Hirdetés
Ismét pályázhatnak a Bursa Hungaricára a hátrányos helyzetű diákok
2016. október 07. péntek, 08:00

bursaÉvek óta működik és a legnépszerűbb, egyben legelérhetőbb szociális ösztöndíj az egyetemistáknak a Bursa Hungarica , ami egy sajátos felsőoktatási önkormányzati támogatási. Évente 27 ezer hallgató részesül a támogatásból, összesen 2 milliárd forint értékben.

Olyan hátrányos helyzetű, rászoruló diákok kérhetik a támogatást, akik nappali tagozatos, teljes idejű jogviszonnyal rendelkeznek, vagyis nem számít, hogy állami ösztöndíjas, vagy költségtérítéses formában tanultok. Ez vonatkozik az alap- és mesterképzésre, valamint az osztatlan képzésre is. Természetesen állandó lakcímmel kell rendelkeznetek a településen, ahol a támogatást kéri.

A támogatást azok is kérhetik, akik csak a következő tanévben (2017/2018.) kezdik meg tanulmányaikat, így könnyebben tervezhető a jövő is. Ha épp nem aktív a tanuló féléve, akkor is jelentkezhet, de a folyósítás feltétele, hogy a következő félévben már aktív legyen.

A doktori képzésekre járók nem részesülnek támogatásban, hasonlóan a Magyar Honvédség tagjaihoz, valamint azokhoz, akik ugyan felsőfokú szakképzésben vesznek részt, de középiskolán keresztül. Szintén nem kapnak támogatást, akik kizárólag külföldi intézményben tanulnak.

Mennyi az ösztöndíj?

Az ösztöndíjat a hallgató lakóhelyének települési önkormányzata és a felsőoktatási intézményet adja össze. Az átlagos támogatás 3500-4000 forint volt, tehát egy átlagos hallgató évi 74 ezret kaphatott az aktív hallgatói évei után. A leginkább rászorulók akár 100 ezer forintot is kaphattak.

A sikeresen elnyert támogatás első részlete először a 2016/2017. tanév tavaszi félévében érkezik, összesen 10 hónapi részletre, azaz a tanulmányi hónapok után szól a támogatás.

Határidő

A pályázatban igazolni kell a hátrányos szociális helyzetet (jövedelemigazolás, költségek), a hallgatóval egy háztartásban élőkről is nyilatkozni kell. A pályázati lapot elektronikusan kell benyújtani, ahol egy regisztráció szükséges az első pályázáskor. Fontos, hogy csak a programhoz "csatlakozott önkormányzatokhoz" adható be pályázat.

Ha az önkormányzat nem csatlakozott a programhoz, ezt legkésőbb 2016. október 3-igmegteheti, tehát aki kellően elhivatott, az jelezze az önkormányzatnál, hogy pályázna.

Az online a jelentkezési űrlapot, miután a rendszer rögzítette, le kell adni minden igazolással és csatolmánnyal a település önkormányzatán legkésőbb 2016. november 8-ig. Aki lemarad, az csak a következő kiírásban vehet részt.

Regisztrálás

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés