel, ám a forráskivonások igen nehéz anyagi helyzetbe sodorták a megyei önkormányzatot. A szülők által befizetett összegek csupán étkezési hozzájárulásként nem tudják fedezni a teljes költségeket, a normatíva csupán az intézményekre fordítandó tényleges kiadások 40-60 százalékát fedezi, így azok egy részét az önkormányzat állja. A forráskivonások nyomán nem csupán a középiskolák ellátásában akadtak gondok – jegyezte meg a sajtófőnök.

Az önkormányzat mindenesetre intézkedett az ideiglenes melegétel-ellátás költségeinek fedezéséről, ami a legtöbb iskolában pillanatnyi megoldást jelent a helyzet rendeződéséig. A folyó kiadásokat tudja fizetni Pest megye, csak a felgyülemlett tartozások okoznak gondot – állítja Ambrus András.

A Pest Megyei Önkormányzat gazdaságilag tulajdonképpen csődben van, csak jogilag nincsen - jelentette ki Csanádi Gábor, a Jobbik Pest megyei frakcióvezetője. Emlékeztetett rá, hogy napok óta nincs meleg étkezés 18 megyei intézményben, vagyis 2900 tanuló nem kap meleg ebédet. Ennek oka a Jobbik szerint az, hogy Pest megye a fizetésképtelenség határán egyensúlyoz több hónapja; a lejárt tartozásai elérik a 4,5 milliárd forintot, az összes tartozása pedig több mint 10 milliárd forint – írja az fn.hu. A Jobbik éppen ezért a szolgáltatási szerződések újratárgyalását kezdeményezi, továbbá felszólítja a kormányt: konszolidálják a megyéket és az önkormányzatokat, hogy megszűnjön a fenntarthatatlan helyzet.

{iarelatednews articleid="987"}

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?