Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. febr. 05., vasárnap, Ágota és Ingrid napja van. Holnap Dorottya és Dóra napja lesz.

Kétszázmillióig automatikus az energiatámogatás önkormányzatoknak PDF Nyomtatás
2011. február 28. hétfő, 08:00

bencsik_janosKözel 130 milliárd forintra pályázhatnak önkormányzatok, vállalkozások, alapítványok és civil szervezetek március elejétől az Új Széchenyi Terv zöldgazdaság-fejlesztési fejezetében. Az önkormányzatok 85 százalékos vissza nem térítendő támogatást kapnak energiafelhasználást csökkentő beruházásaikhoz.

 

A nehéz anyagi helyzetben lévő megyei és települési önkormányzatoknak csak akkor van esélyük, hogy intézményeik energiafelhasználását csökkentsék, ha fejlesztéseikhez 85 százalékos támogatást kapnak - mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára. A 200 millió forint alatti beruházásokat tartalmazó önkormányzati pályázatok támogatásáról egyszerű, automatikus elbírálási rendszerben döntenek.

Épületenergetikai beruházások támogatására 11 milliárd forintos, megújuló energia előállításával, illetve felhasználásával kapcsolatos beruházásokra 30 milliárd forintos pályázati keret áll rendelkezésre májustól. További 10 milliárd forintot lehet majd felhasználni szemléletformálásra, demonstrációs célú mintaprojektek bemutatására.

A márciussal megnyíló 130 milliárd forintnyi pályázható forrás hangsúlyát tekintve a harmadik legjelentősebb fejezet az Új Széchenyi Terv pályázati kiírásai között. A vonatkozó pályázati rendszer zöldenergia, energiahatékonyság, zöldoktatás, zöld foglalkoztatás, környezetipar, zöld kutatás-fejlesztés és innováció alprogramokkal indul.

Számos egyszerűsítés, változtatás teszi könnyebbé a hozzáférést a forrásokhoz az érintett vállalkozások, önkormányzatok és civil szervezetek számára. Rövidül a bírálati idő, bevezetik az automatizmusra épülő értékelési rendszert. Lehetőség nyílik a CD-n történő benyújtásra. Az adatlapok terjedelme ötödére csökken, negyven oldal helyett nyolcoldalas pályázat benyújtására lesz szükség. A KEOP-os pályázatok esetében az egyszerűbb elbírálási szempontrendszer értékhatárát megemelik 100 millió forintról 250 millióra.

A zöldgazdaság-fejlesztési konstrukciókat a következő alfejezetek szerint hirdetik meg:

  • Megújuló energiaforrások elterjedését ösztönző kiírások – 29,3 milliárd forint
  • Épületenergetikai fejlesztéseket támogató kiírások – 11 milliárd forint
  • Fenntartható életmódot ösztönző kampányok támogatása – 9,7 milliárd forint
  • Környezetvédelmi célú informatikai fejlesztéseket támogató kiírások – 5,4 milliárd forint
  • Települési szilárdhulladék lerakókat érintő rekultivációs programok – 65 milliárd forint
  • Élőhely kezeléshez kapcsolódó infrastruktúrafejlesztéseket támogató kiírások – 4 milliárd forint
  • Derogációs vízközmű projektek – 5 milliárd forint

Pályázatok rovatunk >>

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+5 #1 Gyenes Zoltán 2011-02-28 09:54
Örülök a pozitív irányú elmozdulásnak ,de számoljunk egy kicsit .Nekünk az iskola fűtésének rendbetételéhez kb.:40 millió Ft-ra lenne szükség.Ha minden jól alakul ehhez kellene 6 millió önerő. Ez nem tűnik soknak ,de jelenleg sorban áll 10 millió ft értékben számla, és egy elutasított csatornapályáza t előkészítési költségeit(Hite lből történt)is törlesztjük.Egy éb költségvetési tételek is negatívan érintik pénzügyeinket.H a ezt az akadályt vesszük is hátra van a nyílászárók és épületszigetelé s ügye és ki ne hagyjuk az akadálymentesít és és "lift" kérdését.Kérdés számomra mi mint kis település hogyan tudunk ebből az uniós csuporból mézhez jutni, vagy megint csak a kócot rágjuk? Ma még számomra nem egyértelmű ,hogy gyakorlatban is lesz-e esélyünk ,vagy a részletekben lesz ismét elrejtve az "ördög".
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?