Hirdetés
Hirdetés
Ma 2022. máj. 18., szerda, Erik és Alexandra napja van. Holnap Ivó és Milán napja lesz.

Milyen közszolgáltatásokat vegyen saját kezébe az állam? PDF Nyomtatás
2010. október 21. csütörtök, 13:31

orvosTárgyalásokat kezdeményez a kormány minden nagyobb önkormányzattal az általuk működtetett közszolgáltatások további sorsáról – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben. Leginkább az egészségügyről és az oktatásról lehet szó a tárgyalásokon.

 

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint indokolt lehet, hogy az egészségügyi ellátások rendszere egy kézbe kerüljön, mivel azok biztosítása állami feladat, amely ma a helyhatóságok és állam közötti feladatmegosztáson alapuló több szintű intézményrendszer működését feltételezi. Az alapfokú oktatás viszont az önkormányzatoknál van a legjobb helyen – mondta a várospolitikus a Népszabadságnak. Ott van ugyanis a legközelebb a diákokhoz és a szülőkhöz, a gyerekek beiskolázása szintén helyi feladat. A középiskolák általában térségi szerepet töltenek be, ezért esetükben fokozottabb állami szerepvállalást is elképzelhetőnek tart. A fenntartó személyénél is fontosabb kérdés azonban, hogy a nagy ellátórendszereket miként finanszírozzák. Például az alapfokú közoktatási intézmények normatív támogatása már csak a felét fedezi a tényleges költségeknek, s Gémesi György szerint elsősorban e tekintetben kellene tiszta viszonyokat teremteni.

A települések rendre úgy kaptak új feladatokat, hogy a pénzügyi fedezetet az állam csak részben bocsátotta rendelkezésre, a normatív támogatások is egyre kevésbé állnak arányban a valós ráfordításokkal – erősítette meg Ivancsics Imre, a Pécsi Tudományegyetem jogi karának oktatója is. Az állami támogatások és a kötelező közszolgáltatások tényleges költségei között folyamatosan nyílik az olló, ez pedig azt okozta, hogy a települések az intézmények fenntartásához szükséges pénz mind nagyobb hányadát saját zsebből teremtik elő, hitelből próbálják betömni a helyi büdzsé lyukait. Emiatt csak a kötelező feladatokra futja, így éppen az önkormányzatiság lényege, a helyi életviszonyok szabad alakításának lehetősége vész el. Ivancsics Imre úgy véli, ebben a helyzetben az egészségügy állami kézbe vétele semmiképpen nem ördögtől való gondolat, és ez érvényes az alapfokú oktatás terén is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 Faludi Károly 2010-10-21 21:12
Nem értek egyet azzal, hogy a kormány a nagyobb önkormányzatokk al kezdeményez tárgyalásokat. Miért már megint a nagyok a kiváltságosok, talán a Fidesz közueli városvezetés miatt. A kormánynak meg kelleni kérdeznie a kisebbeket is! ahol talán jobban jelentkezik az alapprobléma. Sőt tovább megyek, én a kormány helyébe meg kérdezném az önkormányzati szövetségeket, szervezeteket, de itt sem a nagyobbakra gondolnék, hanem a teljesen párt- és politikamentes szervezetekre, már ha van ilyen. Javaslom a példa kedvéért, ennek a portálnak a tulajdonosát. Az Önkormányzati Klub honlapja interaktív, információ gazdag, aktualitásokra nagyon oda figyel és talán a leglényegesebb, hogy szakmailag is kiemelkedő. Mellesleg teljesen egyetértek Ivancsics és Gémesi urak véleményével.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?