Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. jan. 29., vasárnap, Adél napja van. Holnap Martina és Gerda napja lesz.

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette az esztergomi adósságrendezés alapját PDF Nyomtatás
2011. december 13. kedd, 07:00

 

ezstergom_varoshazaAz Alkotmánybíróság kihúzta a szőnyeget Esztergom adósságrendezési terve alól azzal, hogy visszamenőleges hatállyal megsemmisítette azt a reorganizációs tervet, amelyre alapozták. A város polgármestere szerint a tervet „törvénytelenül tartott testületi ülésen, a város vezetőjét és az ellenzéket kizárva” fogadta el áprilisban a helyi Fidesz-frakció.

„A reorganizációs terv a város kiadásainak és bevételeinek átszervezésével forrásokat biztosított volna az adósságrendezésre, a hitelezők kifizetésére. A tervezet megsemmisítése megkérdőjelezi a teljes adósságrendezést, így a testület által legutóbb elfogadott, a Raiffeisen Bankkal kötött 17 milliárd forintos hitel-átütemezési megállapodást” – tájékoztatta az MTI-t Esztergom polgármestere, Tétényi Éva, aki nem tudja, indul-e új adósságrendezési eljárás, mivel az időközben megváltozott jogszabályok szerint azt már csak a képviselő-testület kezdeményezheti.

A polgármester közlése szerint a reorganizációs terv április 12-i törvénytelen elfogadásának kimondását a megyei kormánymegbízott kérte az Alkotmánybíróságtól, miután a képviselők nem tettek eleget felszólításának, hogy május 20-áig állítsák helyre a törvényes állapotokat. Az ügyben a Jobbik is a kormánymegbízotthoz fordult, szintén a törvénytelenség megállapítását kérve. „Nem járható út, hogy a fideszes többség saját magát felhatalmazva bármikor testületi ülést tartson, és az így hozott rendeletet mindaddig végrehajthatónak tekintse, amíg azt meg nem semmisítik” - mondta a polgármester az MTI-nek. Miután a Fidesz-frakció törvénysértő magatartását a legfelsőbb jogi fórum mondta ki, a polgármester levélben javasolja a teljes képviselő-testület feloszlatását az Alkotmánybíróságnak, Orbán Viktor miniszterelnöknek és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek.

Mint arról akkor az Önkormányzatiklub.hu is beszámolt, április 12-én az esztergomi Fidesz-frakció a polgármester és az ellenzék távollétében megszavazta, hogy az ülést Petróczy Gyula korelnök vezesse le. A jelenlévők elfogadták azt a reorganizációs tervet, amelyre a mintegy 26 milliárd forintos hitelezői igényeket 100 százalékban teljesítő egyezségi javaslatot alapozták, amely 34 évre eladósította a várost. Az Esztergom hivatalos honlapján megtalálható jegyzőkönyvben az eseményen az azóta távozott aljegyző így fordult az egybegyűltekhez: „Tisztelt képviselő-testület, vagy nem tudom, minek nevezzem most ebben az esetben önöket (...) jogi aggályaim vannak ennek az ülésnek a megtartásával, és mindez felvetheti mások részéről a most meghozott döntések érvényességét (...) azzal számoljanak, hogy esetleg ezt egyesek támadni fogják (...) ezek után önök döntenek, ahogy döntenek, de ennek a felelősségét akkor nyilván vállalniuk kell.” Ezután Meggyes Tamás (Fidesz) volt polgármester közölte az aljegyzővel: „amit ön felvetett, az teljesen helyénvaló, tisztában vagyunk ezekkel a tényekkel, és vannak is rá válaszaink. Azt szeretném kérni, hogy az aljegyző úr által felvetettekre a döntéshozatalokat követően térjünk vissza (...) kérem, hogy most Petróczy képviselő úr vegye át az ülés vezetését.” Meggyes Tamást hétfő délután az MTI nem érte el.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+15 #1 nem értem 2011-12-13 17:31
Ezek a fiúk hallhattak valamit annak idején az egyetemen, hogy a korelnök meg a testületi ülés. Igen, csak akkor nem figyeltek, amikor azt mondta az oktató, hogy az alakuló ülést vezeti a korelnök. És a szerepe itt véget is ér. Ennyi erővel cigányprímást vagy buszsofőrt is hívhattak volna, hiszen ők is vezetnek valamit.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?