Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. szept. 25., vasárnap, Eufrozina és Kende napja van. Holnap Jusztina napja lesz.

Egyre nő az önkormányzatok rezsitartozása PDF Nyomtatás
2011. augusztus 23. kedd, 09:00

 

tavhoEmelkedett az önkormányzati finanszírozású intézmények hátraléka az energiaszolgáltatók felé.

Jelentősen emelkedtek az önkormányzatok, illetve intézményeik tartozásai az energiaszolgáltatók felé, részben az önkormányzatok támogatási keretének (önhiki) köszönhetően. A szolgáltatók milliárdos nagyságrendben tartanak nyilván ilyen tartozásokat. A szolgáltatók helyzetét nehezíti, hogy − a vállalati partnerekkel szemben − az önkormányzatok valós fizetőképességét gyakorlatilag lehetetlen felmérni, a publikus adatok alapján becsülhető bevételek és költségek nem minden esetben jelzik a valós likviditást.

Az önkormányzati finanszírozású intézmények hátraléka az elmúlt években emelkedett és korosodott − fogalmazott lapunk kérdésére Bálint Norbert, a Főgáz Zrt. szóvivője. A kintlévőség-állomány már júliusban megközelítette a múlt év végi értéket, az azonban megjósolhatatlan, hogy ebben a szektorban mire lehet számítani − tette hozzá Bálint. A tapasztalatok szerint a késedelmes időszakok meghosszabbodtak, jelentős növekedést a 180 napon túli állománynál tapasztal a vállalat.

Az elmúlt egy évben az ilyen kintlévőségben és a késedelmes időszakok hosszában is jelentős növekedést lát a Tigáz Zrt. Száraz Gábor szóvivő szerint a folyamatos növekedés dinamikája tavaly novembertől gyorsult fel, az önhiki-támogatás feltétele volt ugyanis a kérelem benyújtásának időpontjában (február végén) és az odaítéléskor is fennálló 60 napon túli kintlévőség. A Tigáz összesen 821,5 millió forint lejárt esedékességű, önkormányzatokkal szembeni követelést tart számon, ami az előző év azonos időszakához képest 111 százalékos növekedést jelent. Legnagyobb mértékben − a 2010. augusztusi több mint két és félszeresére − az éven túli hátralékok emelkedtek. Az év elejétől egyre növekvő kintlévőség-állományról számolt be az E.On Hungária Zrt. is. Az első félévben áprilisban volt a legmagasabb szintű ebben a szegmensben a lejárt tartozás (1,5 milliárd forinttal), az intézmények ugyanis csak júniusban kapták meg az első negyedéves állami támogatást. Júliusban ismét növekedést lát a vállalat, az intézmények láthatóan az újabb támogatás folyósítására várnak, ügyfélcentrikusabb folyamatokkal, illetve az állami pályázattal összességében azonban sikerült egymilliárd forintra csökkenteni az állományt.

Az elmúlt egy évben a társaság szerint azok az önkormányzatok is késve fizetnek, amelyek korábban határidőre teljesítették kötelezettségeiket az EdF Démász Zrt. szerint. Idén jellemzően a 90 és 180 nap közötti hátralék aránya növekedett, míg tavaly ez a 30 és 90 nap közötti hátralékoknál volt jellemző. A társaság szolgáltatási területén az önkormányzatok és költségvetési intézmények kintlévőségeinek összege meghaladja az egymilliárd forintot, ami az elmúlt év azonos időszakához képest 38 százalékos emelkedést jelent.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #1 Rónai László 2011-08-24 08:09
Magyarország meglehet, hogy a körbetartozás világbajnoka. Az én cégemnek is tartozik két önkormányzat is, a pályázati elszámolás hónapokig tart, cégek tűnnek el egyik napról a másikra, nagy nevű vállalatok nem fizetik a számláikat, a multik 60 - 90 napra fizetnek. 16 éve minden évben nyereségesen gazdálkodunk, most meg kérem a bocsánatokat, hogy az adósaim miatt már én sem tudom időre fizetni a számláimat. Milyen világ ... És ez csak romlani fog. Ha a kormány nem fizeti ki az önkormányzatok tartozásait, azok saját erőből sosem fogják, csak egyre nőni fog.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?