Hirdetés
Felzárkóztatási program hátrányos helyzetben
2015. szeptember 11. péntek, 06:00

vojto mihalyne01Hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatásának segítésére európai uniós támogatású program valósult meg Gávavencsellőn. A község önkormányzata 135 millió forint támogatást nyert a Komplex telep-program elnevezésű pályázaton, s az összeget több mint 11 millió forint saját forrással egészítette ki.

Gávavencsellő (Szabolcs-Szatmár-Bereg) polgármestere, Vojtó Mihályné számolt be a sikerről az MTI-nek. A közel 150 millió forintból egy szolgáltató központot és két szolgáltatóházat alakítottak ki, ahol szociális munkával segítik a rászorulókat. A Csillag Központ és a Csillagpont Szolgáltató Házak családi, illetve közösségi létesítményekként működnek - az utóbbiak a település két részén, az egykori Gáván és Vencsellőn, amelyek 1971-ben egyesültek. Az oda fordulók tanácsokat kapnak életvitelük változtatásához, tanulásukhoz, illetve ott moshatnak, főzhetnek is, amennyiben ezt igénylik.

A programba csaknem száz embert vontak be, közülük 65-en szakképzésen vehettek részt. A kőműves, festő és gipszkartonszerelő szakmát harminckilencen sajátíthatták el, tizenhárman-tizenhárman pedig kerti munkás, illetve mezőgazdasági gazdaasszony képesítést szerezhettek. Vojtó Mihályné kiemelte: a képzésen részt vettek egyelőre az önkormányzat által szervezett közfoglalkoztatásba kapcsolódtak be, ahol gyakorlati időt szerezhetnek a későbbi munkaerő-piaci elhelyezkedéshez.

A szakmai képzések mellett foglalkoztathatóságot javító tréningeket is szerveztek a programba bevontaknak. A polgármester ismertette: a telepprogramot a gávavencsellői önkormányzat a Türr István Képző és Kutató Intézettel, valamint a helyi görög katolikus egyházközséggel, a Rakovszky Sámuel Általános Iskoláért Alapítvánnyal, illetve a Szociális Szolgáltató Központtal együtt valósította meg. Az utóbbiak konzorciumi partnerként vettek részt a pályázaton és a vállalt feladatok teljesítésében. Együttműködő partnerként közreműködött továbbá az Országos Roma Önkormányzat is.

Gávavencsellőn a hátrányos helyzetű emberek főként a munkanélküliek és a roma kisebbség tagjai közül kerülnek ki. Az álláskeresők aránya 10 százalékos a 3640 lakosú településen, a romák száma pedig 600 körüli.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés