Hirdetés

girdmario

Hirdetés
Ma 2022. aug. 15., hétfő, Mária napja van. Holnap Ábrahám napja lesz.

Közmunka-mintaprogramok indulnak PDF Nyomtatás
2011. augusztus 05. péntek, 11:00

 

papp_karoly01A gyöngyösin kívül nyolc-kilenc kistérségben indul meg a közmunka-mintaprogram a következő hetekben – mondta a Magyar Hírlapnak Papp Károly, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára. A program részeként szeretnék elérni, hogy a helyi közétkeztetéshez szükséges javakat közmunka keretében termeljék meg.

Erdőtelepítési előkészületekkel hétfőn kezdődött meg a Belügyminisztérium által felügyelt közmunka-mintaprogram Gyöngyöspatán, de ez csak a többlépcsős program első eleme – mondta az egy hónapja létrehozott közfoglalkoztatási helyettes államtitkárság vezetője, Papp Károly. A program részeként a közmunkások mezőgazdasági termelést, növénytermesztést és állattenyésztést is tanulnak. A foglalkoztatottak két év képzés után alapfokú képesítést szereznek. „Nem az egyéni állattartásra, hanem állattartó telepek létrehozására törekszünk – mondta Papp Károly. – A célunk az, hogy a megtermelt javakat a helyi közétkeztetésben használják fel. Évente 107 milliárd forintot fordítanak az önkormányzatok erre a célra. Azt gondoljuk, hogy ha helyben termelik meg és használják fel az árut, akkor sokkal olcsóbbá tehető a közétkeztetés.”

A következő lépcsőfok a biomasszakazánok létrehozása, szeretnék elérni, hogy a gázkazánok használata mellett ezt a fűtési módot is bevezessék a közintézmények fűtésénél. A közfoglalkoztatottak részt vesznek majd a belvízelvezető rendszerek és a közutak karbantartásában is, de Gyöngyöspatán a közreműködésükkel újítják fel a helyi rendőrőrsöt is.

„A lényeg, hogy értékteremtő és hasznos munkát adjunk az érintetteknek” – emelte ki az államtitkár. A gyöngyösi körzet mellett nyolc-kilenc kistérségben indítják el a mintaprogramokat. Jelenleg 48 településen készítenek felmérést, hogy milyen feladatokat lehet helyben végezni.

Papp Károly nem akart jóslatokba bocsátkozni arról, hogy a korkedvezményes nyugdíjból visszahívott volt rendőrök közül hányan jelentkeznek majd a közfoglalkoztatást érintő koor­dinátori munkára. Ez csak a vonatkozó törvény elfogadása után, az ősszel derül ki – közölte az államtitkár, aki Pintér Sándor belügyminiszterhez hasonlóan hangsúlyozta, hogy az érintettek nem rendőri felügyeletet látnak majd el. Az esetleges utaztatással kapcsolatban elmondta: természetesen először azt vizsgálják meg, hogy lakóhely körzetében tudnak-e hasznos és értelmes munkát adni, de ha lesznek nagyberuházások, akkor előfordulhat, hogy át kell csoportosítani valahova munkaerőt. „Nehezen képzelhető el ugyanakkor, hogy valakit négyórás munkáért az ország másik részébe szállítsanak naponta, ez ugyanis senkinek sem éri meg” – jegyezte meg az államtitkár. Hozzátette: mindenhol hat-nyolc órás munkavégzés megvalósítására törekszenek, a mintaprogramokban is ennyit dolgoznak naponta a közmunkások.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?