Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. jan. 31., kedd, Marcella napja van. Holnap Ignác napja lesz.

Önkormányzati adósság körkép PDF Nyomtatás
2011. augusztus 12. péntek, 07:00

penzkonzAz MTI több önkormányzatot is megkérdezett, náluk mi a helyzet az adósságtörlesztéssel.

Győr-Moson-Sopron megyének és Győrnek sincs frankhitele, az egyéb kötelezettségeik törlesztése nem okoz likviditási problémát - mondták el az illetékesek az MTI azon körkérdésére válaszolva, hogy a svájci frank erősödése miként érinti az önkormányzatuk adósi helyzetét.Idei hiányának finanszírozására 2,78 milliárd forintot állított be idei költségvetésébe a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, ebből 988 milliót fordítanak fejlesztésre, például a kórházbővítés önrészére; ennek negyedét hívták le eddig – közölte Ponty Zita sajtófőnök, megjegyezve: kötvényt nem bocsátottak ki. A megyének svájci frank alapú hitele nincs, a tervezett hitelállomány a kalkulált bevételek 11,5 százaléka, míg adósságszolgálatuké 5,76 százalék. Tőkét egyelőre nem kell visszafizetniük, csak kamatot, ami a körültekintő és takarékos gazdálkodás miatt nem jelent problémát, és arra törekszenek, hogy kötelezettségeiknek a jövőben is eleget tudjanak tenni. Átütemezést nem kívánnak kérni.
Győr városának kötvénytörlesztési kötelezettségei nincsenek, három fejlesztési célú (aluljáró-, híd- és útépítésre felvett) hitelkerete pedig 10,1 milliárd forintra rúg. Ebből június végi állás szerint 7,1 milliárdot hívtak le. A svájci frank hitele nincs a városnak – közölte Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármester (Fidesz-KDNP). 
Tájékoztatása szerint a hitelállomány az idei bevételek 11,96 százalékára rúg, az adósságszolgálat a teljes bevétel 0,65 százalékát teszi ki. „A hiteltörlesztések nagyságrendje Győr esetében likviditási problémát nem eredményez” – mondta, hozzátéve, nem is kérnek átütemezést.
A soproni önkormányzat – az illetékes munkatárs szabadságolása miatt – nem tudott naprakész adatokat közölni, de a város májusban elfogadott, 2014-ig szóló gazdasági programjának egyik mellékletéből annyi tudható meg: a mintegy hatvanezer lakosú település idei költségvetése 23,6 milliárdos bevétellel számol. Sopronnak 2,95 milliárdos hiteltartozása és 13,8 milliárdos kötvénytartozása van. Ez az idén kétmilliárdos tőketörlesztéssel és fele ekkora kamattörlesztéssel terheli meg a városi büdzsét.

Nyíregyháza önkormányzata bevételeinek több mint 10 százalékát fordítja adósságszolgálatra, s mivel az adósságszolgálat terhe elviselhetetlen a város számára, azok egy részét már átütemezte, illetve további részek átütemezéséről tárgyal - derült ki Halkóné Rudolf Éva alpolgármester válaszából, amelyet az MTI azon körkérdésére adott.

Nyíregyháza hitelállománya a június végi adatok szerint meghaladja a 18,5 milliárd forintot, amelyből 10,6 milliárd forint kötvény, 5,1 milliárd forint működési, illetve 2,8 milliárd forint felhalmozási hitel.
Halkóné Rudolf Éva elmondta: a teljes kötvényállomány svájci frank alapú, összesen 47,5 millió frank. A város az elmúlt ciklusban kétszer bocsátott ki kötvényt: 2007-ben az OTP Banknál 27 millió, majd 2008-ban a CIB Banknál csaknem 22 millió frank összegben, melyeket kibocsátáskori árfolyamon 7,6 milliárd forinton vettek nyilvántartásba.
A kötvényeket városfejlesztési és felújítási kiadásokra, valamint a többségi tulajdonú gazdasági társaságok által bonyolított beruházásokra, valamint a korábbi hitelek kiváltására használta fel az önkormányzat. A szennyvízberuházásra - elkülönített számlán - 472 millió forint áll rendelkezésre. A hitelállományból igen jelentős, összesen 3,8 milliárd forint a likviditást szolgáló folyószámla és működési hitel.
Az önkormányzat teljes bevételi előirányzata 45,5 milliárd forint, melyhez viszonyítva a hitelállomány 40,7 százalék - tette hozzá az alpolgármester. Az idei adósságszolgálat 4,9 milliárd forint, ez a bevétel 10,8 százaléka.
Halkóné Rudolf Éva kiemelte: a hitelek átütemezésével már az idei költségvetés tervezésekor számolt az önkormányzat, mivel elviselhetetlen méretű lett az ez évi adósságszolgálat.
A hitelek nagy részét a számlavezető OTP Banktól vette fel a szabolcsi megyeszékhely önkormányzata, a hitel és kötvény átütemezése folyamatban van. Az OTP kötvényeknek törlesztése már tavaly elkezdődött, ennek keretében a város eddig összesen csaknem 1,4 millió svájci frankot fizetett vissza.
Nyíregyháza az idén moratóriumot kért és kapott a banktól: az adósságot eredetileg 2019-ig kellene visszafizetni, de a tervezet szerint csak 2012-től kezdődik az állomány törlesztése és 2025-ben fog lejárni. A CIB Banknál kibocsátott kötvény törlesztése 2013-ban kezdődik és 2032-ben jár le. Emellett tavaly az Unicredit Banktól felvett, 1,5 milliárd forintos működési hitel futamidejét is sikerült az eredeti három évről hét évre prolongálni.

Debrecen önkormányzata bevételeinek mintegy 10 százalékát fordítja törlesztésre évente, s bár hiteleinek jelentős része svájci frank alapú a szerződésben vállalt törlesztési ütemezést tartani tudják - közölte a polgármesteri hivatal. A debreceni önkormányzatnak 23,5 milliárd forint adósságállománya van, ebből 17,8 milliárd svájci frank alapú hitel. A városnak kötvénykibocsátásából nincs kötelezettsége, a korábbi kötvényeket az önkormányzat visszafizette - ismertette a hivatal.
A város 2006-2009 között évente vett fel svájci frank alapú hitelt, 4,2-4,7 milliárd forint közötti összegekben és azokat kizárólag beruházásokra költötte. A frankhitelek törlesztését az önkormányzat 2009-ben kezdte meg, az utolsó hitel lejárata 2022 vége.

Miközben Pest megye önkormányzata hiteleinek törlesztése érdekében az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok számára kiírt pályázatra vár, Érd megyei jogú város, bár jelentős adóssággal rendelkezik, nem számol likviditási, törlesztési problémákkal - mondták el az illetékesek az MTI-nek. A Pest megyei önkormányzat összesen 17 milliárd 799 millió forintnyi, hitelből és kötvényből származó adósságot görget maga előtt, ebből a kötvények tőkeértéke meghaladja a 10 milliárdot. Felhalmozási kiadások fedezésére 3,6 milliárdot, míg működési kiadásaik fedezésére 4,3 milliárdot hívtak le, s használtak fel eddig – közölte az MTI-vel Ambrus András, a megyeháza sajtófőnöke.
A megye svájci frank alapú hitelállománya átszámítva 4 milliárd 882 millió forint. A 2027 nyarán lejáró kötvényt 2007 júliusában bocsátották ki, az akkori kibocsátási érték nem egészen 3 milliárd forintnak felelt meg. A tőketörlesztést az önkormányzatnak tavaly júniusban kellett megkezdenie, de a teljesítéssel a megye ismert anyagi nehézségei miatt elmaradásban vannak - mondta a sajtófőnök.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?