Hirdetés

ETK  22ev Gmail

               CÉGBEMUTATÓ


 

etk szabalyzatok FB200x75

Hirdetés
Ma 2020. máj. 27., szerda, Hella napja van. Holnap Emil és Csanád napja lesz.
ETK Önkormányzati Klub regisztráció

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Fáj a razzia után Ozora feje PDF Nyomtatás
2012. augusztus 15. szerda, 08:30

A polgármester a falu rossz hírneve, a helyiek egy része pedig a munkalehetőségek sorsa miatt aggódik, miután a rendőrség látványos akciókat hajtott végre az ozorai fesztiválon és előállított több embert. Volt, hogy meztelen emberek álltak a buszmegállóban, de soha nem volt komoly baj a vendégekkel – írja az Index.hu.

 

Hétfő délelőtt az Ozora felé tartó úton Tolna és Fejér megye határában sorban jönnek szembe a külföldi rendszámú autók. A legtöbb ezek közül lakóautó és bőven vannak szivárványszínű furgonok is, mégsem erről lehet biztosan megismerni, hogy melyik jön a fesztiválról. Hanem onnan, melyiket borítja tetőig jellegzetes vöröses por.

Megy a buli délben

Dél körül bár a legtöbben már hazafelé indulnak, a buli még bőven tart. A távozók szerint ez már csak afterparti, a négynegyed mindenesetre elég egyértelműen döngi be a környéket.

Néhány kilométerrel arrébb, Ozora község önkormányzati hivatalában lényegesen feszültebb a hangulat. “Nézd, mi jött már megint” – mutat a jegyző egy kinyomtatott emailt Schranz Istvánné polgármesternek, ami egyszerre nevezi korcsak és Magyarország szemetének a falut. Ez csak egy levél a rengeteg közül, ami azóta érkezett a hivatalba, hogy a rendőrség csütörtökön megszállta a fesztivált.

Az első akcióban harminchat, a második, szombatiban tizenhat embert állított elő a rendőrség kábítószerrel való visszaélés alapos gyanúja miatt. Négy ember előzetesbe került.

Totál zen

A fesztiválról távozók mind máshogy élték meg a rendőrségi akciót. Egy négy fős magyar társaság arról mesél, a razzia közben is táncoltak a legtöbben és röhögtek a rendőrökön. Egy francia lány szerint viszont sokkoló volt, ahogy leteperték a dílereket, utána a fesztivál hangulata is megváltozott. “Totál zen volt az egész, nem volt semmi balhé” – érzékelteti egy másik magyar fiú, milyen volt a hangulat az akció ellenére is.

Bárhogy is élték meg az akciót, egyvalamiben minden megkérdezett egyetértett. Az akciók után is lehetett kábítószert vásárolni a fesztivál területén, voltak olyan dílerek, akik körbejártak, és megkérdezték a szembejövőktől, mi kell. Az viszont igaz, hogy ez kevésbé volt látványos – a rendőri akció után nem voltak olyan pultok, mint amit a Hír tévé bemutatott, ahol táblák hirdették, milyen kábítószert lehet kapni. Ahogy pedig a Velvet hétvégén a helyszínen járt tudósítója írta,  “távolról sem csak a tudatmódosító szereket használók járnak a goafesztiválra, a rengeteg kisgyerekes szülőn kívül például olyannal is találkoztunk a reggel 9-es közös jógaórán, aki alkoholt sem fogyaszt, nemhogy kábítószert”.

A kórházakból jött a hír

A fesztivál területe több kilométerre fekszik Ozorától, a polgármester mégis azért aggódik, a név miatt most a településnek lesz rossz híre. Schranz Istvánné elmondása szerint amikor a szervezők 1999-ben megkeresték, a település területén lett volna a fesztivál. Ez a helyszín aztán mégsem jött össze, mert a szervezők nem tudtak megegyezni a felajnálott terület tulajdonosával, a név viszont maradt.

A polgármester eleinte nem bánta, elmondása szerint később viszont, amikor “egyre több történetet hallott” arról, mennyi kábítószer fogy, igyekezett elérni, hogy ne a település nevét használják. A szervezők ekkor már nem tárgyaltak az önkormányzattal a polgármester szerint, csak átnevezték a fesztivált O.Z.O.R.Á-ra.

Schranzné elmondása szerint akkor tudatosult benne, hogy a rendezvényen elterjedtek a drogok, amikor a megyei közgyűlésben egy kórházi vezető beszélt neki arról, a fesztivál idején rendszeresen el kell látniuk kábítószeres eseteket. Azt mondja, nem érti, a hatóságoknak hogyan nem tűnt ez fel eddig.

Vidám, békés, bárgyú

Sokan voltak viszont a faluban, akik örültek a fesztiválnak – az idei évig a polgármester szerint több százan dolgoztak ott büfésként vagy más munkában. Idén aztán a fesztivál szervezőgárdájának változásai miatt már jóval kevesebb ozorai dolgozott ott.

A hivatallal szemben lévő közért eladója szerint például semmi baj nem volt a fesztiválozókkal, mindig illedelmesek és vidámak voltak, amikor vásárolni jöttek. Schranzné is elismeri, hogy soha nem balhéztak és nem is szemeteltek, de mindenképpen furcsa jelenségnek számítottak a tolnai zsákfaluban. “Idén volt két ember, akik anyaszült meztelenül álltak a buszmegállóban. Olyanok is voltak, akik a sportpályán aludtak és sokszor láttuk, hogy az árokparton gyűjtötték a vadkendert”  – meséli. Szerinte a helyiek bár furcsállták, összességében arra jöttek rá, a látogatók jellemzően “elég bárgyú emberek, de nem csinálnak bajt”.

Ugyanarról beszéltünk?

A polgármester csütörtökön mégis felhívta a sárbogárdi rendőrkapitányt, mert sokan arra panaszkodtak, túl hangos a zene. “Megnyugtatott, hogy minden rendben van a fesztiválon. Aztán hazamentek, és azt láttam, mindenhol Ozoráról van szó a hírekben. Arra gondoltam, vajon ugyanarról a fesztiválról beszéltünk?” A rendőrkapitányt azóta felfüggesztették.

A polgármestert láthatóan megviselték az utóbbi napok, és nem csak a gyűlölködő levelek miatt. 22 éve vezeti a falut, azt tervezi, ez az utolsó ciklusa. Az ozorai várnak éppen most ítéltek meg másfél milliárd forint fejlesztési forrást, és attól tart, a fesztiválon történtek nem tesznek jót a hely megítélésének. Igaz, eddig egyetlen politikus sem mondott neki olyan, ami erre utalna.

A polgármester nem tudja, mi lesz a fesztivál sorsa. “Miért jönnek majd ide például Új-Zélandról? A táj miatt? Az nagyon szép, de nekik a teljes szabadság volt a legvonzóbb” – mondja, bár érezhetően nem bánja, hogy ez a teljes szabadság, vagy ahogy ő mondja, “bűnbarlang” nem működhet így.

A legjobb üzlet

A fesztiválról távozók közül senki sem volt, aki azt mondta volna, a rendőrségi fellépés miatt ne akarnának visszajönni. Minden megkérdezett azt mondta, ha belefér a programjába, szívesen jönne megint.

Amíg pedig még lehet, a helyiek igyekeznek minden lehetőséget megfogni. A szomszédos Igar-Vámszőlőhegy határában egy udvar harsány felirat hirdeti, hogy autót lehet mosatni. A tetejükig poros kocsik karavánját látva üzlet ennél aligha mehetett volna jobban.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár