Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. febr. 05., vasárnap, Ágota és Ingrid napja van. Holnap Dorottya és Dóra napja lesz.

Meglepően magas hiányt jelentettek az önkormányzatok PDF Nyomtatás
2011. február 16. szerda, 09:00

ures_zsebVáratlanul magas, 247,7 milliárd forint volt az államháztartás önkormányzati alrendszerének pénzforgalmi hiánya a helyi önkormányzatok januári gyorsjelentése alapján a tavalyi első-harmadik negyedévben kimutatott 97 milliárd forinttal szemben.

 

A kormány a 3,8 százalékos hiánycél meghatározásakor az önkormányzati alrendszer 190 milliárd forintos hiányával kalkulált. Az eddig beérkezett adatok a helyi adók, különösen az iparűzési adó elmaradását mutatják, de a gépjárműadó, az illetékek és más bevételek is alacsonyabb összegben teljesültek – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az önkormányzatok évente mintegy 4000 milliárd forintból gazdálkodnak. A tapasztalatok szerint a gyorsjelentésben foglaltaktól az önkormányzati elemi beszámolók rendre és lényegesen eltérnek. A kormánynak az önkormányzatok gazdálkodását mutató pénzforgalmi adatairól előzetesen nincsen pontos képe, mivel számláikat nem központilag a Magyar Államkincstárnál, hanem egyedi döntéseik alapján kereskedelmi bankoknál vezetik.

Emellett a jelenlegi jogszabályok alapján a központi kormányzatnak alig van lehetősége arra, hogy a több mint háromezer önkormányzat gazdálkodására érdemi hatással legyen. Az önkormányzatok nemcsak beruházásokra, hanem működésre is vehetnek fel hiteleket. A Nemzetgazdasági Minisztérium vizsgálja azokat a lehetőségeket, amelyek a helyi önkormányzati alrendszer pénzügyi helyzetének, és várható hiányának pontosabb előrejelzését szolgálná.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #3 K.S. 2011-02-23 11:55
Én sem tartom meglepőnek a bejelentett önkormányzati hiányt, jó lenne azonban ismerni ennek érdemi megoszlását. Ha ugyanis ebben benne van a főváros, valamint a nagyvárosok és az általuk kibocsátott, de vissza nem fizetett kötvény, akkor ugyan van miről beszélni, de nehogy már a kistelepüléseke t illetően!!!
Idézet
 
 
+5 #2 Hatos Péter 2011-02-17 15:15
Ismerik azt a viccet, ami az ötvenes évek "malactermelési " mutatójáról szól. Ha a szegény anyakoca olvasta volna, hogy mennyi malacot ígértek az ő nevében mire a terv fölért, alighanem infarktust kapott volna. Valahogy hasonló játszódik le csak fentről lefelé, a feladatokat a kormányzat gond és ami a fő, forrás nélkül leosztotta az önkormányzatokn ak, oszt csodálkozik, hogy a számok most se stimmelnek.
Idézet
 
 
+7 #1 Dr. Riedl István 2011-02-16 09:32
Csak annak volt váratlanul magas, aki nem követte az évek óta zajló folyamatot, az önkormányzatok vagyonának és tartalékainak teljes felélését. A gyorsuló elszegényedés láttán pénzügyi szakembernek nem lehetett kétsége arról, hogy a hiány is minden korábbinál magasabb lesz. Ezt kezelni 31 milliárdos segélykerettel nem lehet.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?