Hirdetés
Hirdetés
Ma 2022. jan. 20., csütörtök, Fábián és Sebestyén napja van. Holnap Ágnes napja lesz.

Decemberben elzárták a gázt PDF Nyomtatás
2011. január 14. péntek, 07:00

farkas_laszlo_tiszaburaAz ország második legszegényebb településén, Tiszaburán decemberben megszüntette a gázszolgáltatást a Tigáz a lejárt számlatartozás miatt. Azóta nincs fűtés az önkormányzat épületeiben, az iskolában, óvodában, nem üzemel a konyha. A gyerekeknek még nem ért véget a téli szünet.

 

Tiszaburán hétszáznál több regisztrált munkanélküli él, az 1200 aktív korú lakos negyedének van állandó munkája. Nincsenek vállalkozások, így adóbevétel sincs. Szegények a lakosok, szegény a falu és a hivatal is – vázolta a helyzetet a település polgármestere, Farkas László a szoljon.hu riporterének. „A legnagyobb gond, hogy nem csak a Tigázzal állunk így, hanem még további két-három szolgáltatóval. Tömködjük a lyukakat, de valahol mindig kiszakad a zsák.”

A településünk minden évben jogosult lenne 60 millió forint ÖNHIKI-re, de abból is csak 20-25 milliót kaptak meg az elmúlt esztendőkben. Körülbelül 80 millió forint számlatartozásuk és 65 millió forint folyószámlahitelük van. A sportpályán és az önkormányzat épületein kívül szinte már nincs ingatlanuk. Hihetetlen, mondja a polgármester, hogy a pályázatok révén szinte bármit megszerezhetnek, de a rezsire, a működésre nem telik. Az iskola, óvoda éves szinten közel 200 millió forintba kerül, de csak 160 milliót kapnak rá. Szociális alapon 600 gyereknek jár a faluban az ingyenes étkezés, de az persze csak a családoknak van ingyen, a hivatalnak ki kell fizetnie a szolgáltatót.

Tiszaburán még mindig tart a téli szünet, nem kezdődött el a tanítás. Tizenkét millió forintot kellene azonnal befizetniük a Tigáznak, hogy visszakapcsolja a szolgáltatást, de abban még nincs is benne a novemberi, decemberi fogyasztás. A polgármester segítségért fordult a belügyminisztériumhoz, hivatalokhoz, bankokkal tárgyal, hátha lenne megoldás. Ha nem, akkor a vegyes tüzelésű kazánnal fűthető művelődési házban, a régi pártházban és a gát menti iskolában délelőtt-délutáni munkarendben folytatódik a tanítás. Egyelőre csak reggelit, illetve tízórait tudnak adni a gyerekeknek.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #6 pacsirtának 2011-01-20 09:24
MUNKA AZ VOLT, A JÖVEDELEM NEKIK MENT, MOST NINCSENEK SEHOL
Idézet
 
 
+2 #5 karakán 2011-01-19 18:29
Tipikus önkormányzati finanszrozás. Mindenki tudja, hogy többe kerül, pl. az iskolafenntartá s, de valamiért kevesebbet adnak. Nem lehet mindenhol a főtér-rekonstru kcióra nyert pénzekből kilopkodni a krétára, meg a pedellusra valót. Valami normális finanszírozást nem lehetne kitalálni?
Idézet
 
 
+2 #4 pacsirta 2011-01-18 19:40
kellett nekűnk a FIDESZ AZ MSZP LEGALÁBB MUNKÁT ADOTT A NÉPNEK MIKOR VOLTAK
Idézet
 
 
+5 #3 Robin 2011-01-15 13:35
Szénszünet a XXI. században. Hogy lehet ez? Ilyen szegények vagyunk?
Idézet
 
 
+1 #2 der Klempner 2011-01-14 14:04
Hát az gáz, hogy nincs gáz, vagy nagy a gáz!
Idézet
 
 
+1 #1 Hatala 2011-01-14 08:21
Mintha ez az magyar önkormányzati rendszer csődje is lenne. Sorban dőlnek be a települések.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?