Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. jan. 31., kedd, Marcella napja van. Holnap Ignác napja lesz.

Készülnek a bankok az új önkormányzati törvényre PDF Nyomtatás
2011. augusztus 17. szerda, 06:00

 

kovacs_levente_bankszovetsegAz önkormányzati szövetségek és a Magyar Bankszövetség képviselői arra jutottak az önkormányzati hitelek halasztásáról, illetve a települések tartozásának rendezéséről megtartott első tárgyalásukon, hogy egyelőre nem folytatják az egyeztetést, hanem megvárják az őszt.

Mindkét fél helyesnek látja, ha megvárják az önkormányzati törvény őszi átalakítását – számolt be az első tárgyalás eredményéről a Települési Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő a Kossuth Rádió műsorában. Mint megírtuk, a Települési Önkormányzatok Szövetsége és a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetsége is halasztást kért a hitelek tőketartozásainak törlesztésére.

A Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente elmondta, a tárgyalásokon most nem a gyors megoldásokra koncentrálnak, hanem azt igyekeznek megelőzni, hogy bármely adós önkormányzat nehéz helyzetbe kerüljön a hitelei miatt. Szeptemberig a bankok teljes portfólió-átvilágítással és egy problémamegoldó csapat felállításával igyekeznek felkészülni az önkormányzati törvény átalakítását követő helyzetre. Az árfolyamváltozás hatásainak csillapításán kívül arra kell például megoldást kidolgozniuk, hogy mi történhet, ha megváltozik a finanszírozás az önkormányzati szektorban, illetve ha lesznek olyan önkormányzatok, ahonnan elvonják a fedezeteket.

Kovács Levente szerint eltúlzott a kép, amely a köztudatban él az önkormányzati eladósodottságról. Szerinte nem lehet a problémát összevontan, egységes egészként kezelni. A GKI minapi elemzésével összhangban azt mondta, az önkormányzatok 99,5 százaléka mindeddig pontosan és jól tudta fizetni a hiteleit.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #2 Teszák László 2011-08-17 07:52
Valóban nincs miról dönteni, amíg nem látszik a jövő. A tervekből azonban kitűnik, hogy a nagyoknál nem lesz változás, a kicsik meg elesnek az önáűlló bevételek többségétől. Hitel ügyben tehát csak rosszabb lesz a helyzet. A 99,5%-os rendben levőségi arány pedig egyszerűen hozzá nem értésből, helyzet nem ismerésből adódik. Még ha technikailag igaz is lennne.
Idézet
 
 
0 #1 rompulen 2011-08-17 07:00
Arról döntöttek, hogy nem döntenek. Ráérnek, hiszen a helyzet egyáltalán nem romlik napról napra. Szerencsére.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?