Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. jan. 29., vasárnap, Adél napja van. Holnap Martina és Gerda napja lesz.

Magasabb kamatok az év végére? PDF Nyomtatás
2011. július 28. csütörtök, 10:00

 

kamat01Bár egyes szakemberek szerint a megtakarítások piacán folyamatos a verseny, több pénzintézetnél az év végére mégis erősödő kamatversennyel számolnak, különösen azoknál a bankoknál, amelyek a magán-nyugdíjpénztári források átcsoportosításának jelentősebb mértékben ki voltak téve.

Az emiatt a kieső forrásokat ugyanis erősebb betétbevonással igyekezhetnek pótolni, ami magasabb betéti kamatokat is eredményezhet – írja a Napi Gazdaság.

Az év végére a már-már szokásos, erősödő kamatversenyre számít a CIB. A hitelintézet a forint betéti kamatait három alkalommal, 25-25 bázisponttal emelte. A megtakarítások piacán az OTP szakemberei szerint folyamatos a kamatverseny. Szinte minden bank állandóan kínál akciós betételhelyezési lehetőségeket, a magasabb kamatnak azonban általában feltétele van. A legnagyobb magyar banknál − mint hangsúlyozták − éppen ezért futtatnak minden évszakban komplex, többféle megtakarítási terméket kínáló programot.

Az MKB stratégiai elemzője szerint viszont nagy kérdés, hogy milyen formában és időzítéssel vonják ki az állam részére átcsoportosított magán-nyugdíjpénztári vagyon befektetési jegyekben lévő állományát. Ez ugyanis eddig a gazdaságot finanszírozta, most azonban fokozatosan az államadósság menedzselésére szolgál majd. Elképzelhető, hogy az így keletkező finanszírozási forráshiányt azon bankcsoportok, amelyek jelentősebben ki voltak téve e hatásnak, erősebb betétbevonással, magasabb betéti kamatokkal igyekeznek pótolni, ami erősödő betéti versenyt jelenthet.

A Budapest Bank (BB) már augusztus elsejétől indítja betéti akcióját, ez azonban nem a forintforrások vonzására szolgál. Fél éves időtartamra egységesen kétszázalékos eurókamatot kínálnak majd új és meglévő ügyfeleiknek, már az elhelyezhető legkisebb, 500 eurós betéti megtakarításra is. Ettől az időponttól bővítik a tehetősebbeknek szánt kínálatot is − szintén a devizát részesítve előnyben. A Money+ privátbanki szolgáltatás keretében igényelhető majd a Família Plusz elnevezésű dollárbetétszámla, amelynél a látra szóló kamat összesen 1,1 százalék lesz. A konstrukció alap- és prémium kamatból áll, utóbbinál (ami 0,7 százalékra rúg) feltétel, hogy az ügyfél által kezdeményezett terhelések száma a naptári negyedévben ne haladja meg az egyet.

„A forinthitelkamatokat a makrogazdasági fundamentumokon alapuló kamatpálya vezérli, ahol a nemzetközi és a hazai kockázatok mellett nem látjuk jelentős esélyét az idei vállalkozói és lakossági hitelkamat-csökkentésnek” − nyomatékosították az MKB-nál. Más bankok sem tartják elképzelhetőnek a forintadósok terheinek idei csökkentését.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?