Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. febr. 05., vasárnap, Ágota és Ingrid napja van. Holnap Dorottya és Dóra napja lesz.

A nagy változások tanévét ígéri az államtitkár PDF Nyomtatás
2011. augusztus 24. szerda, 06:00

 

hoffmann_rozsa02Ideje az iskolát visszahelyezni eredeti pozíciójába és nyíltan kimondani, hogy az iskola a személyiséget formálja, azaz nevel - jelentette ki az oktatásért felelős államtitkár a Nógrád megyei tanévnyitó konferencián. Az önkormányzatok feltételekkel vehetik át a közoktatási intézményeket a fenntartó államtól.

A 2011/12-es tanév a nagy változások, egyben a további változások előkészítésének éve lesz - mondta Hoffmann Rózsa államtitkár. A nemzeti köznevelés törvényével azt üzenik az egész társadalomnak, hogy olyan értékrendet próbálnak közvetíteni, olyan pedagógiai munkát szeretnének látni az egész országban, amely az emberért van, és az emberről szól – idézte az MTI.

Beszédében Hoffmann Rózsa a köznevelési rendszer örökölt problémái között sorolta, hogy tisztázatlan az állam szerepe, a döntést laikusok (hozzá nem értők), azaz szülők, diákok kezébe tették, az értékalapú nevelést felváltotta az értékrelativizmus, sikertelenek voltak a felzárkóztatási programok, romlik az oktatás eredményessége, s hanyatlik a fiatalok teljesítménye. „Ezeket a problémákat szeretnék orvosolni” - mondta.

Az új köznevelési törvényben közszolgálatnak, közszolgáltatásnak tekintik az oktatást és a nevelést – szögezte le az államtitkár. Az állam finanszírozza a közoktatást, és magától értetődő joga lesz, hogy nagyobb szerepet kapjon az oktatási rendszerben. Az állam a közoktatási intézmények fenntartója, de a koncepció szerint megfelelő paraméterek megléte esetén az önkormányzatok átvehetik a fenntartást.

Az igazgatókat vélhetően az oktatási miniszter fogja kinevezni, ez a pozíció megbecsülését jelzi. A Nemzeti Alaptantervbe visszahozzák a kötelező tartalmakat, ez és a kerettanterv határozza meg, hogy mit tanítanak az iskolákban. Az államtitkár úgy fogalmazott: ha az állam felelősséget visel a nemzeti köznevelési rendszerért, hogy egységes műveltséget kapjon egy gyerek Salgótarjánban, Pécsett vagy Záhonyban, akkor elő kell írnia, hogy mi az, amit mindenképpen meg kell tanítani az iskolában. Fel kell készülni egy új érettségi rendszerre is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #3 Hatala Istvánné 2011-08-25 07:17
Az óvodásokat és a középiskolásoka t tudjuk nevelni, de az általános iskolás korosztállyal nem bírunk? Egyébként az állami oktatással semmi bajom, nem az ördögtől való dolog, volt már ilyen, jól működött. Csak az átállásssal kapcsolatos konkrétumokról kellene egy kicsit többet tudni. Alapvetően meghatározza az önkormányzatok jövőbeli pozícióját. Remélem ezzel ödafönn tisztában vannak.
Idézet
 
 
+1 #2 Román István 2011-08-25 06:36
Az állam viszi a korábbi felújításra felvett hitelünk törlesztését is?
Idézet
 
 
0 #1 Tolnai Károlyné 2011-08-24 21:41
Az igaz, hogy az iskola személyiség formáló kell, hogy legyen, de ha lehet, ne egyoldalúan a KNDP elveit plántálják a diákokba.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?