Hirdetés
Hirdetés
Ma 2022. máj. 18., szerda, Erik és Alexandra napja van. Holnap Ivó és Milán napja lesz.

Megyei szinten kezdenek tárgyalni a közszolgáltatások visszaadásáról PDF Nyomtatás
2010. október 26. kedd, 11:00

kozszolgalat01Megkezdődnek a tárgyalások a kormánnyal a közszolgáltatások újraosztásáról a miniszterelnöki bejelentés nyomán, miszerint a kormány kész visszavenni néhány, korábban állami feladatot. A megyei jogú városok vezetői találkoznak az oktatási államtitkárral, s a feladatmegosztás kiemelt téma lesz a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) novemberi első ülésén is – közölte az MTI.

 

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, az MJVSZ elnöke azt mondta a távirati iroda kérdésére, hogy meg kell szüntetni a párhuzamosságokat. A szövetség összegyűjti a szerinte tarthatatlan jogszabályokat. Ilyenekre számos példa akad az egészségügy, a szociális rendszer és az oktatás terén is.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, az MJVSZ ügyvezető alelnöke kiemelte: a legnagyobb terhet az oktatási intézmények működtetése, az állami normatíván túli "irgalmatlan mennyiségű pénz előteremtése" jelenti. Megoldás lehetne, ha az önkormányzatok biztosítanák az épületet, a technikai eszközöket, a rezsiköltséget és a dologi kiadásokat, az állam pedig átvállalná a pedagógusok bérének kifizetését. Szita Károly úgy véli, a változások először a 2012-es költségvetésben jelenhetnek meg.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere szerint is elviselhetetlenül nagy terheket ró az önkormányzatra az oktatás és az egészségügy. Az a véleménye, hogy szükség van az egészségügy egész rendszerének az átgondolására.

Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke szerint a problémát elsősorban nem a feladatok nagy száma, hanem a finanszírozás elégtelensége okozza. Egyetlen intézményükről sem mondanának le szívesen, de ha mégis átveszi valamelyik működtetését az állam, az újabb problémákat vet fel, hiszen az épületek önkormányzati tulajdonban maradnak, azokra eddig is erejükön felül költöttek.

A Tolna Megyei Közgyűlés elnöke, Puskás Imre úgy véli, a szekszárdi Balassa János Kórház átadása előnyös lenne, mert az önkormányzat a több száz millió forintos adósságért nem tud helytállni. Szekszárd polgármestere, Horváth István kiemelte: az önkormányzat nyitott arra, hogy a közoktatás finanszírozásában az állam nagyobb felelősséget vállaljon.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke is fontosnak tartja, hogy ésszerűbb legyen a fenntartói struktúra, szerinte sok esetben "az önkormányzatok szerepe nem feltétlenül indokolt".

Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere közölte: az alapfokú oktatást finanszírozási és tartalmi szempontból is át kellene vennie az államnak. Az általános iskolák és a középiskolák esetében azt tartaná jó megoldásnak, ha az állam átvállalná a pedagógusok bérének kifizetését. Úgy véli, állami feladat az egészségügyi alapellátás finanszírozásának megoldása is. Kitért a jegyzői hatáskörbe utalt feladatokra is, jelezve, az elmúlt nyolc évben 800 feladatot telepítettek ide úgy, hogy azokhoz az állam nem vagy csak részben adott finanszírozást.

Eger polgármestere és országgyűlési képviselője, Habis László a klasszikus, jelenleg a jegyzők által végzett államigazgatási feladatok átadását tartja elsősorban szükségesnek.

Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta, abban érdekeltek, hogy az ellátások - egészségügy, oktatás - a legmagasabb szintűek legyenek és azokhoz mindenki hozzájuthasson; "ezeket a kérdéseket nem lehet pusztán finanszírozási kérdésként kezelni".

Kecskemét polgármestere, Zombor Gábor azt mondta, önkormányzatuk el tudja látni kötelező feladatait, nincs olyan, amit át akarnának adni. Megjegyezte azonban, hogy a kormány és az önkormányzat közötti tárgyalásokat természetesen befolyásolja a 2011-es költségvetés ismerete.

Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere a legfontosabbnak a párhuzamosságok megszüntetését nevezte. A hatáskörök tisztázása után kell hozzálátni a feladatok csökkentéséhez, így például az oktatás területén, ahol jelenleg nagyjából fele-fele arányban vesz részt a finanszírozásban a központi kormányzat és a település.

Orosz Gábor önkormányzati szóvivő tájékoztatása szerint Miskolcon még nem tárgyaltak erről, de a kérdés hamarosan napirendre kerül.

Nácsa János, a pécsi polgármesteri hivatal sajtóreferense azt közölte az MTI-vel, hogy még vizsgálják, hogyan tudna élni a város a lehetőséggel.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #4 Dr. Héder István 2010-11-03 11:42
Az intézményfennta rtásra kapott normatívákat az önkormányzatok saját forrásaikból kivétel nélkül ki kell, hogy egészítsék. Ha átveszi az állam, mennyivel csökkenti a támogatást? Ha csak a normatívát vonja el, akkor a költségvetés kiadásai nőnek, ha a fenntartási költségeket, akkor ugyanolyan forráshiányos lesz az önkormányzat, mint előtte volt. Erről miért nem beszélünk?
Idézet
 
 
0 #3 jegyző 2010-11-01 17:55
Végre legalább szó esik a lényegről. Az államigazgatási feladatok átadásáról, és az intézményekért viselt felelelősség átgondolásáról. Azért szavaztunk a FIDESZ-re, hogy ezeket végig is vigye.
Idézet
 
 
+1 #2 Hetényi István 2010-10-31 22:06
Elviselhetetlen terhet ró az önkormányzatokr a az oktatás és az egészségügy finanszírozása. Az állam kész átvenni egyes közszolgáltatás okat. Mi lesz, ha néhány év múlva majd az állam jelenti be, hogy elviselhetetlen terheket ró rá az egészégügy és az oktatás finanszírozása. Ki veszi akkor majd át?
Idézet
 
 
0 #1 Hatvani Csaba 2010-10-29 13:59
Az elmúlt napokban örömmel olvastam néhány hírt arról, hogy a közeljövőben elképzelhető lesz az alsó- és középfokú oktatásügy államosítása, azaz az önkormányzatokt ól elkerülnének ezek a feladatok. Az elmúlt húsz év nemegyszer rossz tapasztalatait is figyelembe véve úgy gondolom, hogy az elképzelés életképes és megvalósítható. De az illetékeseknek fel kell készülni arra, hogy kellő időben egyértelművé, világossá tegyék az emberek számára, hogy pl. ki fogja műszaki-technik ai értelemben fenntartani és működtetni (és miből?!) az iskolákat és óvodákat, hogyan történik majd a pedagógusok központi bérezése, kik és milyen szintről nevezik majd ki az igazgatókat – hogy csak szerintem legfontosabb gondokat említsem. És akkor még nem is beszéltünk sem az önkormányzatokk al való új kapcsolatokról, sem pedig arról az állami szervezetről, amely átveszi az intézmények irányítását. Gondolom, az bizonyos: az utóbbi nem központilag, a fővárosból fog történni.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?