Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. márc. 23., csütörtök, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Új lesz a zászló, BuBi engedélyt kapott PDF Nyomtatás
2011. június 23. csütörtök, 07:00

 

bp_zaszloBudapest új zászlaja fehér színű, nemzeti színekből összeálló, háromszöges díszsorral, úgynevezett farkasfog díszítéssel szegélyezett, közepén az eddigi címer szerepel a pajzzsal, a koronával, a griffel és az oroszlánnal. A heraldikai társaság szerint a főváros új jelképe katonai jellegű csapatzászlóra emlékeztet.

Elfogadta Budapest új zászlaját a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István főpolgármester előterjesztése szerint Budapest eddigi zászlaja más, hasonló zászlóval könnyen összetéveszthető. A fővárosi zászlók cseréje körülbelül 10 millió forintba kerül, ezt a pénzt az általános tartalékból csoportosítják át. A változás augusztus 15-én lép hatályba.

A régi vörös, arany, égszínkék zászlót leváltó, új zászló fehér, szegélyét a nemzeti színekből (piros, fehér, zöld) összeálló háromszögű díszsor (farkasfog) alkotja, téglalap alakú. Az oldalak aránya 2:3. A zászló közepén – középpontosan – a főváros címere helyezkedik el. A címer magassága a zászló magasságának egyharmada. A zászló rúdja lándzsahegyben végződik, a rúd aranyszínű – írta le a hirado.hu.

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője a vitában azt kifogásolta, hogy a városvezetés úgy változtatja meg Budapest szimbolikáját, hogy sem szakmai, sem civil szervezeteket nem vont be a döntés előkészítésébe. Azt kérte, hogy a főpolgármester vonja vissza az indítványt, egyeztessen és szeptemberben hozza vissza a testület elé a javaslatot. Hanzély Ákos, az LMP képviselője is úgy vélte: az új zászló nem képviseli a főváros teljes lakosságát.

A Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság főtitkára, az ELTE docense, Pandula Attila a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában korábban bírálta az új zászló tervét. Azt mondta, a főváros új zászlajának terve nem vesz figyelembe alapvető történelmi távlatokat, indokolatlanul nem egy városi, hanem egy katonai jellegű csapatzászló lesz Budapest jelképe, amely szerinte legfeljebb díszzászlónak lehetne jó.

A közgyűlés arról is döntött, hogy a főváros vezetése aláírhatja a budapesti közösségi kerékpáros rendszer beruházásának uniós támogatási szerződését. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség döntése értelmében az Európai Unió mintegy 900 millió forinttal támogatja a rendszer kialakítását.

A BuBi projekt keretében Budapest 74 helyszínén, átlagosan 560 méteres távolságban több mint ezer kölcsönözhető kerékpárt helyeznek el. A rendszer önkiszolgáló lesz, bankkártyával, chipkártyával vagy mobiltelefonnal lehet majd használni. „A projekt teljes költsége a korábbi becslések alapján csaknem 1,1 milliárd forint” – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ honlapján.

A BKK még az idén kapcsolódó beruházásokat indít Budapesten; kerékpártámaszokat építenek ki, illetve felülvizsgálják a jelzőlámpás csomópontokat a kerékpárosok szempontjából. A BKK szerint a projekt hozzájárulhat a városi kerékpározás népszerűsítéséhez, Budapest levegőminőségének javításához.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #1 hajrá! 2011-07-01 13:52
Hadban álló ország fővárosának hadizászlót! Hajrá Magyarország!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?