Hirdetés
Hirdetés
Ma 2021. dec. 02., csütörtök, Melinda és Vivien napja van. Holnap Ferenc napja lesz.

Meglepően magas hiányt jelentettek az önkormányzatok PDF Nyomtatás
2011. február 16. szerda, 09:00

ures_zsebVáratlanul magas, 247,7 milliárd forint volt az államháztartás önkormányzati alrendszerének pénzforgalmi hiánya a helyi önkormányzatok januári gyorsjelentése alapján a tavalyi első-harmadik negyedévben kimutatott 97 milliárd forinttal szemben.

 

A kormány a 3,8 százalékos hiánycél meghatározásakor az önkormányzati alrendszer 190 milliárd forintos hiányával kalkulált. Az eddig beérkezett adatok a helyi adók, különösen az iparűzési adó elmaradását mutatják, de a gépjárműadó, az illetékek és más bevételek is alacsonyabb összegben teljesültek – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az önkormányzatok évente mintegy 4000 milliárd forintból gazdálkodnak. A tapasztalatok szerint a gyorsjelentésben foglaltaktól az önkormányzati elemi beszámolók rendre és lényegesen eltérnek. A kormánynak az önkormányzatok gazdálkodását mutató pénzforgalmi adatairól előzetesen nincsen pontos képe, mivel számláikat nem központilag a Magyar Államkincstárnál, hanem egyedi döntéseik alapján kereskedelmi bankoknál vezetik.

Emellett a jelenlegi jogszabályok alapján a központi kormányzatnak alig van lehetősége arra, hogy a több mint háromezer önkormányzat gazdálkodására érdemi hatással legyen. Az önkormányzatok nemcsak beruházásokra, hanem működésre is vehetnek fel hiteleket. A Nemzetgazdasági Minisztérium vizsgálja azokat a lehetőségeket, amelyek a helyi önkormányzati alrendszer pénzügyi helyzetének, és várható hiányának pontosabb előrejelzését szolgálná.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #3 K.S. 2011-02-23 11:55
Én sem tartom meglepőnek a bejelentett önkormányzati hiányt, jó lenne azonban ismerni ennek érdemi megoszlását. Ha ugyanis ebben benne van a főváros, valamint a nagyvárosok és az általuk kibocsátott, de vissza nem fizetett kötvény, akkor ugyan van miről beszélni, de nehogy már a kistelepüléseke t illetően!!!
Idézet
 
 
+5 #2 Hatos Péter 2011-02-17 15:15
Ismerik azt a viccet, ami az ötvenes évek "malactermelési " mutatójáról szól. Ha a szegény anyakoca olvasta volna, hogy mennyi malacot ígértek az ő nevében mire a terv fölért, alighanem infarktust kapott volna. Valahogy hasonló játszódik le csak fentről lefelé, a feladatokat a kormányzat gond és ami a fő, forrás nélkül leosztotta az önkormányzatokn ak, oszt csodálkozik, hogy a számok most se stimmelnek.
Idézet
 
 
+7 #1 Dr. Riedl István 2011-02-16 09:32
Csak annak volt váratlanul magas, aki nem követte az évek óta zajló folyamatot, az önkormányzatok vagyonának és tartalékainak teljes felélését. A gyorsuló elszegényedés láttán pénzügyi szakembernek nem lehetett kétsége arról, hogy a hiány is minden korábbinál magasabb lesz. Ezt kezelni 31 milliárdos segélykerettel nem lehet.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?