Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. jan. 31., kedd, Marcella napja van. Holnap Ignác napja lesz.

Esztergom és a Raiffeisen PDF Nyomtatás
2011. szeptember 26. hétfő, 09:00

esztergomA bankszektor is beszállt az esztergomi politikai káoszba. A Raiffeisen Bank ugyanis levélben figyelmeztette Tétényi Éva polgármestert, hogy ha nem rendezi Esztergom adósságát, a fegyelmi felelősségre vonását fogják kezdeményezni – számol be róla a Világgazdaság.

A polgármester válaszlevelében arról írt, hogy döntéskényszerben van: vagy bért fizet, vagy a bankok követelésének tesz eleget. A levelet a bank követeléskezelési főosztályának vezető munkatársai írták, ám a független polgármester juttatta el a távirati irodához. A bank arra hívta fel a figyelmet, hogy a polgármester jogviszonya a fegyelmi eljárás ideje alatt felfüggeszthető, valamint hogy a polgármester a tisztségéből eredő kötelezettségének vétkes megszegésével okozott kárért anyagi felelősséggel tartozik. A város összesen mintegy 25 milliárd forinttal tartozik a hitelezőinek.

Tétényi többször is jelezte: olyan megállapodásokat szeretne kötni, amelyekben Esztergom vállalja, hogy ebben az önkormányzati ciklusban megkezdi a törlesztést, ha a hitelezők a tartozás bizonyos hányadáról lemondanak.

„A képviselő-testületnek és a bankok képviselőinek is csak abban az esetben és olyan mértékben teljesítik az egyezségi megállapodások első ütemét, amely biztonsággal kigazdálkodható az önkormányzat saját forrásaiból” – írta válaszában Tétényi Éva. A polgármester reakciója nem meglepő azok után, hogy a keddi testületi ülésen azt kellett bejelenteni: elfogyott a város pénze.

Nincs miből postára adni a hivatalos leveleket, nem tudják kifizetni a tömegközlekedési pályázat hirdetési díját, a közműszolgáltatók több intézményt kikapcsolással fenyegetnek, díszkivilágítás sincs, a szállítók pedig az ingyenes tankönyvek visszavételére készülnek.

A Fideszes többségű testület ismét elutasította a város váltságköltségvetésének módosítását, így pedig a városházi dolgozók szeptemberi fizetésének folyósítása sem lehetséges. A helyzetet egy előrehozott ülésen próbálhatják megoldani. Az eredeti tervek szerint 30-án, pénteken ülésezne a közgyűlés, ha azonban ez így maradt volna, nem lehetett volna tartani a hónapon belüli fizetési határidőket. Ám ha kedden megállapodás születne, lehetséges volna folyósítani még szeptemberben.

A Raiffeisen Bank Zrt. az általa küldött levélben nem a banki tartozás rendezésére szólított fel, hanem az adósságrendezési eljárást lezáró jogerős bírósági határozatban foglalt kötelezettségek maradéktalan teljesítésére – szögezi le közleményében a bank.

Mint írják, az önkormányzat és a hitelezők között létrejött egyezség alapján az önkormányzatnak időben előbb a (jórészt helyi) szállítóit kell kifizetnie, majd ennek rendezését követően - négy év elteltével - kell ténylegesen megkezdenie a hitelintézeti tőketartozások visszafizetését, azaz a jogerős határozat alapján fel sem merül, hogy az Önkormányzatnak további adósságokat kell felvállalnia.

Leszögezik: a levél célja az, hogy a vállalt kötelezettségeiket az arra illetékesek maradéktalanul teljesítsék, ezzel biztosítva Esztergom városának működőképességét, és egy újabb adósságrendezési eljárás elkerülését.

 

Cáfol a Fidesz

Az esztergomi Fidesz-frakció szerint nincs szó arról, hogy elfogyott volna a város pénze. Véleményük szerint a városnak 1,4 milliárd forintja van még, ebből pedig mindössze valamivel több, mint 1 milliárdot kellene a törlesztésre fordítani. A különbözet pedig megfelelő volna arra, hogy belőle kifizessék az önkormányzatnál dolgozók béreit. A kormánypárti képviselők szerint a polgármester felelőssége a döntésképtelenség. A válságköltségvetés módosításáról akkor tanácskoznának, amint ismert lesz, mennyi helyi adó folyt be.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #3 H. Robur 2011-10-02 11:17
Miért van az, hogy egy ilyen ügyet az emberek pártállás alapján ítélnek meg? Van egy végletekig eladósodott város, egy együttdolgozni nem képes vezetés, és egy önjáró polgármester egy becsődölt önkormányzatnál , ahol nemigen vannak kilátások. Kizárt dolog, hogy bármelyik fél is alegjobb megoldásokat alkalmazta, de ha a mi kutyánk kölyke, vagy az ő kutyájuk kölykének ellenfele, akkor szorítunk neki, bármit is tesz.
Idézet
 
 
+4 #2 Pénzügyes 2011-09-27 10:03
Nem értem!! Hogy kerül a csizma az asztalra?? „A Raiffeisen Bank ugyanis levélben figyelmeztette Tétényi Éva polgármestert, hogy ha nem rendezi Esztergom adósságát, a fegyelmi felelősségre vonását fogják kezdeményezni – számol be róla a Világgazdaság.” A polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről szóló 1990. évi LXVII. törvény szerint: „Fegyelmi felelősség 7. § (1) A polgármester ellen a fegyelmi eljárást a képviselőtestül et rendeli el. Kezdeményezésér e a képviselőtestül et tagja, bizottsága, a köztársasági megbízott jogosult.” Akkor most ki nem ismeri a jogszabályt, hogy így fogalmaz? Vagy már ez is politika? A bank politizál? Tudtommal neki egészen más a dolga! Egyébként a pénz és a politika mindig is összekeveredtek (-nek). Nem akarok polemizálni a pénz és a hatalom viszonyáról. Baj akkor van, ha egy-egy hatalom visszaél a hatalmával, felrúgja a gazdasági törvényszerűség eket, nem számol a következményekk el, csak a mának él. Hogy ez nálunk hogy van? Bele kell hallgatni a parlamenti közvetítésekbe! Ez a sörös ötlet nem lenne rossz! De mi lenne, ha a parlamentben sör mellett vitáznának a honatyáink? Érdekes kísérlet lenne.
Idézet
 
 
+4 #1 Dr. Tóth 2011-09-27 07:10
Mindig baj van, ha a politika és a pénzügyek összekeverednek . Nem lehetne egy jó sör mellett mindent megbeszélni, és kompromisszumra jutni a város érdekében?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?