Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. febr. 05., vasárnap, Ágota és Ingrid napja van. Holnap Dorottya és Dóra napja lesz.

Új fejlesztéspolitika, változás a pályázati rendszerben PDF Nyomtatás
2010. október 15. péntek, 12:50

nyikos_gyorgyi_drStratégiaváltás a pályázati rendszerben címmel konferenciát rendeztek október 15- én Budapesten. Nyikos Györgyi, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára előadásában kifejtette, hogy szükséges a hazai pályázati és támogatási intézményrendszer és folyamatok megújítása.

 

A kormányzat már dolgozik a gazdaság talpra állításán, ennek eleme az uniós és a hazai fejlesztési források hatékonyabb felhasználási rendszerének kialakítása – mondta nyitóelőadásában a helyettes államtitkár. A minisztérium partner kíván lenni minden olyan kezdeményezésben, melynek célja, hogy a hazai gazdasági élet szereplői - különös hangsúllyal a kkv szektor résztvevőire - első kézből, hiteles forrásból szerezhessenek információkat a tevékenységüket támogató, a munkahelyteremtést ösztönző, a fejlesztéseiket, növekedésüket elősegítő forrásokról.

Az új fejlesztéspolitikai rendszert alapvetően három pillérre kívánja helyezni a kormány - ezek a stratégiaalkotó, a menedzser és a végrehajtó szerepben működő szervezetek és feladataik. A stratégia-alkotási feladatok a Nemzetgazdasági Minisztérium hatáskörébe tartoznak, a menedzseri feladatokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium látja el, míg a végrehajtásért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a közreműködő szervezetek felelnek.

Az egyik legsúlyosabb öröklött terhet a rendelkezésre álló szabad források szűkössége jelenti mondta el Nyikos Györgyi. Magyarország számára elérhető uniós források értéke összesen 8042,79 milliárd forint, ebből jelenleg 1951,09 milliárd szabad forrás áll rendelkezésre. Szükség lehet a futó projektek felülvizsgálatára, módosítására, ha nem a közcélokat és az egyes programok célkitűzéseinek megvalósítását szolgálják. Az egyszerűbb és áttekinthetőbb rendszer kialakítása érdekében a mostani több száz támogatási konstrukció helyett kevesebb, azonban könnyebben értelmezhető, egyszerűbb, ám a célokat jobban szolgáló pályázat megjelenése várható az Új Széchenyi Tervben.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #3 Faludi Károly 2010-10-17 18:56
Igaza van Zoltán Ernő úrnak. Ha az önkormányzatok nem jutnak fejlesztési forrásokhoz, akkor az egész Új Széchenyi Terv, meg az önkormányzati reform egy fabatkát sem fog érni. Az önkjormányzatok - kevés kivétellel idáig is a penge élén táncoltak, ha kevesebb lesz a forrás, és a pályázatokban sem bízhatnak a jövőben a teljes rendszer öszze fog omlani. A pályázati rendszer egyszerűsítése és áttekinthetőbbé tétele már régóta húzódó gondolat, valamennyi önkormányzati vezető társam nevében reményemet fejezem ki a kormány elgondolásának minél sikeresebb véghezviteléhez , de ehhez meg kell kérdezni és megismerni a kisebb települések gondját, baját és figyelembe venni a pályázatook kiírásánál. Nem egyszerű, de megoldható feladat, ki kell menni a hivatalokból a terepre.....
Idézet
 
 
0 #2 Zoltán Ernő 2010-10-17 16:31
Úgy tudom, hogy a kisvállalkozáso k kapják ezentúl a forrásokat. Ha az önkormányzatok nem jutnak fejlesztési forrásokhoz, az a kis fejlődés is le fog állni, amire eddig képesek voltak. Javaslatom: ne csak a nagyvárosok jussanak pénzekhez, mint ahogy eddig volt, és sokkal több lehetőség legyen képzésekben részt venni. A hátrányos helyzetű térségek pedig sokkal több segítséget kapjanak a pályázatokhoz, hiszen itt nem elég a pénz, a gyakorlat is hiányzik.
Idézet
 
 
+1 #1 Éder István 2010-10-16 15:59
Kevesebb és értelmesebb pályázat kell, korrekt bírálattal, normális feltételekkel. Egyenlőre semmi változást nem észlelünk.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?