Hirdetés
Hirdetés
Ma 2022. máj. 18., szerda, Erik és Alexandra napja van. Holnap Ivó és Milán napja lesz.

Sikerül gátat szabni a korrupciónak az új közbeszerzési törvénnyel? PDF Nyomtatás
2011. június 22. szerda, 11:00

 

fonagy_janos01A közbeszerzés rendszerének átalakítása tiszta és átlátható viszonyokat teremt, felgyorsítja és igazságossá teszi a közbeszerzési eljárásokat, továbbá előnyben részesíti a kis és közepes vállalkozásokat - mondta Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkár a törvényjavaslat általános vitájában.

A nyolc évvel ezelőtt alkotott közbeszerzési törvény átírása azért vált szükségessé, mert a közbeszerzések megítélése a korrupcióval forrt össze – fejtette ki Fónagy János. A hatályos jogszabály sok helyen követhetetlen, szakértői segítség nélkül pedig megérthetetlen. Az új közbeszerzési törvényt a kormány új szemlélettel, teljesen közérthetően alkotta meg, részletszabályait további kis számú végrehajtási rendelet határozhatja meg, így a gyakorlatban nem ezeket, hanem a jogszabály szellemét kell majd figyelembe venni.

Az államtitkár szerint a kormány olyan intézkedéseket hoz, amelyek gátat szabnak a korrupciónak, a közszolgáltatók ugyanis a jövőben már nem kerülhetik ki leányvállalataikkal a közbeszerzést, továbbá bevezetik a fedezet bontás előtti ismertetését, így az ajánlatkérő erre hivatkozva a továbbiakban már nem nyilváníthatja eredménytelennek az eljárást. A javaslat emellett kizárná a közbeszerzésekből az átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű cégeket, továbbá biztosítanák az alvállalkozók kifizetését, illetve a kis- és középvállalkozások segítése érdekében kötelezővé tehetik a részajánlatok benyújtását. Kifejezetten a kkv-k számára lehetőség nyílik a hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárásokra is.

A javaslat az ellenőrzés és a szankcionálás területén is változtatásokat hoz, a Közbeszerzések Tanácsa helyébe közbeszerzési hatóság lép. A jogorvoslat gyorsítása érdekében a bírósági felülvizsgálat is egyfokúvá válik.

Az ellenzéki pártok és a Transparency International korrupcióellenes nemzetközi szervezet is bírálta a javaslatot. A Transparency International abban látja a legnagyobb problémát, hogy a közösségi értékhatár alatti beszerzéseknél az ajánlatkérők szabadon alakíthatják ki eljárásrendjüket, ehhez nem kapcsolódik majd megfelelő ellenőrzés. Kockázatosnak tartja azt is, hogy kormányhivatal alá rendelték az elsőfokú jogorvoslati fórumot, a Közbeszerzési Döntőbizottságot, mert így a végrehajtó hatalom képes lesz befolyást gyakorolni az elsőfokú jogorvoslati fórumra.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?