Hirdetés
Hirdetés
Ma 2022. máj. 18., szerda, Erik és Alexandra napja van. Holnap Ivó és Milán napja lesz.

Adalék a közszolgáltatások államosításához PDF Nyomtatás
2010. november 03. szerda, 12:00

Alaposabb tanulmányozásra még nem volt időm, de az ünnepek alatt átböngésztem a 2011. évi költségvetés tervezetének önkormányzati részét. Nem akarok számháborúba keveredni, de le kell szögeznem, hogy úgy tűnik, az önkormányzatokat illetően nem lesz semmiféle igazi változás a jövő évben (sem).

 

Ez felfogható úgy is, hogy legalább nem terveznek nálunk csökkentést. Például az szja-megosztás és annak részletszabályai változatlanok - és ez végül is nem rossz hír. Nem látszik viszont elmozdulás sem, hiszen például a normatíva rendszer (a hozzájárulás és a kiegészítő támogatás) továbbra is rendkívül bonyolult, túlrészletezett, kívülállók számára követhetetlen, vagy éppen érthetetlen. És akkor még szó sem esett az ÖNHIKI-ről, pedig az tényleg az önkormányzati pénzügyi rendszer rákfenéje.

Mit akarok ebből kihozni? Elsősorban azt, hogy a költségvetés-tervezet alapján nem látszik semmiféle reális változás 2011-ben. Mondom ezt annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben az önkormányzatok jövője kapcsán felmerült számos kisebb-nagyobb jelentőségű elképzelés, például az alsó fokú oktatás vagy egészségügy teljes államosítása - hogy csak a két legfontosabb területet említsem. Akkor tehát?

„Egy harmadszor újraválasztott polgármester”

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 Réti Sándor 2010-11-05 19:10
És a szakfeladati rendszer, a hatósági - igazgatási feladatok megosztása és hatása a finanszírozásra , mi kerül ki a támogatások köréből az oktatás központosításáv al? Azt lehet most tudni, hogy nettósítva vagy több lesz a pénzünk, vagy kevesebb, mint 2010-ben. És közben készülnek a költségvetési koncepciók...
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?