Hirdetés

etk szabalyzatok FB200x75

Hirdetés
Ma 2021. febr. 27., szombat, Ákos és Bátor napja van. Holnap Elemér napja lesz.

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Vöröskereszt: Konyhakert programmal a szegénység enyhítéséért PDF Nyomtatás
2011. március 23. szerda, 11:00

konyhakertNyolcezer egységcsomag vetőmagot oszt szét a Magyar Vöröskereszt az ország két legszegényebb régiójában, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, márciusban. A tizenhatmillió forint értékű program az Amerikai Ház Alapítvány támogatásából valósulhat meg.

 

A márciusban induló program célja, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Jász-Nagykun-Szolnok megye kistérségeiben lakó rászoruló családok saját zöldségtermesztésbe kezdjenek. A kezdeményezés hátterében az a 2010-es esélyegyenlőségi program áll, melynek keretében Jászkisér önkormányzata 100 családnak juttatott vetőmagot. Idén a Magyar Vöröskereszt az Amerikai Ház Alapítvány, valamint az Amerikaiak a Magyarokért Alapítvány közreműködésével 8000 család bevonásával valósít meg hasonló programot.

A rászorulók dughagymát, zöldborsót, babot, kukoricát, uborkát, tököt, retket, petrezselymet, sárgarépát és salátát termeszthetnek kertjükben a márciustól szeptemberig tartó időszakban. A két megyében összesen 91 településen osztanak a szervezet munkatársai, önkéntesei vetőmagokat a hátrányos helyzetben élő családoknak. A résztvevő nyolcezer család vállalja, hogy konyhakerti növényeket termeszt, rendelkezik a műveléshez, gondozáshoz szükséges eszközökkel, és megtermeli családja számára a szükséges zöldségeket.

A szervezők külön figyelmet fordítanak azokra a családokra, ahol hiányzik a kellő tapasztalat, de szívesen részt vesznek a programban. Nekik önkéntes mezőgazdászok és Magyar Vöröskereszt képviselői segítenek abban, hogy végig tudják csinálni a programot, és követendő példát mutassanak a felnövekvő nemzedék számára.

Richard Field, az Amerikai Ház Alapítvány elnöke szerint az öngondoskodás és a kertkultúra fejlesztése megerősítheti a vidéki családokat. A hazánkban élő üzletember amerikai tapasztalatokból kiindulva úgy gondolja, hogy nem kizárólag az állam feladata a szegénységgel kapcsolatos problémák megoldása, a szegénység felszámolása. Fontos szerep jut a civil kezdeményezéseknek, illetve adományoknak, melyek segítenek a rászorulókon. Szerinte a most induló Konyhakert programmal számos vidéken élő családot vissza lehet téríteni a kertműveléshez, ami a szegénységen is enyhíthet.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 még mindig lopnak 2011-05-09 13:10
A dughagymát kilopták helyette hagyma magot kaptam,0.5g
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár