Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. jan. 31., kedd, Marcella napja van. Holnap Ignác napja lesz.

Van-e menekülés az adósságcsapdából? PDF Nyomtatás
2011. június 14. kedd, 10:00

 

adossagAz önkormányzatok több mint harminc százaléka kért eddig támogatást az önhibájukon kívül hátrányos helyzetűeket támogató pályázaton. Idén harmincegymilliárd forint a keret, ám ez nem oldja meg a helyhatóságok problémáját. Eddig négy megye kapott soron kívül támogatást.

Az idei első ütemben 1292 pályázatot fogadott be a Belügyminisztérium az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok támogatási programjában (önhiki), a megítélt támogatást június végéig kapják meg a nyertes önkormányzatok − mondta Tállai András, a minisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára. Az egész évre 31 milliárd forintot oszthat szét e célra a tárca – emlékeztet a napi.hu.

A települések mellett a megyék is kaphatnak ilyen támogatást, az idén eddig soron kívül négy megye kapott összesen 825 millió forintot. Pest megye a legtöbbet: áprilisban kétszer, júniusban egyszer jutott soron kívüli támogatáshoz, összesen 318 millió forinthoz. Mellette Somogy, Fejér és Veszprém megye kapott gyors segítséget a tárcától.

Az önkormányzatok kötelezettségállománya a becslések szerint idén elérheti az 1800 milliárd forintot. A szektor eladósodottsági és finanszírozási problémáit jól jellemzi, hogy Heves megyét néhány hete csődbe vitte egy 280 millió forintos vállalkozói követelés.

Mint azt megírtuk, Kósa Lajos debreceni polgármester, országgyűlési képviselő módosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek az önkormányzatok adósságrendezési eljárásának szabályozására. Ez részletesebben szabályozza, mely ingatlanokat lehet, illetve nem lehet felhasználni az eljárás során, továbbá lehetőséget kínálna a hitelek átütemezésére, s új, kedvezményes kamatozású hitel felvételét is lehetővé teszi. De még ez a javaslat sem oldja meg azt, hogyan lehet megakadályozni az önkormányzatok eladósodását. Jövőre már csak engedéllyel lehet hitelt felvenni, de ez az idei ügyletek megkötését nem akadályozza.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #4 paloc 2011-06-25 21:14
Bár megfogadtam ,hogy kiszállok ,hisz itt olyan folyamatok játszódnak melyek a demokráciával köszönő viszonyba sincsenek.De mindig van olyan felvetés mely elaltatja az éberségem. Először látni kellene ki miért adósodott el .Az elmúlt években ki mire biztatta az önkormányzatoka t! Egyáltalán a parlamenten belül üllő sok ember tudja-e hogy nekünk mi a véleményünk.
Idézet
 
 
+2 #3 Forró E. 2011-06-19 14:03
A falvak csődjét az iskolák, meg a szennyvízberuhá zások okozták, megerősítve az alacsony normatívákkal. A közepes nagyságú településeknél egyértelműen az alulfinanszíroz ottság a döntő ok. A városokét a fürdők, meg a túlzott városszépítések , át nem gondolt beruházásaikkal . Eszerint is kellene eljárni. Paloc egy kicsit drasztikusan foglamaz, de van benne igazság....
Idézet
 
 
0 #2 paloc 2011-06-15 21:06
Van a demokrácia!A városok éléről is ,az idióta beruházások erőltetőit a kukába ! Nincs haver, és nincs politikai mutyi!Nyugodtan csődbe mehet:Esztergom ,Pécs, Debrecen,Budape st és a többi 300" tocsikoló"!Ha ez bekövetkezik a többi 2900 békében élhet.Ilyen egyszerű! A többi parasztvakítás.
Idézet
 
 
+1 #1 Hamari Árpád 2011-06-15 20:38
Nincs. Legfeljebb jó kapcsolatokkal.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?