Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. márc. 23., csütörtök, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Ilyen most, ilyen lesz Tarlós István Budapestje PDF Nyomtatás
2011. február 21. hétfő, 08:00

tarlos_istvan04Nem fogja elődje gyakorlatát folytatni, nem fog mindennel a miniszterelnökhöz és a kormányhoz rohangálni, de van egy terület, ahol tehetetlen a főváros: a BKV kormányzati segítség nélkül még az idén összedől. Akkor viszont 3-4 nap alatt megáll az ország – jósolta meg Budapest főpolgármestere.

 

Minden más területen a főváros megpróbál saját erejére támaszkodva kijutni a jelenlegi helyzetből – ígérte viszont Tarlós István a Baross Gábor Nemzeti Gazdaságpártoló Társaság „Milyen legyen (lesz) Budapest” címmel tartott vitaestjén. A városházi apparátus például hatalmasra duzzadt, háromszázzal kevesebb emberre van szükség. Nincs szó klientúraépítésről, az elküldött emberek helyére nem jönnek újak. Főosztályi rendszert, új városházi struktúrát vezettek be: a 32 ügyosztály helyett tízegynéhány szervezeti egység maradt. A bizottságok számát és hatáskörét is radikálisan csökkentették. A főpolgármester az átalakulás során csak a főosztályvezetők személyéről döntött, közülük 40 százalék a régi ember. Saját beosztott munkatársaikról maguk a főosztályvezetők dönthetnek.

Ismétlem: a város jelenlegi nehéz pénzügyi helyzetét nem mi idéztük elő – ezzel indította előadását Tarlós István főpolgármester. A tavalyi költségvetés teljesíthetetlen volt, mivel nem a tényeken, hanem egyfajta alternatív valóságértelmezésen alapult. Ennek köszönhető, hogy az átadáskor a Demszky Gábor által elismert 57 milliárd helyett 162 milliárd a költségvetési hiány. A város 200 milliárd forintos banki adósságállománya súlyos teher, amire további kétes kimenetelű kötelezettségvállalások rakódnak – idézi a nol.hu.

A korábbi, gyakran megmagyarázhatatlan szerződéskötési gyakorlatot az új városvezetés gyökeresen megváltoztatta ezt a gyakorlatot, és ez sokaknak, akár még a Fideszen belül sem tetszik – ismerte el Tarlós István. Nincs értelme eltitkolni a fővárosi Fidesz belső konfliktusait - mondta. A vita egyik oka az általa megvalósított személyzeti politika, miszerint nem feltételenül a Fidesz-tábor szakemberei közül választ munkatársat. Sokan nehezen emésztik meg Atkári János pénzügyi tanácsnok felkérését, de nála alkalmasabbat nem talált volna.

A főpolgármester továbbra is értelmetlen bátorságfejlesztő próbának tartja Láng Zsolt II. kerületi polgármester budai fonódó villamosprojekt elleni ágálását, de ennél sokkal fontosabbnak tartja, hogy üres a város kasszája. Ez az intézkedés tovább súlyosbítaná az idegenforgalmi adó és az iparűzési adó elvonásáról szóló, egyébként szintén fideszes polgármesterek javaslatára elfogadott parlamenti döntések következményeit.

Előadásának végén a jövő Budapestjéről is beszélt a főpolgármester. Idén és jövőre bizonyosan nem lesz pénz nagyberuházásokra. Valószínűleg el fog maradni a Városház projekt is, de óriási közpark jöhet létre a Városháza mögött, olyan, ami a Belvárosban alig található. Ez a tervezés időszaka lesz. A programalkotásra városrendezési tanácsot hívott életre, amelynek élére Finta Józsefet kérte fel. Tarlós István néhány sikeresnek ígérkező rövid távú tervet is mfelsorolt, amilyen az Ybl Bazár felújítása, a budai fonódó villamosok kérdésének megoldása, a Lágymányosi hídon az 1-es villamos átvezetése (a híd neve Szent László-hídra változhat). A város zászlaja is megváltozhat, valószínűleg fehér mezőben lesz a város címere, nemzetiszínű szegéllyel, de erről még megkérdezik a szakértőket.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?