Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. márc. 25., szombat, Irén és Írisz napja van. Holnap Emánuel napja lesz.

Tripla pénz jutna közmunkára, az egészségügy vesztes lesz PDF Nyomtatás
2011. október 26. szerda, 08:00

budzse2012-ben az idei kétszeresére, 2015-ben pedig háromszorosára emelkedne a közfoglalkoztatásra szánt összeg – derül ki a jövő évi költségvetés tervezetéhez csatolt kitekintő fejezetből.

 

A jövő évre előirányzott összeg azonban számításaink szerint 200 ezer fő helyett 150 ezer fő egész éves közfoglalkoztatására lehet elegendő. A minimálbér-emelés és az adóváltozások fényében a szaktárcák vizsgálják, mennyi legyen jövőre a közmunkabér – a lehetséges létszámot ez is jelentősen befolyásolja majd. A költségvetésben szereplő jogosítványok alapján pedig további, például önkormányzatokkal összefüggő forrásokat is kaphat szükség esetén a közfoglalkoztatás. A kitekintőből az is kiolvasható, hogy a kormány tavalyi ígéretei ellenére egészségügy lesz a következő évek egyik legnagyobb vesztese.

Elképzelhető, hogy a közfoglalkoztatási bért a kormány a 2012-re tervezett minimálbér-emeléssel együtt megemeli. Ezzel kapcsolatban a Portfolio.hu kérdésére a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára azt válaszolta, „zajlanak a 2012. évi közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér meghatározásának közgazdasági előkészítő munkálatai". Ergo változhat a 2011-ben elrendelt közmunkabér, de ennek nyilvánvalóan vannak a közfoglalkoztatás büdzséjével kapcsolatos következményei, hiszen magasabb bérrel ugyanabból a keretösszegből kevesebb fő közfoglalkoztatható, vagy rövidebb ideig. 

A közmunkabér bruttó emelése ugyanakkor véleményünk szerint nem éri majd el a minimálbér-emelés mértékét, hiszen a kormány szeptember végén jelentette be, a közfoglalkoztatási bérből csak az szja-t kell levonni, a nyugdíj- és egészségügyi hozzájárulást nem. Így az 57 ezer forintos bruttóból az szja levonása után ugyanúgy 47 ezer forint marad, mint maradt volna az adójóváírás érvényesítésével és járulékok levonásával.

A kormány a tavalyinál részletesebb adatokat közölt a társadalombiztosítási alapok kiadásaira vonatkozóan. Ebből kiderül, hogy az egészségügy kiadásai jövőre csak az E-Alaphoz átkerült rokkantsági ellátások 342 milliárdos összege miatt emelkedik. A 2013–15-ös évek pedig arra utalnak, hogy nem az egészségügy lesz a költségvetés nyertese, szemben a kormány tavalyi ígéreteivel.

2012 után ugyanis stabilan 1750 milliárd forint körül alakulhat az Egészségbiztosítási Alap kiadási oldala. A főbb kiadási sorok azonban eltérően alakulhatnak: a pénzbeli ellátások összege (táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj) fokozatosan emelkedhet, ezzel szemben a természetbeni ellátások (gyógyító-megelőző ellátások az intézményeknek, gyógyszertámogatások, gyógyászati segédeszköz támogatások) legjobb esetben is csak stagnálni fognak. Ez utóbbi kiadásokban tükröződnek tehát a kormány tervei, amit a Széll Kálmán-tervben vállalt, miszerint 2012-ben 83 milliárddal, 2013-ban további 37 milliárddal vágja vissza a gyógyszerkasszát.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #1 Dr. Ráth Imre 2011-10-26 12:14
Prevenció, népegészségügy már szóba sem kerül? Életmód, táplálkozás, szűrés. Ezekre erősen koncentrálni kellene. A legolcsóbb ellátás, ha az emberek kevesebbet betegek... A munka csak az egyik, bár nagyon fontos eleme a mentális karbantartásnak .
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?