Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. jan. 31., kedd, Marcella napja van. Holnap Ignác napja lesz.

Fűtetlen iskolák Pest megyében PDF Nyomtatás
2011. október 18. kedd, 08:30

gazNem kapcsolja vissza a gázt a szolgáltató a Pest megyei közintézményekben mindaddig, amíg a fenntartó megyei önkormányzat vagy az állam nem rendezi a megyeháza tetemes adósságát, illetve nem ad garanciát a rendszeres törlesztésre - közölte a Tigáz szóvivője hétfőn az MTI-vel.

 

Jelenleg körülbelül negyven megyei intézményben – ezen belül csaknem húsz iskolában – nincs meleg víz és fűtés, az önkormányzat tartozása majdnem százmillió forint.

Száraz Gábor elmondta, hogy még a nyár folyamán jelezték a megyeházának: tartozásuk elérte a 130 millió forintot, ebből 87 millió a hatvan napon túli elmaradás. A felszólítás, illetve az adósságrendezési eljárás kilátásba helyezése után született írásos megállapodásban az önkormányzat vállalta, hogy adósságából 50 millió forintot egy összegben, a többit havi részletekben kifizeti a Tigáznak – magyarázta a szóvivő.

Közlése szerint az 50 millió július elsején meg is érkezett, a részletek közül azonban egyet sem utalt át a megyeháza, ezért a szolgáltató ismételten felszólította az adóst kötelezettségének teljesítésére. 

Szeptember elején az a válasz érkezett, hogy a megye fizetne, de nincs hozzá forrása, míg október elején arról tájékoztatták a Tigázt, hogy az intézmények átadásáról szóló, az önkormányzati vezetők és a kormány közötti megállapodás garanciát jelent a tartozás rendezésére – fűzte hozzá Száraz Gábor. 

Mint mondta, erre reagálva a Tigáz egyértelművé tette: csak akkor kapcsolják vissza a gázt a Pest megyei intézményekben, ha a kormány tudatja velük, hogy mikor és hogyan fizeti ki a megye tartozását, illetve milyen fizetési garanciát ad.

A szóvivő nem kívánta megnevezni a meleg víz és fűtés nélkül maradt intézményeket, csupán annyit mondott, hogy körülbelül húsz oktatási és ugyanennyi más profilú intézmény érintett; a megyeháza tartozása jelenleg 98 millió forint.

Hozzátette: a Tigázzal szerződésben álló 1250 önkormányzat nagy része jelentős összegű tartozást halmozott fel, már csak ezért sem tehetnek kivételt. A gyömrői iskolában azért állhatott helyre múlt pénteken a gázszolgáltatás, mert a Pest megyei önkormányzat kifizette az iskolára eső kétmilliós adósságát.

Az MTI információi szerint a gázstop csaknem az összes megyei fenntartású iskolát érinti, de a megkeresett igazgatók nem kívántak nyilatkozni. Volt, aki a megyeháza által állítólag elrendelt nyilatkozati tilalomra hivatkozott, volt, aki attól tart, hogy a beiskolázási versenyben alulmaradna a fűtés nélküli középiskola.

Ambrus András, a Pest megyei önkormányzat sajtófőnöke későbbre ígért tájékoztatást.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?